Connect with us

Evenimente

EXCLUSIV/Dupa Kovesi si Lazăr ar putea urma Cristina Tarcea, președintele ICCJ

Publicat

pe

De cele mai multe ori Adevărul nu este acolo unde „se bate toba” ci undeva chiar departe… „Toba” face zgomot pentru a distrage atenția celor care caută Adevărul și pentru a-i face să vadă minciuna repetată ca pe „adevăr” sau, macar, să-i întârzie în aflarea acestuia.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a încercat transpunerea legislația națională a Directivelor Comisiei Europene din domeniul mediului. EU ETS este  primul sistem internaţional de comercializare al emisiilor de CO2 din lume, înregistrează aproximativ 11.500 de instalaţii mari consumatoare de energie din Uniunea Europeană, care emit aproape jumătate din emisiile de CO2 din Europa. Sunt incluse în inventar instalaţiile de ardere, instalaţiile de producere fontă şi oţel, fabricile de ciment şi var, fabricile de ceramică, hârtie, sticlă şi rafinăriile de petrol.

Mai puţin de 1% din atmosfera Pământului este alcătuită din vapori de apă (H2O), dioxid de carbon (CO2), ozon (O3), metan (CH4), protoxid de azot (N2O) şi hexafluorură de sulf (SF6), gaze cunoscute sub denumirea de gaze cu efect de seră (GES). Sectoarele aflate sub EU-ETS (European Union Emission Trading System) sunt: energie, rafinare produse petroliere, producţie şi prelucrare metale feroase, ciment, var, sticlă, ceramică, celuloză şi hârtie. Fiecare gaz cu efect de seră diferă prin capacitatea sa de a absorbi căldura şi durata staţionării în atmosferă, exprimate prin potenţialul de încălzire globală GWP – „Global Warming Potenţial”. GWP sau PGE (Efectul global potenţial) este o măsură a contribuţiei fiecărui gaz la încălzirea globală, comparativ cu cea a dioxidului de carbon. Indicatorul structural de mediu “emisii totale de gaze cu efect de seră” reprezintă cantităţile în tone/an de poluanţi ce sunt reglementaţi prin Protocolul de la Kyoto. Toate ţările trebuie să realizeze progrese în ceea ce priveşte reducerea acestor gaze cu efect de seră. Principalele gaze cu efect de seră sunt: dioxidul de carbon (CO2), protoxidul de azot (N2O) şi metanul (CH4). Efectul global potenţial de seră (PGE), se exprimă în CO2 echivalent, CO2 având prin definiţie PGE egal cu 1, N2O multiplicându-se cu 310, iar CH4 cu 21. Cercetările științifice naționale și internaționale au evidențiat faptul că cei mai periculoși poluanți atmosferici sunt: dioxidul de sulf (SO2), oxizii de azot (NO2), monoxidul de carbon (CO), dioxidul de carbon (CO2), ozonul (O3), compusii organici volatili (COV), metale grele, pulberile sedimentabile (praf), pulberile in suspensie (funingine, fum).

Orașul Băicoi a preluat în administrarea sa localitatea Țintea (cartier) care, potrivit Wikipedia: Țintea, reședința fostei comune Țintea, situat în est, întinzându-se până la ieșirea spre Găgeni, respectiv Plopeni, cunoscută în țară pentru zăcămintele de petrol și pentru proprietățile izvoarelor clorosodice din Valea Stelii (Senin).

