Connect with us

Stiri economice

A treia bancă din sistem, ​BRD, a obținut în primele 9 luni un profit de 1,2 miliarde de lei – Finante & Banci

Publicat

pe

​Banca BRD-Societe Generale, a treia bancă din sistemul bancar local a înregistrat un profit net de 1,261 mililiarde de lei în primele 9 luni din an, rezultat în creștere cu circa 11% față de primele 9 luni din anul trecut, potrivit raportului transmis miercuri dimineața la Bursa de Valori.

Banca dispune de 674 agenții (în scădere de la cele 723 agentii de la începutul anului). Gradul de echipare pentru clientii persoane fizice a crescut, atingând 4,30 produse.

  • Soldul creditelor nete (incl. leasing) a atins 31,2 miliarde RON si a crescut cu 3,8% fata de 30 septembrie 2018 si cu 2,7% fata de finalul anului. Performanta a fost inregistrata pe toate segmentele de clienti, dar cu o contributie mai mare la crestere a clientilor retail si mari companii.
  • Depozitele clientilor au atins 43,9 miliarde RON, in usoara crestere cu 0,9% in dinamica anuala si in scadere cu 2,8% in comparatie cu 31 decembrie 2018. Beneficiind de cresterea dinamica a salariilor in termeni reali, intrarile in depozitele clientilor persoane fizice au continuat tendinta de crestere in dinamica anuala, desi la un ritm redus (+2,2% an pe an si cvasi stabile fata de finalul anului) cu intrari mai mari in conturile curente (+28% in dinamica anuala).
  • Depozitele non-retail s-au redus cu 3,6% in comparatie cu finalul lunii septembrie 2018, in contextul unei pozitii favorabile de lichiditate a Bancii.
  • Totalul activelor a crescut cu aproape 3% la nivelul Grupului, in comparatie cu 30 septembrie 2018 si cu aproape 2% la nivelul Bancii, fiind relativ stabile fata de finalul anului 2018.
  • Indicatorul cost/venit la nivelul Grupului BRD a atins 48,5%, cvasi stabil in dinamica anuala (48,2% in primele noua luni ale anului 2018).
  • Calitatea portofoliului de credite a continuat sa se imbunatateasca, cum este subliniat de reducerea continua a ratei NPL (creditele neperformante conform definitiei ABE) la 4,0% la finalul lunii septembrie 2019 fata de 5,8% la finalul lunii septembrie 2018 si de un nivel ridicat de acoperire a expunerilor neperformante (rata de acoperire de 74,1% la finalul lunii septembrie 2019 fata de 73,1% la finalul lunii septembrie 2018).
  • Costul riscului a ramas pozitiv, la 207 milioane RON fata de 170 milioane RON in primele noua luni ale anului 2018

Context:

Cresterea PIB a Romaniei a pierdut din ritm pana la 4,4% an pe an in trimestrul II din 2019 de la 5% an pe an in trimestrul I din 2019, o evolutie inca sustinuta cu preponderenta de cererea interna in contextul cresterii dinamice in termeni reali a salariilor, dar si investitiile s-au remarcat printr-o contributie pozitiva si semnificativa (+3.9 puncte procentuale contributie la cresterea PIB).

Formarea bruta de capital fix indica un avans important (+18,9% in dinamica anuala) in timp ce exporturile nete au continuat sa aiba o contributie negativa la cresterea economica avand in vedere cresterea anuala a exporturilor la aproximativ jumatate (+3,3% an pe an) in comparatie cu cea a importurilor (+5,2%).

Inceputul toamnei surprinde temperarea Indicelui Preturilor de Consum (IPC) pana la 3,5% in septembrie 2019, situandu-se la limita superioara a benzii de variatie a intervalului tinta al BNR. Rata anuala a inflatiei s-a indreptat de asemenea in jos, atingand 3,8% in septembrie 2019. Balanta riscurilor traiectoriei inflatiei este in prezent inclinata catre partea superioara, in special ca efect al pozitiei fiscale si a politicii privind veniturile, precum si a gradului ridicat de tensionare a pietei muncii.

In acest context economic cumulat cu masurile potentiale de relaxare a politicii monetare de catre marile banci centrale, Banca Nationala a Romaniei a mentinut rata de politica monetara neschimbata la 2,5% din mai 2018. Totodata, BNR a decis sa pastreze nivele existente aferente cerintelor de rezerve minime atat pentru pasivele denominate in lei cat si pentru cele in valuta, la 8% in timpul perioadei analizate.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE