Evenimente
OPINIE/Ce s-ar putea ascunde în spatele refuzului de astăzi al Președintelui Iohannis de a numi în funcții cheie acele doamne procuror, în frunte cu Adina Florea?

In urma cu un an, pe 23 octombrie 2017 titram ca ”SUA predau Romania MI6”, dezvaluind aceasta ”miscare naucitoare pe piata globala de intelligence, cea atat de strans legata in ultima vreme de interesele economico-financiare ale marilor jucatori ai lumii. Iar cum faliile la nivel mondial sunt in plina operatiune de repozitionare, incercandu-se astfel evitarea unui cutremur devastator in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, deja se fac noi aliante si impartiri ale sferelor de interese. Iar faptul ca numarul britanicilor care vin tot mai des in tara noastra, indiferent ca este vorba de oameni de afaceri, demnitari sau mai ales discretii agenti de influenta ai Serviciului Regal de informatii externe a crescut practic de zece ori nu arata decat un singur lucru: predarea Romaniei, de catre noua Administratie Republicana, catre zona de confort a MI6”.
Si iata ca a trecut un an de cand in tara noastra se construiesc in liniste ”capete de pod” nu doar de catre partenerii strategici americani si israelieni, dar intr-o discretie aproape totala si de catre britanici. Mai ales ca, dupa cum subliniam acum un an, ”in timp ce marile companii americane, multe dintre ele obisnuite deja a investi in zona gri asigurata de agentiile guvernamntale de intelligence isi pregatesc dolarii pentru a plusa in special pe piata energetica din Romania, strategii in securitate au cautat solutii pentru a gasi aliati care sa securizeze situatia din statul cel mai loial al SUA din aceasta parte a lumii”. Astfel ca, dupa ce israelienii, aliatii traditionali ai americanilor au fost atrasi fara nicio greutate in aceasta strategie comuna, cealalta solutie la indemana a fost cea britanica. ”Mai ales ca Londra nu face decat sa isi urmareasca astfel propriile interese, dupa BREXIT avand nevoie ca de oxigen de un cap de pod economic in Uniunea Europeana, unde sa-si relocheze companiile si sa patrunda pe piata comuna. Asa ca este de asteptat ca influenta germana sa scada considerabil, in timp ce tot mai multi britanici le vor lua locul investitorilor nemti care, pana acum, mai mult au supt profituri uriase din Romania, decat au investit, facand astfel inclusiv jocurile rusilor. Pentru ca, daca pentru multi dintre initiatii sistemului Berlinul inseamna Moscova, la fel si Londra este identificata strict cu interesele strategice de la Washington”.
Londra, prelungirea axei Washington – Tel Aviv
Ce poate fi mai catastrofal pentru presedintele Romaniei decat ca, dupa ce s-a impaunat incluisv in fata procurorilor Parchetului general ca nu o poate lasa pe prima doamna sad ea eclaratoii pentru ca sunt intr-o vizita de stat la londra unde sunt asteptati de premierul Marii Britanii, Theresa May i-a dat o veritabila ”ranga in dinti dplomatica” lui Klaus iohannsi cum nu s-a mai vazut de mult nici macar pe malurile Dambovitei, dar ale Tamisei? Aaa, desigur, faptul ca ”The Jeruasalem post” a titrat ca Angela mwerkel i-a cerut aceluiasi iohannsi sa impiedice mutarea Amabasadei Romaniei la ierusalim. Oricum, ”palma” pe acre sefuls tatuluir oman si-a luat-o prin ”flitul” fara precedent primit din partea premierului britanic nu afce decat sa confirme o data in plus ca, spre deosebire de ”binomul” franco-german, intersele startegice ale axei Washington – tel Aviv – Londra sunt cu totul altele fata de Bucuresti. Si cum miza financiara este de asemenea una uriasa este de asteptat ca mutarile pe care urmeaza sa le faca aceste puteri globale in tara noastra sa fie cu adevarat unele spectaculoase. Oricum, dupa ce si-a securizat buna parte din capitalul britanic manevrat prin intermediul unor fonduri d einvestitii gigantice prin mutarea acestuia sub interfat polona, Londra pregateste acum trecerea la ”next level” al acestui plan de a iesi din Uniunea Europeana fara a-si periclita insa afacerile derulate pe piata comuna.