În urmă cu un an s-a remarcat evenimentul (simpozionul) „Prahova, 2017 – Capitala Mondiala a Petrolului” unde s-au expus următoarele: Cu convingerea ca Romania este inca un jucator semnificativ in industria petrolului mai ales datorita scolii de la Ploiesti, Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a mentionat ca exista 3.000 de studenti absolventi de la UPG Ploiesti in toate colturile lumii, scoala industriei de petrol romaneasca datand din anul 1904. „Nu stiu cati altii se mai pot lauda cu asa ceva. Suntem un reper in lume pentru industria petrolului care va mai conta in materiile prime energetice cel putin patru decade din acest moment. Exista inca resurse nevalorificate de petrol si gaze si gaze de sist, care vor avea o exploatare de 250 de ani de aici incolo”, a afirmat Iulian Iancu.
„Dupa anii 90, meseria de inginer a fost marginalizata si asta s-a reflectat in caderea noastra economica. Ploiestiul si-a ocupat un loc in istoria petrolului, pentru ca are asa de multe inceputuri.
Cred ca si astazi Prahova conteaza in principal prin industria de petrol, in economia romaneasca”, a punctat fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Deci, județul Prahova (în ansamblul lui) este recunoscut la nivel mondial pentru zăcămintele sale de petrol și activitatea petrolieră intensă ce se desfășoară în acest județ, activitatea care aduce și deteriorări ale mediului, disconfort olfactiv… din păcate.

În data de 25.10.2018, Observatorul Prahovean titra în articolul “Ce spune OMV Petrom despre facla unei sonde care a stârnit panică la Băicoi” : ”Instalațiile de producție a hidrocarburilor și procesele din cadrul acestora, inclusiv arderea la faclă a gazelor dispun de autorizațiile corespunzătoare din partea autorităților de mediu. Procesul de ardere la faclă – care constă în arderea surplusului de gaze în coșuri speciale, este o practică obișnuită în industria de petrol și gaze. Arderea la faclă este folosită în situații speciale, când este necesară eliberarea presiunii din cadrul instalațiilor de petrol și gaze.”

Adică, efectul de seră produs de emisiile de dioxid de carbon din activitatea petrolieră („arderile controlate, cu flacără”, spre exemplu) „nu poluează și nici nu afectează aerul Orașului Băicoi”, susțin reprezentanții gigantului petrolier.

În Raportul  Privind Impactul Asupra Mediului Generat De Lucrari De Suprafata Careu Foraj Si Echipare La Sonda 678 Tintea,  Judetul Prahova elaborat de inginerii: Stoicescu Ileana Xenia și Manole Gheorghe Daniel pentru beneficiarul O.M.V. PETROM S.A. – ASSET VII  MUNTENIA EST, s-au reținut de cei doi speicaliști atestați de Ministerul Mediului, următoarele:

  1. Locatia sondei 678 Tintea este propusa pe un teren relativ plan, situat pe una din terasele superioare drepte ale paraului Dambu. Invelisul de sol din zona, este extrem de mozaicat, consecinta diversitatii factorilor geografici cu rol pedogeneti respectiv relieful variat sub raportul altitudinii, expozitiei si dinamicii, care atrage dupa sine manifestarea variata celorlalti componenti ai mediului. In zona inalta, s-a format solul brun roscat luvic si solul cenusiu. Solul brun roscat de padure se caracterizeaza prin acumularea unei cantitati mai mari de humus slab acid de tip mull cu formare de argila coloidala sub un climat de deal. Sub vegetatia de padure incheiata, pe platourile colinare, s-a format solul cenusiu de padure puternic podzolic. Cantitatea de humus este mai mic si creste cantitatea  acizilor fulvici.  Datorita precipitatiilor mai mari (776 mm/an), levigarea carbonatilor a fost intense, iar debazificarea complexului absorbit prin patrunderea hidrogenului, sunt din ce in mai accentuate, de la solul brun roscat de padure slab podzolit in est, la cel podzolic puternic in NV localitatii.
  2. La executarea lucrarilor se utilizeaza fluid de foraj – rezulta detritus, ape reziduale si deseuri specifice. Aceste deseuri reprezinta un potential pericol de poluare a solului datorita substantelor pe care le contin. Poluantii care pot afecta calitatea solului sunt: hidrocarburile din produsele petroliere, unele saruri – cloruri, sulfati, soda caustica, substante tensioactive.
  3. Activitatea de foraj poate produce un impact major asupra solului si subsolului, prin poluarea acestora, cu diverse fluide, substante chimice, daca nu se iau masurile de protectie necesare, si prin executarea necorespunzatoare a lucrarilor de amenajare a careului sondei, in conditiile de relief existente. In conditiile respectarii stricte a masurilor stabilite anterior, se poate considera ca impactul produs asupra solului si subsolului este minim si temporar.
  4. Utilizarea, in procesul de forare, a instalatiei tip 350 Bentec Diesel (instalatie de foraj termica cu motor Diesel de 40 l/h), face sa apara emisii de gaze arse, pe perioada functionarii acesteia, dar poluarea aerului este de circa – 40 zile – si nesemnificativa. Adică, o „emisie de gaze intermitentă” care poluează aerul timp de 40 de zile.
  5. Utilizarea, in procesul de forare, a instalatiei tip 350 Bentec Diesel (instalatie de foraj termica), face sa apara emisii de gaze arse, pe perioada functionarii acesteia, dar poluarea aerului este de scurta durata si nesemnificativa.
  6. Se va urmari evacuarea ritmica a continutului beciului sondei, prin vidanjare si descarcarea continutului la parcul desemnat primirii si prelucrarii acestui amestec, pentru limitarea emisiilor de compusi volatili (COV), in atmosfera.
  7. Impactul local asupra mediului din timpul constructiei si operarii sunt limitate. De asemenea, in urma evaluarii impactului cumulat al sondei 678 Tintea, s-a ajuns la concluzia ca impactul cumulat va fi nesemnificativ. Impactul asupra ape, aerului, biodiversitatii, asezarilor umane, solului si subsolului este redus. Riscurile de mediu sunt mentinute la un nivel scazut datorita strategiei de restructurare si modernizare a OMV PETROM incluzand si implementarea unor tehnologii care sa asigure protectia mediului, in conformitate cu legislatia in vigoare, diminuarea consumurilor energetice, a pierderilor tehnologice si a necesarului de personal, in scopul maririi rentabilitatii, precum si realizarea unor conditii mai bune de munca pentru personalul societatii. Calculul pentru stabilirea ’’Indicelui de poluare globala’’ –IGP a condus la valoarea de IGP = 1,50. In conformitate cu ‘’Scara de calitate’’ pentru IPG = 1,50 rezulta ca prin realizarea obiectivului proiectat, mediul este supus activitatii umane in limite admisibile.

Așadar, activitatea petrolieră poluează aerul, solul și apa în întreaga zonă, într-un mod ireversibil oricât de mult încearcă cei doi ingineri să „reducă impactul activității petroliere” prin impunerea de tehnologii noi și măsuri de siguranță.

În cazul „poluării cu gunoi de la Băicoi” atât de mult trâmbițată de falșii ecologiști, indivizi politizați și „petrolizați” până în măduva oaselor care, mai nou, s-au gândit ei să facă miting „ecologic” în data de 28 octombrie 2018… o recunoaște chiar deputatul USR de Ploiești, Rădulescu Dan în postarea sa de pe FaceBook în care susține că „va aprticipa la mitingul împotriva poluării Orașului Băicoi”. „Ecologiștii” din Băicoi sunt în fibrilații pentru pregătirea mitingului politic din 28 octombrie 2018… doar USR-ul „nu-i înghite” pe cei de la PSD-ALDE… căci din ALDE face parte primarul Orașului Băicoi care „tot uită” de vechea groapă de gunoi și nu îi bagă în seamă pe falșii ecologiști care „guiță” în spațiul public că „activitatea petrolieră nu poluează ci doar Depozitul de deșeuri al societății Vitalia poluează”. Sau îi protejează chiar Primarul Băicoiului pe acești falși ecologiști? Cel puțin, falșii ecologiști din Orașul Băicoi susțin în manifestele lor că „Primăria și Consiliul Local îi susțin” (cu ce bani or fi printat manifestele? Cumva cu cei ai petroliștilor ? Sau ai primăriei? Sau ai USR-Prahova? Ori cu banii PSD-ALDE?).

