Vânzarea rapidă de mărfuri ia o pauză

0
113

Iată câţiva dintre vectorii creşterii de săptămâna trecută:

•Grâne (3%): Vreme uscată şi caldă în majoritatea regiunilor cheie au dus la creşterea preţurilor, în timp ce subvenţiile de 12 miliarde $ acordate de guvernul american fermierilor locali afectaţi de tensiunile comerciale şi o cerere crescută neaşteptată din partea Europei au susţinut preţul producţiei de soia

•Metalele industriale (1.8%): China a introdus noi măsuri de stimulare prin reducerea taxelor, proiecte de infrastructură şi condiţii mai flexibile la împrumuturi de la anumite bănci

•Energie (2.4%): Preţul petrolului a crescut, dar va rămâne în marje, din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

•SUA şi Europa pun noile tarife în stand-by, după ce au declarat încetarea ”ostilităţilor” comerciale

•Speculaţiile long pe dolar se opresc

•Fondurile hedge au redus masiv poziţiile ”bullish” pe 24 de mărfuri esenţiale (cu 2/3, din martie încoace)

Metalele preţioase, conduse de aur, au fost excepţia de regulă, în ultimele luni, în special din cauza corelării cu deprecierea yuanului. Argintul a scăzut 7 săptămâni consecutive – cea mai dură cădere din ultimii 18 ani! Mărfurile soft – zahărul şi cafeaua – au resimţit şi ele criza prin care trece realul brazilian.

Vremea caldă face preţul grâului să crească!

Grâul conduce noua ofensivă a preţurilor grânelor: vremea secetoasă din Europa, Australia şi fosta Uniune Sovietică a transformat recoltele în adevărate deşerturi. Fermierii au fost nevoiţi să apeleze la rezerve pentru a-şi ţine animalele-n viaţă, iar preţul grâului a crescut considerabil, pentru că toată lumea se gândeşte la proviziile de iarnă.

Piaţa europeană de grâu a crescut pe fondul celor de mai sus, cu preţul Paris future la grâu având valoarea de peste 200 euro/tona metrică pentru prima dată în ultimii 3 ani!

Aurul, afectat de relaţia sa cu dolarul american

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here