Brexit indian prin Romania!
Drept urmare, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra se poarta deja discutii inca neoficiale, dar cu atat mai pragmatice pentru mutarea ”contingentului” de miliardari indieni din Marea Britanie in Romania. Cu tot cu familii, ceeea ce presupune o strategie de adaptare a altfel anchilozatelor structuri romanesti la aceasta cerinta expresa a unora dintre cei mai bogati oameni care sub infrumarea agentilor de influenta britanici incearca sa-si securizeze afacerile de dupa BREXIT sub pavilion romanesc. Iar miza este una cu atat mai importanta pentru tara noastra cu cat deja se actioneaza diplomatic pe doua fronturi, sperandu-se sa fie atrasi ”la pachet” in tara noastra, cu girul influentului MI6 britanic, atat investitorii din India cat si cei indieni stabiliti in Marea Britanie. Pentru ca, nu trebuie uitat, fie si statistic vorbind, India este tara cu cel mai mare numar de miliardari din lume. Iar nu putini dintre acestia se intereseaza deja despre posibilitatea obtinerii cetateniei romane in functie de investitiile pe care ar urma sa le faca in tara noastra. Intrebare care,de asemenea este si pe buzele oamenilor de afaceri indieni care locuiesc de multa vreme in Marea Britanie, dar care acum, in contextul definitivarii negocierilor privind termenii economci ai BREXIT-ului, se grabesc sa isi mute afacerile in Uniunea Europeana. Iar Romania este o solutie nu doar acceptata, dar se pare chiar incurajata de catre oficialii britanici care, alaturi de partenerii americani si israelieni vor astfel sa concureze ”monopolul colonizarii economice” a tarii noastre de catre companiile din ”nucleul dur” al Uniunii Europene. Astfel ca, daca isi joaca bine aceasta carte, actuala Putere politica de la Bucuresti poate da o lovitura nu doar de imagine, dar mai ales sa primeasca o gura de ”oxigen” economica la care nici nu spera. Mai ales ca in laboratoarele partiid e sistem favorabile acesrtui scenariu se ia tot mai in serios in calcul varianta ca , de exemplu, daca francezii mai joaca la rupere cu ”santajul economic” al mutarii productiei DACIA in nordul Africii, Tata Motors poate umple oricand ”golul” astfel lasat. Mai ales ca tot compania indiana a avut si forta de a prelua chiar de la britanici marci de renume mondial ca Jaguar si Land Rover! Asta ca sa nu mai vorbim de colosii economici indieni din domeniul productiei farmaceutice sau al metalurgiei…
Pe fenta ROEXIT
Iar in aceasta conjunctura in care fortegeo-globale precum Washington, Tel Aviv si Londra vegheaza asupra ”infloririi” euro-scepticismului in Romania dupa experimentele reusite din Polonia, Ungaria si, mai nou, Italia nu face decat sa ”legendeze” varianta de lucru a unui eventual ROEXIT. Vazut de catre initiatii sistemului mai mult ca o noua ”pisica” aratata de catre strategii lui Donald Trump ”soriceilor” tot mai izolati in ”borcanul” de la Bruxelles, partenerii externi ai Romaniei neavand momentan niciun interes strategic, dar mai ales economic pentru fortarea organizarii unui referendum pe aceasta tema. Cel putin pana la alegerile europarlamentare de la anul, cand multe se pot schimba pe tabla de sah a viitorului parlament european, mai ales daca galopul de sanatate al politicienilor nationalisti consiliati de ”Miscarea” lui Steve Bannon va continua si in alte tari precum Romania. Astfel ca, vazuta deocamdata ca un ”cap de pod” economic al triplei axe Washington – Tel Aviv – Londra pe ”malul bruxellez al Uniunii Europene, pozitia tarii noastre s-ar putea schimba, ce-i drept, cand se va da semnalul ca ”The Movement” este gata pentru adevarata ”rupere” a UE. Si posibilitatea sustinerii concrete a unei alte uniuni economice, mai mici, care sa reuneasca statele loiale SUA din flancul estic european, acolo unde nationalismul si euro-scepticismul castiga teren pe zi ce trece…(Catalin Tache).
