Stiri economice
Trei guverne în doi ani. Număr incredibil! Câți miniștri a schimbat Guvernul PSD într-un timp record
În trei guverne un număr de 21 miniştri au fost schibaţi, şase în Cabinetul Grindeanu, patru în Guvernul Tudose, şi 11 de când a fost învestit Executivul condus de Viorica Dăncilă, pe 29 ianuarie a.c, potrivit Mediafax.
Astfel, Guvernul condus de Sorin Grindeanu, care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 4 ianuarie – 29 iunie 2017, ca apoi să fie dat jos de PSD prin moţiune de cenzură adoptată în Parlament, au fost schimbaţi şase miniştri.
După scandalul OUG 13, ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că demisionează, iar pe 23 februarie a fost numit Tudorel Toader, care şi în prezent deţine portofoliul la Justiţie. Ministrul Economiei Alexandru Petrescu a fost remaniat, iar înlocuitorul său a fost Mihai Tudose. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îl avea pe Florin Jianu (independent) şi a fost schimbat şi înlocuit cu Alexandru Popescu. Totodată, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul era Graţiela Gavrilescu, care a fost înlocuită pe 27 martie 2017 cu Viorel Ilie. La Ministerul Mediului, Daniel Constantin, care era şi vicepremier, a fost înlocuit, pe 27 martie de către Graţiela Gavrilescu. De asemenea, Ministrul Fondurilor Europene Mihaela-Virginia Toader a fost înlocuită de către Rovana Plumb, care şi în momentul de faţă deţine acest portofoliu.
Cât despre Cabinetul Tudose, care şi-a desfăşurat activitatea în intervalul 29 iulie 2017 – 16 ianuarie 2018, au fost înlocuiţi patru miniştri. Prin urmare, ministrul Apărării Adrian Țuţuianu a fost schimbat, pe 12 septembrie 2017, cu Mihai Fifor. Locul vacantat de Fifor la Ministerul Economiei a fost luat de Gheorghe Șimon. La Ministerul Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost înlocuit, pe 17 octombrie 2017, cu Felix Stroe. Portofoliul de la Fondurile Europene al Rovanei Plumb a fost preluat de către Marius Nica, pe 17 octombrie.
În Guvernul Dăncilă, înaintea remanierii guvernamentale efectuate în şedinţa de luni a Comitetului Executiv al PSD au fost schimbaţi trei miniştri.
Evenimente
VIDEO TANCZOS BARNA: ATÂT TIMP CÂT SUNT EU LA MINISTERUL FINAȚELOR NU CRESC TAXELE
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat miercuri că atât timp cât va ocupa această funcție nu vor fi majorate taxele, menționând că nu îl caracterizează abordări în care răspunde cu funcția pentru această promisiune sau își face tatuaje.
‘Aș vrea să evit această abordare, sincer, pentru că mie nu îmi place nici întrebarea dacă răspund cu funcția, nu vă supărați domnule prim-ministru, nici cu tatuajul. Nu sunt abordări care să mă caracterizeze. Când spun că atât timp cât sunt eu ministru al Finanțelor nu cresc taxele, acest lucru înseamnă exact ceea ce spun. Atât timp cât sunt eu, nu cresc taxele’, a răspuns Tanczos, întrebat dacă își va da demisia în cazul în care vor crește taxele în 2025.
Premierul Marcel Ciolacu a completat răspunsul ministrului de Finanțe precizând că promisiunea are loc ‘pe fondul actual’.
‘Acum cu tatuajul, să știți că m-au păcălit cu tatuajul, că mi s-a șters’, a transmis Marcel Ciolacu.
De asemenea, Tanczos Barna a adăugat că în 2025 dacă va duce mandatul până la sfârșit se va merge ‘pe taxele și impozitele actuale’. El a adăugat că bugetul pentru 2025 este construit pe o inflație de 3,5% și deflator PIB de 5%.
