Banca Naţională a Austriei spune că ritmul de creştere economică ar putea încetini în 2020 – Finante & Banci

0
57

Banca Naţională a Austriei (OeNB) ar putea să îşi revizuiască în jos estimările de creştere economică pentru anul viitor, din cauza mai multor riscuri care au legătură cu expunerea pe Germania a industriei auto interne, a declarat joi seară guvernatorul OeNB, Ewald Nowotny, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Prezent la forumul economic de la Alpbach, Austria, Ewald Nowotny a spus că banca centrală îşi menţine la 1,5% prognoza de creştere pentru acest an şi nu a oferit o nouă cifră pentru 2020.

„În mod intenţionat nu am venit cu o nouă estimare pentru 2020 la acest moment pentru că vedem mulţi factori care generează incertitudine”, a precizat Nowotny. Unul dintre aceste riscuri este posibilitatea ca o diminuare a activităţii în industria constructoare de automobile din Germania să se extindă şi să îi afecteze pe furnizorii din Austria, a explicat el.

„Presupun că vom fi nevoiţi să ne revizuim în jos prognozele pentru 2020”, de la nivelul actual de 1,6%, a mai spus Nowotny. „Este posibil ca noile prognoze să fie revizuite până la 1,5%, dar este prematur să avansăm o cifră concretă”, a apreciat guvernatorul OeNB.

Economia Austriei este puternic interconectată cu cea a Germaniei, care consumă aproximativ o treime din exporturile Austriei, o mare parte din acestea constând în livrări pentru industria auto din Germania. O altă parte, în creştere, din exporturile Austriei merg spre economiile emergente din Europa de Est.

O eventuală decizie cu privire la revizuirea prognozelor de creştere ale OeNB nu va mai fi luată de Ewald Nowotny, care, începând de duminică, va fi înlocuit de Robert Holzmann, atât la conducerea Băncii Naţionale a Austriei, cât şi în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here