Connect with us

Stiri economice

Întâlnirea bancherilor cu premierul Orban a durat circa o oră. Printre subiecte: digitalizarea, mecanismul instituirii popririlor pe cont, situația proiectelor rămase în discuție cu Finanțele – Finante & Banci

Publicat

pe

După circa o oră de discuții, conducerea Asociației Române a Băncilor a părăsit Palatul Victoriei, unde fuseseră primiți de premierul Ludovic Orban. De regulă asemenea discuții instituționale au loc la fiecare schimbare a Executivului, au declarat pentru HotNews.ro membri ai corpului de experți care s-au ocupat de pregătirea întâlnirii. ”Discuțiile au vizat situația celor 11 proiecte rămase în discuții cu Ministerul Finanțelor la plecarea fostului ministru Teodorovici, printre care flexibilizarea mecanismului de instituire a popririlor pe conturi, platforma digitală și altele”, au spus pentru HotNews.ro persoane apropiate întâlnirii.

Situația celebrei deja OUG 114/2018 a fost și ea abordată, fără ca discuțiile să fie aprofundate. De asemenea, s-a mai stabilit ca între reprezentanții Asociației Române a Băncilor și cei ai Guvernului să existe o colaborare care să se concretizeze prin întâlniri periodice și discuții pe marginea priorităților economice.

“Principalele subiecte abordate în întâlnirea cu Guvernul României au vizat creșterea intermedierii financiare, introducerea tehnologiilor digitale și necesitatea asigurării predictibilității legislative, astfel încât sectorul bancar să poată desfășura programe pentru avansul finanțării economiei reale care să contribuie la creșterea PIB”, a declarat Sergiu Oprescu, Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.

Reamintim că relația cu comunitatea bancară a guvernelor care s-au perindat în ultimii ani pe la Palatul Victoria a fost una foarte tensionată, cel mai vocal a fost fostul premier Mihai Tudose, care a comparat sistemul bancar cu celebrul Terente. „Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să trebuiască să-i dau lu’ banca aia 2 bani, de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau.

Am avut nişte experienţe cu băncile, când am avut un cont în bancă cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, şi după vreo doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu numai că nu mai am banii, tre’ să mai dau eu 50 de dolari că, de fapt, ei, comisionul prin care ei mi i-au păzit şi au avut grijă de ei şi i-au dus la toaletă noaptea dacă aveau nevoie sau le-a dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi tre să mai aduc şi nişte bani de acasă. În momentul ăla le-am spus: Iertați-mă, Terente era copil pe lângă voi.

Dacă tu îmi spui că eşti bancă specializată pe profit, lucrezi cu banii noştri şi spui că n-ai profit, cred că ai o problemă. Sau ai o problemă de management sau ai o problemă că vei continua să ne consideri proşti, că nu ne dăm seama ce faci”, spunea Mihai Tudose.

Ulterior, Darius Vâlcov împreună cu Eugen Teodorovici au anunțat pe nepusă masă OUG 114/2018, denumită și Ordonanța lăcomiei. Amenințați cu scăderea ratingului de țară, Guvernul Dăncilă a făcut cu greu un pas înapoi, ”îndulcind” puțin taxa aplicată băncilor.

Odată cu noul Guvern, atât membrii ARB cât și oficiali guvernamentali speră să repună relația Guvern-bănci pe un făgaș de normalitate, iar principalele teme comune de interes să fie discutate și apoi găsite soluții comune.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC

Publicat

pe

În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.

Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.

În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

Publicat

pe

In this photo illustration, an Airbnb logo seen displayed on a smartphone.,Image: 907376480, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Strictly for editorial news purposes only ***, Model Release: no

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.

Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE