Financial report: Cele două pizza și alte lecții de leadership de la Jeff Bezos. O bancă daneză își plătește clienții ca să se împrumute. Băncile de investiții taie aproape 30.000 de locuri de muncă – Finante & Banci

0
174

Financial Times: Băncile de investiții taie aproape 30.000 de locuri de muncă din cauza înrăutățirii perspectivelor ● Les Echos: O bancă daneză își plătește clienții să se împrumute ● Cele două pizza și alte lecții de leadership de la Jeff Bezos ● Știri pe scurt
  • Financial Times: Băncile de investiții taie aproape 30.000 de locuri de muncă din cauza înrăutățirii perspectivelor

Băncile de investiții taie la nivel global zeci de mii de locuri de muncă, deoarece rata dobânzii scade, volumele de tranzacționare sunt reduse iar valul automatizării presează în acest sens.

Aproape 30.000 de concedieri au fost anunțate începând din aprilie la bănc ca HSBC, Barclays, Société Générale, Citigroup și Deutsche Bank. Majoritatea reducerilor au loc în Europa, Deutsche reprezentând mai mult de jumătate din totalul concedierilor, în timp ce diviziile de trading au fost cel mai puternic lovite.

În City-ul newyorkez, joburile din dmeniul bancar au scăzut în iunie 2019 cu 2% față de iunie anul trecut, adică o pierdere de aproximativ 2.800 de joburi, potrivit Departamentului Muncii din New York.

Directorii băncii sunt sub presiune din partea investitorilor pentru a reduce costurile și a le conserva profiturile. De când ratele dobânzilor pe termen lung ale SUA au început să scadă, indicele KBW al acțiunilor bancare americane a scăzut cu 5%, în timp ce S&P 500 a crescut cu 6%. Indicele Stoxx care urmărește băncile europene a pierdut 16% din noiembrie încoace, atingând cel mai mic nivel din ultimii 3 ani.

Deși fiecare bancă are propriile motive care o fac să treacă la concedieri, există semne că tendința sectorului bancar de a se reduce are cauze mai adânci, una dintre ele ținând de faptl că datoriile tot mai mari sunt plătite la dobânzi negative, ceea ce afectează veiturile bancare.

„În mod clar, perspectivele veniturilor bancare din investiții sunt din ce în ce mai dure”, a spus Andrew Lowe, analist bancar la Berenberg. „Este greu să câștigi bani ca bancă de investiții într-un mediu cu rate zero sau negative ale dobânzilor.”

Automatizarea intră și ea tot mai adânc în tranzacțiile cu instrumente derivate, mărfuri și obligațiuni. În 2018, veniturile primelor zeci de bănci din tranzacțiile cu titluri cuvenituri fixe, valută și mărfuri au scăzut la nivelurile din 2006, potrivit Coalition, o companie de cercetare bancară.

Băncile de investiții „se confruntă cu o schimbare structurală a profilului lor de venituri”, a spus Ed Firth din Keefe, Bruyette & Woods. „Băncile care vor câștiga vor avea de partea lor volumele mari de tranzacții, sistemele AI și puterea computerului. De câți oameni să ai nevoie în asemenea condiții? „

De asemenea, băncile se vor supune și așa-numitelor reguli „Basel IV”, care vor crește cerințele de capital ale băncilor, și care intră în vigoare în 2022. Necesarul de capital mai mare va face tranzacțiile mai puțin rentabile pentru multe bănci.

În cazul băncilor care au anunțat oficial reduceri până în prezent, disponibilizările se ridică la aproximativ 6% din totalul forței de muncă. La începutul acestei luni, Barclays a spus că a redus deja circa 3.000 de locuri de muncă, adică aproape 4 la sută din totalul forței de muncă, în trimestrul al doilea. Câteva zile mai târziu HSBC a anunțat că aproape 5.000 de angajați vor părăsi banca, din cauza unui „mediu global din ce în ce mai complex și provocator”, caracterizat prin scăderea ratelor dobânzilor din SUA, conflictul comercial și incertitudinea legată de Brexit.

Citigroup a declarat și ea luna trecută că va reduce „sute” de locuri de muncă din departamentele de trading. Cele mai recente reduceri se adaugă la cele 18.000 de locuri de muncă la care se va renunța de către Deutsche, care a anunțat că reculul de personal va afecta o cincime din totalul angajaților.

  • Les Echos: O bancă daneză își plătește clienții să se împrumute

Jyske Bank, a treia instituție bancară din Danemarca oferă împrumuturi pe zece ani cu o rată a dobânzii mai mică de 0. Ratele ipotecare au atins cele mai mici praguri în țara nordică, motivul fiind politica monetară ultracomodabilă a BCE care continuă să favorizeze reducerea dobânzilor la creditele ipotecare din toată Europa.

Unele bănci experimentează acum intrarea în zona negativă a dobânzilor. Este cazul Danemarcei, unde banca Jyske, a treia din țară, oferă începând de săptămâna trecută credite pe 10 ani și peste, la o dobândă fixă de -0,5%.

Cu alte cuvinte, dacă un client împrumută echivalentul a un milion de euro în coroane daneze pentru a-și lua o casă, el va rambursa în zece ani, echivalentul a 995.000 de euro. Banca își plătește practic clienții pentru a se împrumuta.

De fapt, iar Jyske Bank specifică pe site-ul său asta, vor exista niște costuri legate de întocmirea dosarului sau alte comisioane, care fac ca suma rambursată să depășească totuși suma împrumutată. De pildă la 500.000 de coroane împrumutate, banca va primi după 10 ani circa 529.000 de coronae. Pe scurt, la final, împrumutatul va rambursa întotdeauna mai mult decât suma împrumutului.

Bloomberg a menționat că unele bănci daneze oferă acum rate de 0,5% la creditele pe 30 de ani. Nordea Bank, cel mai mare creditor din țările nordice, oferă o rată de 0% la creditele de peste 20 de ani, potrivit agenției de știri.
„Acesta este un nou capitol din istoria creditelor ipotecare care deschide multe oportunități pentru proprietarii de case „, spune un economist al băncii. Deja în 2016, băncile daneze aveau rate negative pentru anumite împrumuturi pe care le acordau, însă era vorba de credite cu rată variabilă a dobânzii.

Această stare de lucruri ar trebui să continue cel puțin în următoarele luni, spun specialiștii. De vină, potrivit acestora, ar fi politica monetară încă foarte acomodantă a Băncii Centrale Europene. Pentru a sprijini economia zonei euro, instituția a menținut ratele dobânzilor lfoarte jos, încurajând băncile să acorde credite și permițându-le să-și reducă costurile refinanțării.

Pusă la încercare de încetinirea inflației în Europa și de perspectivele slabe de creștere la nivel continental, BCE ar putea chiar decide să reînvie programul său masiv de relaxare cantitativă (QE). O măsură care ar reduce automat orice perspectivă de creștere a dobânzilor.

Inițiativa Jyske Bank este puțin probabi să se aplice și în Franța, mai precizează Les Echos. Și asta dintr-un motiv ce ține de legislație, mai exact de Codul Civil, unde scrie negru pe alb că că împrumutatul este î „obligat să restituie capitalul împrumutat”.

În 2016, când unele rate ale dobânzii se apropiau de teritoriu negativ, băncile franceze au limitat drastic vânzările de credite cu dobânzi variabile. Unele instituții au ales, de asemenea, să plafoneze la zero limita inferiară a dobânzii variabile. Cu toate acestea, în termeni reali,dobânda la creditele ipotecare sunt sub rata inflației pentru a 14-a lună consecutiv în Franța. Asta înseamnă că doar din diferențialul dintre inflație și dobândă, clienții bancari sunt deja câștigați.

Alte articole din Les Echos:

  • Cele două pizza și alte lecții de leadership de la Jeff Bezos

Succesul Amazon este explicat parțial de câteva principii ieșite din mintea lui Jeff Bezos, principii aplicate cu religiozitate și care să protejeze compania împotriva a ceea ce îi sperie cel mai mult creatorul: birocrația. Pe plan intern, ele sunt numite „Jeffisme”.

Aceste mici formule direct din creierul fondatorului Jeff Bezos sunt cele care ghidează calea oricărui „amazonian”. Scurte, uneori contraintuitive, ele ilustrează ceea ce se cheamă „principii de management” pe care niciun angajat Amazon nu trebuie să le ignore și care, de la moartea lui Steve Jobs, au fost umplute cu manuale de management și strategie.

