Managerii chestionați în agust de INS estimează creșteri ale activității în domeniul farmaceutic și al producției de tutun, însoțite de scumpiri în comerț și construcții – Finante & Banci

0
140

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2019, managerii din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni, o stabilitate relativă a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice se estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%), mai arată datele INS.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni.

Potrivit estimărilor din luna august 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creșterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi dar și a preţurilor lucrărilor de construcţii.

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%), însoțită de o relativă stabilitate a numărului de salariaţi și a preţurilor de vânzare.

Rezultatele de mai sus reflectă estimările făcute de managerii companiilor chestionați de INS în baza anchetei de conjunctură . Ceea ce e specific acestui tip de anchetă este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • până la ± 5% relativă stabilitate;
  • de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
  • de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
  • peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2305 agenţi economici), construcţiilor (1233), comerţului cu amănuntul (2485) şi serviciilor (2824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.
S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.
Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene – DGECFIN (Bruxelles).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here