Străinii sunt nebuni după un joc Românesc pe care îl știm toți. Peste 90% îl vor

0
197

Pavilionul Rommâniei de la Bienala de Arhitectură de Veneţia a fost declarat cel mai distractiv din cadrul evenimentului. Aceasta pentru că majoritatea celor care i-au trecut pragul au încercat cunoscutul joc “şotron”, authentic  românesc.

“99% dintre miile de vizitatori ai expoziţiei deschise în luna mai la Veneţia au testat Șotronul iar majoritatea celor care îi trec pragul  se regăsesc în cel puţin unul dintre jocurile copilăriei simulate în interiorul expoziţiei, au declarat organizatorii Pavilionului românesc de la Bienală. “, transmite un comunicat oficial al delegaţiei României.

România participă anul acesta la cea de-a 16 ediţie a Bienalei de la Veneţia cu proiectul MNEMONICS, care interpretează tema ediţiei curente – FREESPACE, din perspectiva amintirilor legate de jocurile copilăriei practicate în jurul blocurilor. Astfel, MNEMONICS proiectează în interiorul expoziţiei spaţiul liber dintre blocurile oraşelor din România, modul în care s-a transformat acesta de-a lungul ultimelor decenii şi invită publicul la rememorare şi la reflecţie pe tema modalităţilor de a transforma în continuare acest spaţiu şi de a-l integra în vieţile comunităţilor.

Expoziţia are două părţi – prima  în Giardini della Biennale, unde vizitatorii regăsesc o scenografie a spaţiului dintre blocuri şi a doua, în Noua Galerie a Institutului Român de Cercetare Umanistică,  în care analizează scara blocului, un alt spaţiu familiar copilăriei, văzut ca o zonă de tranziţie între spaţiul public şi cel privat.

Șotronul, bara de bătut covoare, masa de ping pong, leagănul, rotativa sunt doar câteva dintre elementele de recuzită pe care echipa formată din 6 tineri români le-a recreat, transportat cu TIR-ul şi pe apă şi le-a montat în expoziţie. Pereţii expoziţiei prezintă desene stilizate ale faţadelor blocurilor din România construite începând cu anii ‘50 şi până astăzi. Din loc în loc, ataşate pe pereţi, vizitatorii găsesc cutii cu cartonaşe care explică diferite jocuri ce populau adesea universul descris în perimetru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here