Evenimente
Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei
Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.
Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.
Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.
Evenimente
Avertisment de la agențiile de rating. Pericolul iminent la care se expune România dacă nu reduce gaura din buget
România este în pericol să fie retrogradată la categoria „junk” de către agențiile de rating, dacă nu face nimic pentru reducerea deficitului și stabilizarea datoriei publice.
Perspectivele reducerii deficitelor aflate la un nivel ridicat record și stabilizarea creșterii rapide a datoriei publice reprezintă elementul central al evaluării ratingului suveran al României, după alegerile prezidențiale de luna trecută, se arată într-un raport al agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.
După ani de derapaje fiscale și erodare a credibilității politice fiscale, următorul Guvern se va confrunta cu provocarea complexă de a-și asuma un proces de consolidare fiscală multianual, amplu, pe fondul perspectivelor modeste de creștere și a fragmentării politice interne, apreciază Fitch.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, independent, un centrist pro-UE, l-a învins pe populistul de dreapta George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai. Acum sunt în derulare negocieri între partidele politice pro-UE din România pentru formarea unui nou Guvern. Precedenta coaliție pro-EU s-a prăbușit la începutul lunii mai, după doar patru luni la putere, după victoria lui Simion în primul tur.
Victoria lui Nicușor Dan a redus pe termen scurt riscurile provocate de o perioadă prelungită de incertitudine politică sporită, potențial însoțită de turbulențe pe piețele financiare. Dar rămâne de văzut dacă se va îmbunătăți eficacitatea politicilor, ținând cont de fragmentarea legislativului și sporirea polarizării sociale, subliniată de alegerile prezidențiale.
Evoluțiile din acest an sunt în linii mari în concordanță cu opinia Fitch din 21 februarie (când a fost confirmat ratingul României la ”BBB minus”/perspectivă negativă) potrivit căreia incertitudinea politică rămâne ridicată cel puțin până la reluarea alegerilor prezidențiale după anularea de anul trecut, iar extinderea ciclului electoral va amâna măsurile suplimentare de consolidare fiscală cel puțin până în semestrul doi din 2025.
Noul președinte și potențialele partide de coaliție au recunoscut amploarea provocărilor fiscale. Conform informațiilor din presă, convenirea asupra planurilor de consolidare este o prioritate urgentă în cadrul negocierilor lor de coaliție, iar Nicușor Dan a afirmat că o țintă realistă de deficit pentru acest an este de 7,5% din PIB. Planul fiscal-structural pe termen mediu pe șapte ani al României, convenit cu UE, are ca obiectiv un deficit de 7% din PIB în 2025.
Anul trecut, deficitul general guvernamental al României s-a adâncit la 9,3% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2023, conform datelor finale. Creșterea de la estimarea inițială de 8,7% din PIB a contribuit la majorarea datoriei 54,8% din PIB în 2024, de la 48,9% din PIB în 2023.
În primele patru luni din acest an deficitul bugetar s-a situat la 56 miliarde lei (2,95% din PIB-ul proiectat pentru 2025), similar cu 57 miliarde lei în perioada similară din 2024.
Comisia Europeană previzionează un deficit de 8,6% din PIB în 2025, dacă nu sunt modificate politicile actuale. De asemenea, Comisia presupune o creștere a PIB de 1,4%, în conformitate cu propriile previziuni ale Fitch. Cu toate acestea, datele economice de până acum – în special lipsa creșterii PIB-ului în ritm trimestrial în primul trimestru din 2025 – sugerează riscuri pentru această prognoză, scoțând în evidență compromisurile politice implicate în reducerea deficitului.
Deși Guvernul precedent a adoptat la finalul anului trecut unele măsuri fiscale, inclusiv înghețarea salariilor și a pensiilor, rezultatele sub așteptări din 2024 indică că ar fi necesară o ajustare mai mare decât cea planificată în cadrul programului pe termen mediu, pentru a atinge obiectivul de deficit de 7,5% din PIB. Măsurile de consolidare fiscală care vor rezulta dintr-un acord de coaliție vor oferi o primă oportunitate de a evalua detaliat modul și ritmul cu care următorul Guvern intenționează să reducă deficitul în 2025 și în 2026.
Intrările de fonduri europene rămân importante ca stimulent direct pentru creșterea pe termen scurt și îmbunătățirea potențialului de creștere. O președinție pro-UE și formarea unui Guvern pro-UE durabil ar sprijini intrările de fonduri, dar îndeplinirea cerințelor de condiționalitate s-ar putea dovedi dificilă dacă nu se îmbunătățește contextul politic al elaborării și punerii în aplicare a politicilor. Comisia nu a impus sancțiuni financiare României în Pachetul de primăvară anunțat în 4 iunie, în pofida deficitului ridicat din 2024, dar acestea rămân posibile.
Următoarea revizuire a ratingului suveran al României de către Fitch este planificată în 15 august. Evaluarea agenției privind impactul probabil al planurilor de consolidare ale viitorului Guvern va fi încorporată în previziunile fiscale actualizate, alături de orice alte modificări al proiecțiilor privind PIB-ul și alte previziuni macroeconomice.
Evenimente
INFLAȚIA A SĂRIT ÎN AER ÎN LUNA MAI. TĂVĂLUG DE SCUMPIRI PENTRU ROMÂNII DE RÂND, ÎNAINTE DE CATASTROFA FACTURILOR DE ENERGIE
Rata anuală a inflației a crescut îngrijorător în luna mai, potrivit datelor anunțate joi dimineață de Institutul Național de Statistică. Potrivit specialiștilor, este cea mai mare creștere din ultimele luni. Evoluția este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se produce înainte de eliminarea schemelor de sprijin la energie electric, de la 1 iulie, ceea ce va avea un efect grav asupra finanțelor românilor.
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fructe si legume, cu peste 11 %, dar o creștere semnificativă, de 9%, se constată și în cazul uleiului.
INFLAŢIA ŞI EVOLUŢIA PREŢURILOR DE CONSUM: MAI 2025
Indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional
– Indicele preţurilor de consum în luna mai 2025 comparativ cu luna aprilie 2025 a fost 100,46%.
– Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 2,6%.
– Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2025 comparativ cu luna mai 2024 a fost 5,5%.
– Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2024 – mai 2025) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) a fost 5,0%.
sursă: INS
Sursa: Realitatea Financiara
-
Uncategorizedacum 2 zile
Cum recunoști tentativele de fraudă bancară și ce mai poți face dacă ai fost păcălit?
-
Evenimenteacum 2 zile
Negocieri dure la Cotroceni. PSD propune taxă de solidaritate pe veniturile mari şi foarte mari, inclusiv pe pensiile speciale, și impozitare progresivă
-
Evenimenteacum o zi
MONEDA EUROPEANĂ ȘI ALTE VALUTE IMPORTANTE SCAD ÎN RAPORT CU LEUL
-
Evenimenteacum o zi
PSD ar putea să nu intre la guvernare alături de USR. Mărul discordiei îl reprezintă măsurile de reducere a deficitului – SURSE
-
Evenimenteacum o zi
Banii din pensii private, Pilonul II şi Pilonul III, vor putea fi încasaţi prin retragere programată sau pensie viageră
-
Evenimenteacum 23 de ore
Dragoş Anastasiu, despre ajutorul de deces: Nu am discutat sau propus tăierea ori diminuarea acestuia
-
Evenimenteacum 20 de ore
Datoria României, o bombă cu ceas care nu mai poate fi ignorată. Semnal de alarmă de la Mugur Isărescu
-
Uncategorizedacum 6 ore
Zâmbetul tău, reconstruit în timp record: Ce trebuie să știi despre sistemul Fast and Fixed