Interesant este că însăși Direcția de Sănătate Publică Prahova nu s-a lăsat intimidată de „guițătorii ecologiști” și a solicitat Asociației pentru Protecția Mediului Prahova și Gărzii Naționale de Mediu să stabilească adevărata sursă de poluare (adică, vechea groapă de gunoi și OMV Petrom). Iar Ministerul Sănătății a fost informat de aceeași Direcție de Sănătate Publică Prahova pentru a dispune eventuale măsuri.

Redacția Incisiv de Prahova a solicitat public Parchetului de pe Lângă Tribunalul Prahova (și își menține această solicitare publică) să deschidă un dosar penal împotriva falșilor ecologiști/„apărători ai mediului” (Primăria Băicoi, Primarul și Președintele Consiliului Local Băicoi) care încearcă cu disperare să distragă atenția de la faptul că ei și OMV Petrom distrug mediul înconjurător și îmbolnăvesc oamenii dar aruncă vina pe altcineva: societatea Vitalia.

Iar, asta i-a înfuriat la culme pe „guițătorii de mediu”.

Vă este frică să nu se afle că voi îi protejați pe adevărații poluatori, măi „ecologiștilor”? Că sunteți „guițători” și „mitingiști” la comanda sponsorului/sponsorilor doar-doar reușiți să-i prostiți pe toți cu inepțiile voastre SF (căci știință de carte nu aveți)?

Faptul că primarul Orașului Băicoi, Ion Marius, e „neputincios” în soluționarea problemei vechii gropi de gunoi ce este în continuare folosită pentru deversări de către „șmecheri” nu e o noutate pentru nimeni… doar „problemele politicianiste” se moștenesc de la mandat la mandat… problemele rămânînd aceleași sau agravându-se, după modelul: „Să facă ăla care vine în urma mea, că i-o am făcut destul.” Nici despre activitatea petrolieră intensă din zonă nu au curajul să sufle o vorbă „autoritățile locale” (activitate care poluează „cu intermitențe”, la deschiderea supapelor de aerisire pentru eliminarea în atmosferă a hidrogenului sulfurat în vederea prevenirii unor eventuale explozii a echipamentelor de extracție și prelucrare a petrolului). Toată lumea tace (primăria Băicoi, Garda Națională de Mediu și Garda de Mediu Prahova), mai puțin Ministerul Mediului și Asociația pentru Protecția Mediului Prahova care ne spun „adevăruri dureroase” pentru „mafia petrolieră” protejată cu îndârjire atât de falșii ecologiști cât și de Primăria Băicoi și USR-istul Rădulescu Dan:

Asociația pentru Protecția Mediului Prahova ne spune prin adresa nr. 15076 / 15.10.2018 că: APM Prahova a continuat campania de monitorizare in zona cartierului Tintea din orasul Baicoi pana la data de 03.10.2018 (a se vedea adresele APM Prahova transmise la GNM – Comisariatul Judetean Prahova, D.S.P. Prahova si Primaria Orasului Baicoi privind valorile depasite ale indicatorului hidrogen sulfurat). Totodata precizam ca pe timpul desfasurarii campaniei de monitorizare mai sus mentionata, in data de 17.09.2018, APM Prahova a efectuat suplimentar masuratori ale calitatii aerului ambiental, cu un echipament mobil, in zona agentului economic SC OMV Petrom SA- Pare 2 Padure Baicoi (ca urmare a existentei unei tevi de gaze (cos) care nu era specificata in autorizatia de mediu PH 354/2013 revizuita in 07.05.2018). Indicatorii monitorizati au fost urmatorii: CO (monoxid de _ carbon), NH3 (amoniac),C6H6 (benzen),CHOH (formaldehida),CH4O (metanol),C6H6O (fenol), CH4(Metan), C2H6(Etan), C3H8(Propan), C4H10(Butan), C5H12(Pentan), C6H14 (Hexan), C4H4S(Tiofen). -Valorile indicatorilor monitorizati nu au depasit CMA in conformitate cu STAS 12574/87 (a se vedea raportul de incercare nr.35/20.09.2018 care a fost inaintat catre Garda Nationala de Mediu — Comisariatul Judetean Prahova prin adresa nr. 13836/20.09.2018).

Iar Ministerul Mediului ne comunică prin adresa nr. 44671 /MD/15.10.2018 că: Urmare a monitorizării din data de 17.09.2018, efectuată de APM Prahova în orașul Băicoi, care a vizat activitatea de extracție a petrolului brut și de extracție a gazelor naturale, societatea respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 100.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 96, alin 3, pct. 11 din OUG 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare (1. obligația persoanelor fizice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației de mediu și a persoanelor juridice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației/autorizației integrate de mediu pentru activitățile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului).

Adică gigantul petrolier OMV Petrom a fost amendat pentru că poluează … gigant despre care falșii ecologiști, Garda de Mediu Prahova, Primăria și Consiliul Local Băicoi tac cu supunere… păi, „cine oare le dă bani pentru supraviețuire acestor ecologiști”?

Același Minister al Mediului ne mai spune că vechea groapă de gunoi aparține Consiliului Local al orașului Băicoi și că are sarcini: „ Proprietarul terenului pe care se află fosta rampă de deșeuri menajere este Consiliul Local al Orașului Băicoi, iar această rampă face parte din domeniul public al UAT Băicoi.

 Luînd în considerare faptul că terenul pe care este amplasat depozitul aparține domeniului public, precum și prevederile OUG 195/2005, cu modificările și completările ulterioare, și anume: „obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a preveni, pe baza reglementărilor în domeniu, deteriorarea calității mediului, geologic” și având în vedere că „protecția mediului constituie obligația și responsabilitatea autorităților administrației publice centrale și locale, precum și a tuturor persoanelor fizice și juridice”, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, în urma controalelor efectuate, au constatat că amplasamentul rampei este nesupravegheat și neasigurat, fapt pentru care  a stabilit în sarcina UAT Băicoi următoarele măsuri:

  • Să întreprindă urgent demersuri pentru găsirea unor soluții tehnice de captare și eliminare a scurgerilor levigatului de pe platforma depozitului de deșeuri în pârâul Valea lui Dan.
  • Să asigure integritatea amplasamentului prin îngrădirea completă a lui, astfel încât să fie asigurată protecția mediului, sănătatea  populației și prevenirea incendiilor.
  • Să notifice Agenția pentru Protecția Mediului Prahova în vederea stabilirii obligațiilor de mediu pentru închiderea depozitului.

 

Așadar, mitingul „ecologistic” ce se anunță pentru data de duminică, 28.10.2018 este un miting mascat pentru susținerea politică a USR care (zic ei) „țin cu natura” (adevărații poluatori)… iar primarul Băicoiului, Marius Constantin Ion, „se face frate cu dracul ca să treacă puntea” (să nu piardă din imagine și electorat, sponsorizările petroliștilor pentru campania electorală ce se apropie ș.a.m.d.).  Aerul poluat din Orașul Băicoi nu e decât un pretext pentru a-l intimida/șantaja politic, pe actualul primar al Orașului Băicoi prin „arătarea mușchilor ecologiștilor USR-iști”… o minicampanie electorală bazată pe „cine strânge mai mulți fraieri să îl voteze”, doar că se ține sub umbrela „ecologismului”.

Deci, până la urmă, cine poluează Orașul Băicoi? Societatea Vitalia? În niciun caz (Vitalia e doar „ciuca măcăii”, cea care trebuie să încaseze toate oalele ce i se sparg în cap fiindcă așa vor falșii ecologiști și sponsorii lor) căci probele sunt evidente și ne arată că „toba ecologistă” dezinformează și manipulează pentru a-i proteja pe adevărații poluatori ai acestui oraș: Consiliul Local al Orașului Băicoi (vechea rampă de gunoi) și OMV Petrom (gigantul petrolier). (Ec Adrian Radu – director general Incisiv de Prahova).

