Acesta a adăugat că medicii veterinari au, totodată, în lucru 42 de dosare în valoare totală de 210.000 lei şi continuă acţiunile de sacrificare a suinelor dintr-o exploataţie comercială.
„Acţiunea de eutanasie a suinelor dintr-o primă exploataţie comercială s-a încheiat, iar acum se efectuează dezinfecţia fermei şi neutralizarea produselor de origine non-animală. În cazul celei de-a doua exploataţii în care s-a identificat PPA, s-au eutanasiat 10.200 de capete dintr-un efectiv de 17.000”, a afirmat Mitică Tuchilă.
Directorul DSVSA Tulcea nu a putut menţiona valoarea despăgubirilor care vor fi plătite societăţilor comerciale, în condiţiile în care evaluarea pagubelor nu s-a încheiat, dar a precizat că şi Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă, care deţine o fermă cu 350 de capete de porcine, va primi despăgubiri, după ce animalele deţinute au fost sacrificate din cauza prezenţei PPA.
„În 10 zile se aşteaptă propunerile de modificare a actelor normative care vor permite punerea în practică a măsurilor luate pe data de 1 august de către Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, iar, ulterior, se va trece la recoltarea mistreţilor. Despre evoluţia PPA în Europa şi în statele non-UE s-a ştiut de cel puţin doi ani, iar Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a luat măsuri. S-a instruit personalul direcţiilor silvice, asociaţiile de vânători şi pescari, s-au transmis adrese crescătorilor particulari de suine şi în special exploataţiilor comerciale şi s-au făcut şi simulări privind prezenţa PPA. Anul trecut, la Tulcea am avut o asemenea simulare”, a mai spus directorul DSVSA.