AGERPRES
Sursa: Realitatea Din UDMR
Evenimente
Cine nu plătește impozit pe clădiri și terenuri în 2025 – LISTA completă
Mai multe categorii de contribuabil care fac parte din categorii defavorizate sau beneficiază de anumite reglementări speciale sunt scutite și în 2025 de plata impozitelor și taxelor locale.
Astfel de scutiri se referă la impozite precum cele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport, dar și taxe pentru eliberarea de documente administrative, de exemplu.
Impozitele și taxele locale includ:
– Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri;
– Impozitul pe teren și taxa pe teren;
– Impozitul pe mijloacele de transport;
– impozitul pe spectacole;
– taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor;
– taxe pentru utilizarea mijloacelor de reclamă și publicitate;
– alte taxe speciale.
Cine poate beneficia de scutiri?
– Persoane cu handicap grav sau accentuat sau încadrate în gradul I de invaliditate;
– Militari participanți la acțiuni speciale în străinătate, conform Legii nr. 168/2020;
– Veteranii de război și văduvele acestora, pentru toate clădirile și terenurile aflate în proprietate sau coproprietate;
– Persoanele persecutate politic sau etnic ori deportații, care beneficiază de scutire 100% pentru clădirea și terenul aferent folosite ca domiciliu;
– Persoane cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe economie, sau care au venituri exclusiv din șomaj sau ajutor social.
Scutirile pentru mijloacele de transport sunt acordate pentru un singur vehicul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, veterani de război ori deportați.
De asemenea, nu se plătește impozit pe clădiri utilizate în scopuri publice sau care aparțin cultelor religioase, instituțiilor de învățământ ori sănătate, precum și clădiri considerate monumente istorice, lăcașurile de cult și construcțiile din parcurile industriale.
Evenimente
Sebastian Burduja anunță Marea Reorganizare în Ministerul Energiei. Câți angajați vor pleca acasă?
Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a început săptămâna trecută, marcând o etapă importantă în eficientizarea activității instituției. Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că din cele 280 de posturi ocupate, între 10% și 20% dintre angajați vor fi afectați, urmând să plece acasă în urma concursurilor pe care le vor susține.
‘Durează cam două luni, inclusiv adoptarea în Guvern, avizarea interministerială. Cu siguranță vizăm reducerea aparatului, deci eliminarea posturilor vacante, care sunt în număr de 80 aproximativ. Din 280 posturi ocupate, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține’, a precizat ministrul, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă.
El a mai spus că se va face o analiză pe fiecare direcție în parte. ‘Dacă mă refer la Direcția de investiții, unde colegii au atras 14 miliarde de euro, nu pot spune care dintre ei ar putea munci mai mult, dar nu o fac’, a arătat Burduja.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei este printre cele mai mici ministere din Guvern ca număr de posturi și cu certitudine are cele mai mici salarii alături de Ministerul Economiei, unde ‘se mai reglează lucrurile ca urmare a lipirii părții de Digitalizare’.
-
Evenimenteacum 2 zile
MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ
-
Evenimenteacum 2 zile
Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie
-
Evenimenteacum 2 zile
CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00
-
Evenimenteacum o zi
Sebastian Burduja anunță Marea Reorganizare în Ministerul Energiei. Câți angajați vor pleca acasă?
-
Evenimenteacum o zi
GEORGE SIMION, LOCOTENENTUL GIORGIEI MELONI ÎN EUROPA. LIDERUL AUR, ALES VICEPREȘEDINTE AL PARTIDULUI CONSERVATORILOR ȘI REFORMIȘTILOR (ECR)
-
Evenimenteacum o zi
Cine nu plătește impozit pe clădiri și terenuri în 2025 – LISTA completă
-
Evenimenteacum 9 ore
VIDEO TANCZOS BARNA: ATÂT TIMP CÂT SUNT EU LA MINISTERUL FINAȚELOR NU CRESC TAXELE
-
Evenimenteacum 3 ore
DERMATOLOGIE – Gama de servicii disponibile la CENTRUL MEDICAL DOCTOR BORIS