Connect with us

Stiri economice

Ce spune noul șef al ANRM despre contractul controversat de la Cupru Min din perioada în care era șeful companiei: Toate vizitele la sediul companiei s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din Ministerul Economiei – Companii

Publicat

pe

​Noul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Nicolae Turdean, spune pentru HotNews.ro că licitația desfășurată la Cupru Min, în perioada în care era director general la această companie, s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență. De asemenea, vizitele cetățeanului chinez Yan Wang la sediul companiei în perioada licitației s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din minister, mai susține Turdean.

Reamintim că premierul Ludovic Orban l-a demis pe Gigi Dragomir, un apropiat al baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene, din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. În locul său a fost numit Nicolae Turdean, care până în ianuarie 2018 a fost director general al Cupru Min. Acesta a semnat în octombrie 2017 un contract controversat de vânzare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiar fiind Merlion Resources din Hong Kong. Reprezentantul acestei companii era Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională.

Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a declarat în aprilie 2018 pentru HotNews.ro Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.

Legat de aceste lucruri, Nicolae Turdean spune că societatea produce concentrat de cupru, produs care nu se poate vinde în România, întrucât țară noastră nu deține capacități de metalurgie neferoase care să topească acest concentrat și să obțină metal pur. Din acest motiv, Cupru Min organizează periodic o licitație în urma căreia o societate obține dreptul de a achiziționa producția, în calitate de trader.

„Licitația din 2017 s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență, fapt confirmat de verificările făcute de Corpul de control al ministrului în cursul anului 2018 și de controlul Curții de Conturi, al cărei raport din 2019 este clar și edificator”, susține Turdean. Potrivit acestuia, sesizarea Parchetului despre care a scris HotNews.ro aparține firmei Ronefer, care a pierdut licitația. În paralel, firma a mai făcut două acțiuni în instanța cerând anularea licitației și, respectiv, invalidarea câștigătorului. Cererile au fost respinse de Tribunalul Ilfov, prin decizii definitive și irevocabile ca neîntemeiate, câștigătorul rămânând MRHL. Licitația a fost câștigată de MRHL, o companie cu operațiuni pe patru continente, care și-a ales drept reprezentant pe domnul Yan Wang, cetățean chinez cu drept legal de rezidență în România.

„Toate contactele și vizitele la sediul companiei s-au desfășurat cu aprobarea structurilor de securitate din minister”, mai spune Turdean. Acesta susține că licitația a reprezentat cel mai mare succes comercial din istoria companiei. Prețul obținut a asigurat venituri suplimentare față de precedentul contract în valoare de 10 milioane de dolari. Contractul s-a încheiat în luna octombrie a acestui an.

Potrivit Guvernului, președintele ANRM, Nicolae Turdean, a lucrat 50 de ani în industria minieră, desfășurându-și activitatea atât ca inginer minier în Valea Jiului, cât și, ulterior, în calitate de consultant în sectorul privat și în cadrul instituțiilor cu responsabilități în domeniul minier.

În anul 1993, Nicolae Turdean a participat la înființarea Agenției Naționale de Resurse minerale, de unde a fost transferat în 1999 la unitățile de management al proiectelor cu Banca Mondială, până în anul 2013. În perioada 2013-2014, Turdean a fost consilier personal la Ministerul Economiei, cu responsabilități privind industria extractivă. În acea perioadă, miniștri au fost Varujan Vosganian și Andrei Gerea (ALDE), dar și Constantin Niță (PSD). Din anul 2015, a ocupat poziția de director general al Cuprumin Abrud, în urma concursului organizat pe Legea 109/ 2011 privind guvernanță corporativă, post pe care l-a părăsit prin demisie, în februarie 2018.

Pentru mai multe amănunte citește și

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE