Stiri economice
Băncile pregătesc o nouă limitare a gradului de îndatorare a clienților
Informaţiile din urmă cu câteva luni conform cărora Banca Naţională a României urmează să stabilească un prag maxim pentru gradul de îndatorare a clienţilor bancari au devenit realitate după ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că legea va apărea în toamnă. „Îndatorarea este o chestiune de securitate naţională, nu te poţi juca cu ea”, a spus Mugur Isărescu cu ocazia prezentării ultimului raport pe inflaţie. „Am discutat cu băncile, iar procentele încă le analizăm. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creşterea creditului şi nici creşterea economică”, a arătat guvernatorul BNR.
În perioada anterioară 2007, banca centrală avea puse în practică limitări ale gradului de îndatorare în timp ce în Europa nu existau astfel de reguli, limitare care a fost eliminată în 2007, la momentul intrării României în Uniunea Europeană. Ulterior, după declanşarea crizei financiare, BNR a fost acuzată că nu a procedat la limitarea creditării în franci elveţieni. „Noi, Banca Naţională, care luptam să intre România în Uniunea Europeană, trebuia să introducem restricţii la creditare. Acum, când Europa are asemenea restricţii – se numesc norme prudenţiale, dar sunt tot un fel de restricţii de mişcări de capital, doar le-au dat altă denumire – şi ţările vecine au introdus, noi suntem acuzaţi că intenţionăm să sugrumăm creditul”, explică Mugur Isărescu.
Printre clienţii băncilor se găsesc persoane care au şi 70% grad de îndatorare, adică ponderea ratelor aferente creditelor în veniturile lunare ale persoanei creditate sau a familiei respective. De altfel, datele din decembrie 2017 arătau că aproximativ 25% dintre debitori aveau un grad de îndatorare mai mare de 55% din venituri, fiind automat debitori cu risc ridicat de intrare în „stare de neperformanţă”. Creşterea creditării a continuat şi în ultimele luni, când ROBOR la trei luni, dobânda interbancară la trei luni luată în calcul pentru dobânda aferentă împrumuturilor bancare, a crescut la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Avansul creditării în primul semestru este similar cu creşterea reală a salariilor din mediul privat, de 9%.
Populaţia este vulnerabilă
Datele iniţiale legate de plafonare indicau un prag de 45% pentru nivelul de îndatorare aferent creditelor ipotecare în lei şi de 30% pentru împrumuturile de consum, dar cifrele finale vor fi stabilite după discuţiile BNR cu băncile şi cu celelalte instituţii ale statului. Analiştii arată că intenţia este pozitivă în condiţiile actuale ale economiei. „Cred că intenţia BNR de a plafona gradul de îndatorare este foarte oportună şi în interesul siguranţei financiare a românilor. Principalul motiv este creşterea accelerată a salariilor într-un timp foarte scurt, care a depăşit semnificativ dinamica productivităţii şi de aceea creşterea nu este sustenabilă şi se va întoarce precum un bumerang împotriva noastră”, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România (AAFBR).
„Populaţia este foarte vulnerabilă la o corecţie negativă a salariilor în contextul creşterii costului de finanţare (majorarea dobânzilor în contextul presiunilor inflaţioniste), ceea ce poate periclita capacitatea de rambursare a creditelor. Pe de o parte, veniturile angajaţilor în sectorul public au crescut cu aproximativ 50% în ultimii trei ani, în contextul în care cheltuielile de personal în bugetul public au crescut de la 27,8 miliarde lei în primul semestru din 2016 până la 41,3 miliarde lei în primul semestru din 2018. Acestă creştere este nesustenabilă în contextul în care veniturile fiscale nu au înregistrat o dinamică similară, generând un deficit fiscal de aproximativ 15 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, nivel record pentru ultimii şapte ani”, mai arată Iancu Guda.
Proiectele Guvernului indică în continuare o creştere a salariilor, în principal cele bugetare, şi a pensiilor, iar acest lucru este îngrijorător pentru toţi analiştii având în vedere că o creştere nesustenabilă a acestora, coroborată cu avansul accelerat al creditării şi a majorării dobânzilor pot duce la o explozie a creditelor neperformante. „Plafonarea gradului de îndatorare va proteja consumatorul de contractarea unor credite dificil de rambursat în viitor”, mai spune preşedintele AAFBR.
„Având în vedere creşterea nesustenabila a salariilor, avansul accelerat al creditării populaţiei şi creşterea dobânzilor în contextul presiunilor inflaţioniste, cred că plafonarea gradului de îndatorare va proteja consumatorul de contractarea unor credite dificil de rambursat în viitor”.
Iancu Guda, preşedintele AAFBR
(Articol publicat în numărul 33 al revistei Capital, disponibil la centrele de difuzare a presei în săptămâna 20 – 26 august 2018)
Evenimente
ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL
Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.
Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA.
UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.
UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Evenimente
CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE
CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați
Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.
Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.
Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.
Evenimente
TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.
Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.
Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.
Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.
Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.
Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum 2 zile
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum o zi
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum 2 zile
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum 23 de ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 21 de ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 20 de ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor