Asociaţia Pro Consumatori a transmis un mesaj extrem de dur cu privire la această situaţie şi consideră că epidemia este una falsă şi că are rolul de a distruge afacerile românilor şi a zdruncina economia ţării.
„În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton şi aducerea la sapă de lemn a ţăranului român!
5,6 milioane kilograme de carne de porc au fost distruse prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor! Acţiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci!”, spune cei de la Pro Consumatori.
„România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani! Pesta porcină africană poate provoca României pierderi de miliarde de euro!
Pesta porcină aduce sărăcie în România! Plata despăgubirilor pentru animalele ucise şi incinerate/îngropate se face la valoarea de piaţă stabilită de către o comisie, în termen de 90 de zile de la uciderea animalului! Proprietarii de porci din gospodăriile ţărăneşti riscă amenzi cuprinse între 3000 lei şi 6000 lei, dacă nu declară animalele bolnave la medicul veterinar în termen de 48 de ore!
Pesta porcină aduce foametea în România, mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrană prin confiscarea porcilor în vederea incinerării! Pesta porcina distruge afacerile mici cu carne de porc! Pesta porcină produce şomaj, mii de angajaţi vor fi disponibilizaţi!
Opriţi distrugerea zootehniei româneşti!
Opriţi distrugerea ţăranului român!
Opriţi distrugerea producătorilor tradiţionali de produse din carne de porc!
APC pichetează în data de 2 august sediul Ministerului Agriculturii şi cel al ANSVSA!
Reprezentanţii marilor crescători de porci solicită interzicerea creşterii porcului în gospodăriile ţărăneşti pe motiv că ţăranii sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane! Cozile de topor vor să îngroape ţăranul român! Acţiunea pesta porcină e cu bătaie lungă! Falimentarea crescătorilor de porci va duce la falimentul în aval şi în amonte al multor societăţi comerciale (producători şi distribuitori de cereale, mici transportatori, unităţi de abatorizare, mici unităţi locale de producţie preparate din carne de porc, unităţi comerciale de desfacere etc.) Lucrurile au scăpat de sub control, reprezentanţii unor direcţii sanitar veterinare din judeţele aflate în carantină fac abuzuri. De exemplu, unui mic crescător de porci din judeţul Tulcea care are o exploataţie de 2000 de capete i se refuză de către DSVSA Tulcea eliberarea autorizaţiei de comercializare a porcilor ajunşi la greutate de sacrificare cu toate că analizele medicale atestă faptul că acei porci sunt sănătoşi. De asemenea, respectivului fermier i s-a interzis aprovizionarea cu cereale a fermei pe motiv că poate contamina efectivul de porci cu pesta porcina africană. Lipsa hranei în ferma respectivă a dus la apariţia canibalismului între animale. Totodată, comercianţii datorită psihozei instalate la nivel naţional nu se mai aprovizionează cu carne de porc din judeţele aflate în carantină. Reprezentanţii direcţiilor sanitar veterinare din teritoriu au drept de viaţă şi de moarte asupra crescătorilor de porci, ei hotărăsc care ferme trebuie lichidate şi care nu.
Vectorul pestei porcine africane din România poate fi şi carnea de porc congelată din import! Potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA, virusul pestei porcine rezistă mai mulţi ani în carnea congelată! APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de carne congelată de la începutul acestui an şi până în prezent, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pentru fiecare lot de carne congelată din import aferent perioadei 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018! Tot de pe site-ul ANSVSA aflăm că virusul pestei porcine africane rezistă până la 6 luni în produsele din carne de porc obţinute numai prin sărare, maturare şi/sau afumare, adică cele obţinute fără aplicarea unui tratament termic, cum ar fi salamurile crude uscate/crude afumate din carne de porc şi cârnaţii cruzi afumaţi. Deci, infectarea porcilor cu virusul pestei porcine se poate realiza şi prin intermediul acestor produse, având în vedere obisnuinţa unor crescători de porci din mediul rural de a hrăni animalele cu resturi alimentare. Având în vedere acest aspect, APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de produse de carne de porc preparate numai prin sărare, maturare şi/sau afumare pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pe fiecare lot de produse pentru perioada mai sus menţionată.
ANSVSA cheltuie milioane de lei pe soluţii de dezinfecţie, care nu au niciun efect în privinţa stopării răspândirii virusului pestei porcine africane, fapt care reiese foarte clar din modul în care evoluează răspândirea acestui virus. Aceşti bani ar trebui să ajungă la ţărani sub formă de despăgubiri acordate la valoarea de piaţă din momentul confiscării animalului şi plătite în cel mult 7 zile de la momentul la care s-a realizat confiscarea animalelor! În realitate, autorităţile doar promit despăgubiri ţăranilor, fără a menţiona cuantumul acestora şi perioada de timp în care vor fi acordate!
Pesta porcina îngroapă programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în valoare de 4,6 milioane lei pentru anul 2018! Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, la această schemă de ajutor de minimis concepută pentru perioada 2018-2020 s-au înscris 223 de furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, 28 de procesatori de carne de porc şi 3.410 crescători de porci.
Bilanţul crizei generate de pesta porcină africană este unul care creează îngrijorare pentru APC (66.295 de porci sacrificaţi şi incineraţi/îngropaţi) şi care poate capăta conotaţii apocaliptice în lunile următoare. Până la data de 27 iulie 2018, conform datelor furnizate de ANSVSA prin intermediul comunicatelor de presă, au fost confirmate 441 focare de pesta porcină africană (PPA), dintre care 439 focare de PPA în gospodăriile populaţiei şi 2 focare în exploataţiile comerciale (în aceste exploataţii situate în judeţul Tulcea s-a hotărât sacrificarea şi incinerarea a 64.580 porci).