N.R. Încă odară, din păcate, Garda de Mediu Prahova și Primăria Băicoi împreună cu Garda Națională de Mediu au refuzat să răspundă solicitărilor Incisiv de Prahova în speranța că „vor scăpa de oprobriul public” (fiindcă nu își fac treaba în mod competent ci pe bază de „ordin al sponsorului”: „Fă-l p’ăla!”). Adică, aceste instituții cunosc foarte bine poluatorii orașului Băicoi dar nu vor să facă nimic împoriva lor fiindcă … „sunt prea puternici”.

Puterea „unuia mare” vine întotdeauna de la cei mulți, corupți și fricoși pe care „cel mare” îi strânge în jurul lui ori prin șpăgi ori printr-o eventuală compromitere (de regulă, inventarea de informații denaturate aruncate în public/în cadrul insituțiilor/autorităților statului). Iar faptul că acești lași și corupți îndeplinesc întocmai voia ilegală, imorală a „celui mare”, conduce la falsa impresie că „cei puternici” nu vor fi puși, vreodată, la pământ (nu vor răspunde în fața Legii)…

„Cei mari” uită un aspect esențial: nu toți oamenii sunt lași și fricoși ca cei pe care „îi au la degetul lor cel mic”.

Raasp_MinMediului-converted

RIM 678 Tintea , jud. Prahova

Solicitare garda de mediu prahova

adresa ziar incisiv

RIM 678 Tintea , jud. Prahova

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

PREŢUL AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC, ÎN TIMP CE LEUL SE DEPRECIAZĂ ÎN RAPORT CU EURO

Publicat

pe

Gramul de aur s-a scumpit miercuri și a ajuns la 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.

Și leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, ajungând la 4,9768 lei, potrivit calculelor Băncii Naționale a României, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9764 lei.

În schimb, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,8074 lei.

De asemenea, moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), faţă de 5,2778 lei, cotaţia anterioară.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

Evenimente

Economist român de top anunță furtuna din economie: „Este ca în 2008. Se sparg toate bulele”

Publicat

pe

Economist Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă importantă, avertizează într-o postare recentă că actualul context mondial amintește de anul marii crize din 2008, când economiile bazate pe credite bancare s-au prăbușiri atunci când acestea au fost retrase.

„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmaresc pe rețelele sociale că am un deja vu din 2008.

De aceea, explic de 2 ani că trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru ce va veni din punct de vedere economic și social. Ca și în 2008, acum se sparg toate bulele. 

1.Bula bugetarilor

În perioada 2006-2008 în sectorul bugetar a fost un El Dorado. Salariile au crescut foarte mult, până într-o zi când s-au redus toate salariile cu 25%. Acum este și mai complicat pentru bugetari deoarece încep disponibilizările. În 2009 nu s-au dat oameni afară. Acum se dau oameni afară. În 2025 și 2026 vom avea mișcări sociale: greve, demonstrații. etc.

2. Bula imobiliară

Periodic am explicat că suntem într-o bulă imobiliară. Mai mare decât în 2008. În 2009 banca executa apartamente care erau cumpărate cu 100.000 euro. Dar nu dorea să dea nimeni la licitație nici măcar 30.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 100.000 euro. Valoarea lor a crescut din cauza creditelor acordate de bănci. Acum, probabil vom vedea apartamente cumpărate cu 150.000 euro pe care nu va da nimeni nici măcar 50.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 150.000 euro.

3. Bula mașinilor

În 2009 nu mai existau parcări libere în București deoarece erau mii de mașini luate în leasing și date înapoi de către clienți. Multe bănci și firme de leasing au dus mașinile pe câmp la Balotești. Dacă în 2009 ar fi existat rețelele sociale, ar fi devenit virale poze cu mașini Ferrari lângă care pășteau oile.

4. Bula din IT

În 2008 se spunea că sunt prea putini IT-iști. În 2009 se spunea că sunt prea multi IT-iști. În 2009 nicio companie nu mai făcea dezvoltări soft. Acum, IT-iștii vor fi printre primii afectați.