OBSESIA PENTRU CLIENT. Fii obsedat de clienții tăi La începutul anilor 2000, Apple a informat micul start-up de atunci numit Amazon, care comandase 4.000 de Ipod-uri, că acestea nu vor fi livrate la timp. Și că trebuia să așteptăm până în ianuarie, spune John Rossman, fostul manager care și-a publicat amintirile în cartea „The Amazon Way”. Odată comanda fiind primită, Ipodurile au fost sortate manual, reambalate și trimise în depozit pentru a fi livrare apoi către clienți. ”Ne-am redus marjele de câștig cu aceste iPod-uri, dar ne-am păstrat promisiunea făcută clienților”, mai spune Rossman.

Legenda mai spune că, în primii ani, Jeff Bezos așeza un scaun gol la masa la care aveau loc ședințele, pentru a aminti echipelor sale prezența Consumatorului. „Motivul principal al succesului nostru este de departe obsesia noastră pentru client, mai degrabă decât ce fac concurenții”, a explicat fondatorul companiei, toamna trecută.

”Adesea vorbesc cu alți șefi sau cu antreprenori și văd că, deși vorbesc despre clienții lor, ceea ce îi interesează cu adevărat sunt concurenții. La Amazon, nu se fac studii de piață și nu solicităm sfaturi consultanților externi. „Dacă vă preocupă ce fac concurenții voștri în loc să vă concentrați asupra afacerii dvs., este deja prea târziu”, spune Anne-Marie Husser, managerul de resurse umane al Amazon în Franța. Amazon a redus în medie timpul de așteptare al clienților săi la telefon la 7 secunde. De asemenea, Jeff Bezos îi trimite pe managerii săi două zile pe an în centrele de apel pentru a discuta ei direct cu cienții. De asemenea, și el răspunde uneori direct la telefon.

Chiar și astăzi, când un cumpărător nemulțumit îi trimite un e-mail, Bezos transferă reclamația către serviciul de relații cu clienții, însoțit de mesajul: „???”.

„ECHIPA CELOR DOUĂ PIZZA”

Acesta este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute „Jeffisme”: „Dacă nu puteți hrăni o echipă cu două pizza, înseamnă că echipa e prea numeroasă. Pentru a rămâne agili, echipele responsabile de proiecte noi nu trebuie să depășească 6 – 10 persoane. „Nu vreau să devin un countryclub”, a spus el într-o zi, arătând spre campusul Microsoft care se vedea prin fereastră

Flexibilitatea e aplicată și în ședințe. Nu se folosesc prezentări de tip Power Point, care sunt lejere pentru cel care e prezintă și greoaie pentru cel care ascultă. Prezentările sunt înlocuite de un eseu scris , având până la șase pagini, care trebuie să includă mărturii ale utilizatorului. „Documentul este împărtășit la începutul ședinței, iar discuția începe abia după câteva minute, după ce toți participanții au citit-o”, descrie Anne-Marie Husser.

Controlul costurilor trebuie să fie aproape la fel de obsesiv ca și clientul. Legenda spune că primii angajați și-au făcut birourile din niște uși vechi, pentru că nu aveau bani de mobilier. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, modestia încă reprezintă compaia. „Door Desk Awards” sunt acordate celor mai eficienți angajați, scopul final fiind să se reinvesteze și să scadă prețurile. Astfel, angajații Amazon călătoresc la clasa economic și dorm în hoteluri ieftine.

Managerii, chiar și cei mai în vârstă, nu au buget: „Când ai un buget, îl cheltui, explică Anne-Marie Husser. Când nu ai unul, ești obligat să inovezi. Trebuie să vă gândiți la o ceva creativ și apoi să cauți resursele pentru a aplica ideea ta. Nicio cheltuială nu este considerată minoră: la adunarea generală din 2009, Jeff Bezos a anunțat cu mândrie că a scos toate becurile de la distribuitoarele de gustări din depozite pentru a economisi câteva mii de dolari pe an.

Știri pe scurt:

  • Sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat s-a aflat sub semnul protestelor în mai multe ţări de pe mapamond. „Mii de oameni s-au adunat în România pentru a marca un an de la protestele violente”, titrează publicaţia britanică This is Money, detaliind că „Manifestaţia a fost organizată şi promovată de grupuri de români care lucrează în străinătate, supăraţi de ceea ce ei spun că este corupţie înrădăcinată, administraţie publică slabă şi încercări ale coaliţiei de guvernare de a slăbi sistemul judiciar, într-unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene”. „România: mii de manifestanți cer demisia guvernului”, titrează Le Figaro, în timp ce Washington Post aminteşte că în urmă cu un an sute de persoane au fost rănite, inclusiv mai mulţi poliţişti. Vorbind despre o „mobilizare masivă”, Le Point comentează că „la un an de la o manifestație istorică, românii au cerut schimbare, în vreme ce țara este zguduită de mai multe drame care au avut loc în ultimele luni”. Publicaţia greacă Proto Thema reţine că „manifestanţii de la Bucureşti au adus şi un omagiu Alexandrei şi Luizei, /…/ două cazuri care au cutremurat ţara”. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, „Guvernul şi-a pierdut creditul în faţa populaţiei şi ca urmare a cazului de răpire, violare şi ucidere a două tinere”. „După răpire şi înainte de a fi ucisă, Alexandra de 15 ani a apelat pe un telefon mobil de mai multe ori numărul de urgenţă al poliţiei. Însă poliţia a reacţionat cu prea mare întârziere şi incorect la chemările disperate de ajutor”, iar „cazul a declanşat în România o uriaşă indignare”, detaliază cotidianul german.
  • „La Moscova, 50.000 de oameni au demonstrat pentru al cincilea weekend consecutiv, cerând alegeri corecte”, titrează Los Angeles Times. The Guardian comentează că opoziţia rusă a organizat cel mai mare protest din ultimii ani într-o etalare a forţei şi nesupunerii sale, după ce protestele anterioare au fost dispersate violent, cu arestări în masă. The Independent notează că şi de această dată au fost arestaţi peste 300 de protestatari anti-Putin, iar Daily Mail scrie că unul dintre candidaţii anti-corupţie, cărora le-a fost interzisă participarea la alegerile locale de luna viitoare, a postat pe internet momentul arestării sale direct de la birou de către poliţia rusă.
  • „În Hong Kong, poliţia se confruntă cu protestarii în cea de-a noua săptămână de demonstraţii al căror sfârşit nu se întrevede la orizont”, titrează revista Time potrivit căreia protestatarii reclamă o presiune din ce în ce mai mare a Beijingului asupra Hong Kongului. Washington Post observă că lipsa de disponibilitate a autorităţilor chineze de a asculta doleanţele locuitorilor din centrul financiar al Asiei i-a radicalizat pe protestari şi le-a consolidat susţinerea. Spre deosebire de revoluţiile portocalii din Ucraina, Georgia sau din altă parte, oamenii din Hong Kong nu luptă pentru nişte idealuri abstracte pe care nu le-au experimentat, ci îşi apără libertăţile şi autonomia cu care au crescut şi care le-au fost garantate în momentul în care fosta colonie britanică a trecut în componenţa Chinei, mai scrie ziarul american. O altă publicaţie americană, The Hill, consideră însă că libertatea intelectuală, socială şi politică de care se bucură locuitorii din Hong Kong sunt o ameninţare mortală pentru supravieţuirea guvernului de la Bejing şi de aceea lupta declanşată de un text juridic privind posibilitatea extradării unor condamnaţi în China continentală reprezintă cel mai flagrant pas spre o ciocnire între democraţia din Hong Kong şi impunerea sistemului politic autoritar al Beijingului, consideră The Hill.
  • Încheiem cu un reportaj al cotidianului francez L’Obs, intitulat „În România, palatele romilor – un fenomen arhitectural deconcertant”. „Pe câmpurile sau în apropierea orașelor României, ciudate pagode asiatice sclipesc cu mii de ornamente, făcând notă discordantă cu casele modeste din jur” îşi începe reportajul ziarul francez, detaliind că „aceste palate, apărute cu miile după căderea comunismului odată cu îmbogățirea unor romi, sunt uşor de recunoscut după proporțiile impozante și fațadele bogat decorate”. Adesea ridiculizate drept „kitsch absolut”, aceste construcţii sunt „expresia “prestigiului și reușitei” proprietarilor, „ocazia unei întreceri frenetice între vecini: mai multe etaje, mai multe turnuri și coloane tot mai impozante se adaugă rând pe rând clădirii inițiale, pe măsura evoluției averii – și gusturilor – proprietarilor”, scrie L’Obs care conchide că este „un fenomen arhitectural inedit ce denotă căutarea prestigiului social în cadrul unei minorități marginalizate”. (RADOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here