Daniel Anghel (PwC): Au fost 18 modificări ale reglementărilor fiscale, de la începutul anului. MFP a publicat, între timp, încă 8 – Finante & Banci

0
109

În primele 8 luni din 2019 vorbim de 18 modificări ale reglementărilor fiscale prin acte normative, susține Daniel Anghel, liderul departamentului de consultanță fiscală și juridică din cadrul PwC. El a precizat, că de curând MFP a anunțat încă 8 modificări care vin să aducă o lumină nouă în zona modificărilor ficale sau de impact în zona companiilor, referindu-se la proiectele publicate de Ministerul Finanțelor în dezbatere, printe noutăți fiind consolidarea fiscală.
  • În 2018 cred că au fost 21 de acte normative care s-au modificat în zona fiscală, 22 dacă adăugăm OUG 114.

„Propunerile de modificare vin pe fondul unui deficit bugetar de aproximativ 2% (din PIB n.r.). Îngrijorările care apar sunt mai ales în zona veniturilor bugetare. Daca am vorbit de un avans în 2015 la 35,4% (din PIB n.r.), au scăzut la 32% anul trecut. Bulgaria are o structură similară din perspectiva economiei și a cotelor de impozitare similare cu țara noatră. Se situeaza la 36,5% (din PIB n.r.), anul trecut. Asta e pe zona veniturilor bugetare”, a spus Anghel.

  • Dacă ne uităm la veniturile fiscale ne situăm la 26,3% încasari la bugetul statului, ceea ce evident este sub media europeană de 36-37%.
  • Romania a recurs de multe ori la desele modificări în zona fiscală, nu neapărat cu efectul scontat. A adus o lipsă de predictibilitate în ceea ce privește politica fiscală.
  • De când a apărut Codul fiscal, în 2004, am avut 209 modificări de acte normative în zona fiscală, dar au venit cu mii de modificări în zona articolelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here