5. Bula de pe Bursă

Indicele BET de pe Bursa de la Bucuresti a scăzut 80% în perioada 2008-2009. Bursa de la București are o lichiditate scăzut.
Orice vânzare de acțiuni duce la prăbușirea acțiunilor. Vezi ce s-a întâmplat în 2024 cu vânzările acțiunilor firmele imobiliare de pe bursă, deținute de către Fondurile Private de Pensii. Efectul. Toate acțiunile firmelor din imobilare au scăzut cu mai mult de 50%

6. Bula lucrurilor inutile din firme: team building, masa de tenis, PlayStation etc

In perioada 2006-2008 am făcut 2 team buildinguri în Egipt și unul în Elveția. La birou aveam masa de tenis și PlayStation. In 2009 banca nu mai avea bani să plătească chiria și utilitățile. Făceam economii și la rechizite.

7. Partea frumoasă la o criză econonomică

Criza economică este un eveniment economic logic și benefic pentru economie și oameni. Criza economică reglează toate anomaliile și se sparg toate bulele. Începi să înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. Deoarece nu mai aveam bani de team building, am mers cu corturile în Apuseni. Am fost surprins că răsăritul se vede mult mai frumos din vârf de munte decât dintr-o cameră de la un hotel de 5 stele din Elveția”, a scris Radu Georgescu pe pagina de Facebook.

Citeste in continuare

Evenimente

Șefa BCE spune că Europa a ajuns la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul

Publicat

pe

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a criticat inițiativa președintelui american, Donald Trump, de a introduce taxe vamale, solicitând Uniunii Europene să se pregătească pentru a implementa măsuri de răspuns.

Șefa Băncii Centrale Europene avertizează că Uniunea traversează un moment existențial critic. Christine Lagarde lasă de înțeles că Europa a ajuns acum la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul. 

„Predecesorul meu de la Banca Centrală Europeană, Mario Draghi a făcut un diagnostic foarte solid despre situația în care ne aflăm și despre slăbiciunile noastre. De asemenea, a identificat câteva puncte forte. Iar acum primim acest mare impuls, deoarece un alt jucător important din economia globală organizează lucrurile într-un mod diferit și amenință unii dintre partenerii și actorii cu care acea țară obișnuia să colaboreze”, a declarat, pentru CNBC, într-un interviu acordat la Davos.

Donald Trump a amenințat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv UE, cu impunerea de taxe vamale, o politică protecționistă contrară globalizării susținute de Bruxelles și care riscă să conducă la războaie comerciale.

Obiectivul președintelui Donald Trump de a aduce în SUA producția prin sporirea barierelor comerciale este o abordare discutabilă, ținând cont de faptul că economia funcționează deja aproape de capacitatea maximă, a spus Christine Lagarde.

ADVERTISING

„Această teorie a substituției, cu alte cuvinte vrea să reducă importurile din Europa pentru a susține industria acasă, este discutabilă, deoarece economia SUA … este aproape supraîncălzită în acest moment”, a declarat Lagarde.

Rata șomajului este scăzută și capacitatea este limitată, deci instalarea de capacități suplimentare de producție va necesita timp, a argumentat Lagarde.

”Mă așteptam la evocarea impunerii taxelor. Iar, în materie de comerț, faptul că nu le-a impus imediat cred că este o abordare inteligentă, tarifele generalizate nu își oferă neapărat rezultatele așteptate. Nici măcar nu știu la ce rezultate se așteaptă, dacă este un instrument pentru tranzacții, dacă va fi un instrument pur comercial, dar nu sunt surprinsă”, a mai afirmat Christine Lagarde, în cadrul interviului.

”Nu înseamnă că nu se va întâmpla. Cred că vor fi evoluții mai selective, punctuale pe care le vom vedea în următoarele zile sau săptămâni. Aici, în Europa, noi trebuie să fim pregătiți”, a mai spus președintele BCE.

Planul lui Trump pentru detronarea lui Putin. Ce îi pregătește țarului de la Kremlin – dezvăluirile experților de la Yale

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE