S-a dat lege. Guvernul României va ucide zeci de mii de animale

0
15

Aceste animale urmează să fie vânate, în baza ordinului oridnului 827/23 august 2018, emis de Ministerul Apelor şi Pădurilor, notează Digi24 citând un anunţ al organizaţiei WWF.

Măsura este luată pentru a combate epuidemia de pestă porcină care a lovit România. 

Ordinul prevede, pe lângă suplimentarea cotelor de vânătoare la porcii mistreţi, vânarea integrală a cotelor de recoltă la speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană aprobate pentru perioada 2018 – 2019.

„Aceasta înseamnă, spre exemplu, eliminarea a 10.361 de şacali dintr-o populaţie totală de 14.273 de indivizi (respectiv 72%) şi a 49.966 de vulpi dintr-un efectiv total de 73.285 de exemplare (respectiv 67%). Măsurile vor reduce drastic populaţiile acestor specii într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu consecinţe negative pe termen lung atât la nivelul speciilor, cât şi la nivelul ecosistemelor. Pe de altă parte, măsurile aprobate nu prevăd vânarea speciilor de prădători strict protejate, precum ursul, lupul şi râsul, aşa cum era stipulat în propunerea iniţială”, arată sursa citată.

„Măsurile sunt extreme şi nu au susţinere ştiinţifică, fiind în unele cazuri în contradicţie cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandările şi studiile ştiinţifice ale Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară şi cu Directivele Păsări şi Habitate ale Comisiei Europene. Acestea prevăd, dimpotrivă, interzicerea totală a vânătorii în zonele nou infestate şi luarea unor măsuri stricte de izolare a focarelor. Mai mult decât atât, ministerul nu a prezentat o notă de fundamentare a acestor măsuri, care să evalueze efectele pe termen lung”, precizează WWF România.

„Speciile prădătoare au un rol bine stabilit în ecosistem şi  ajută la combaterea PPA cu costuri zero. Acest Ordin nu va rezolva problema, ci dimpotrivă, o va amplifica. Prin simpla prezenţă a vânătorilor în zonele afectate şi prin sunetul focurilor de armă se  va crea un deranj major, iar mistreţii purtători activi ai virusului probabil se vor muta în alte zone”, atrage atenţia Cristian Remus Papp, manager naţional pentru Biodiversitate şi Arii Protejate WWF România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here