Connect with us

Stiri economice

Valentin ​Lazea: 99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei în ceea ce privește creșterea punctului de pensie cu 40% – Finante & Banci

Publicat

pe

99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei, iar ca să înțelegi gravitatea unei probleme, trebuie să înțelegi dimensiunea ei, susține Valentin Lazea, economist șef al BNR. Potrivit acestuia, orice depășire a limitei de 3% implică recurgerea la împrumuturi externe tot mai scumpe pentru finanțarea eventualului deficit suplimentar.

„Este puțin probabil ca fondurile de investiții străine, agențiile de rating, Comisia Europeană sau FMI să lase nepenalizată o astfel de depășire a limitei de deficit bugetar de 3% din PIB. Preocuparea oricăror decidenți responsabili ar fi trebuit să fie găsirea unei modalități de reducere a deficitului bugetar, nicidecum de creștere sau la limită, dacă era avută în vedere o depășire a deficitului bugetar, aceasta ar fi trebuit să aibă ca scop investiții productive care să genereze valoare adăugată care să poată fi utilizată ulterior pentru rambursarea acelor împrumuturi”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, creșterea pensiilor nu constituie o asemenea investiție productivă.

„Din creșterea pensiilor nu vei putea să rambursezi împrumuturile pe care trebuie să le faci pentru a le finanța. Acesta este fundalul macroeconomic, ignorat de decidenți atunci când au adoptat legea 127/2015 privind sistemul public de pensii. Spun ignorat, pentru că la articolul 86, alineatul 2, litera a se prevede majorarea punctului de pensie la 1265 lei începând cu 1 septembrie 2019, care s-a făcut deja, lucru care rezultă într-un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde lei sau 0,3% din PIB pentru ultimele 4 luni din acest an, respectiv 10 miliarde lei, sau 0,9% din PIB pentru 2020.”, a arătat el.

Astfel, spune Lazea, depășirea limitei de 3% din PIB devine o cvasicertitudine atât în acest an cât și în anul următor. Asta fără a mai vorbi de datoriile neplătite: rambursări de TVA, bani la PNLD etc.

„Mai grav, la articolul 86, alineatul 2, litera b, se prevede majorarea punctului de pensie la 1775 lei, adică cu 40% într-un singur an. Adică o cifră care în Europa nu există. Oricunde v-ați duce în orice țară și spuneți că ceva crește cu 40%, oamenii ăia o să se uite cruciș. Va avea ca efect un deficit suplimentar de circa 10,6 miliarde lei, 0,96% din PIB în cele 4 luni ale anului 2020, respectiv 31,8 miliarde lei, 2,7% din PIB, pentru întregul an 2021. Asta este dimensiunea problemei”, a explicat economistul șef al BNR.

Alte declarații importante ale acestuia, care arată dimensiunea problemei:

  • (Doar luâd în considerare legea pensiilor n.r.) în loc de un deficit bugetar de 3% din PIB într-un scenariu nemodificat, vom avea doar ca efect al legii pensiilor deficite de aproximativ 3,6% din PIB în acest an, el va fi mai mare datorită acelor (plăți precum rambursări de TVA etc. n.r.), 4,5% din PIB anul viitor, 5,7% din PIB în 2021. Toate acestea că nu va fi recesiune în 2020 – 2021 iar PIB-ul va fi robust.
  • Ca să fie cireașa de pe tort nu iau în considerare o altă bombă cu fitil aprins care stă sub bugetul consolidat al României, anume planificata recorelare a pensiilor, presupusă a avea loc în anul 2021 pentru a corecta inegalitățile dintre persoane ieșite la pensie în ani diferiți care va mai adăuga un deficit suplimentar necesar a fi finanțat din surse externe de circa 1 punct procentual din PIB, astfel încât în 2022 deficitul ar fi de 6,5% din PIB. Asta e aritmetica curată, nici de stânga, nici de dreapta.
  • Sunt mulți decidenți, dar și cetățeni mulți care își închipuie că o ajustare bugetară de 2,5 – 3% din PIB este floare la ureche, că se face ușor printr-o colectare mai bună a impozitelor, taxarea suplimentară a pensiilor speciale, concedierea masivă a personalului bugetar și așa mai departe. Numai cine nu a lucrat la finanțe și care nu știe cât de greu se colectează un 0,1% din PIB, 1 miliard de lei. A te juca cu cifre de magnitudinea de 2,7% din PIB, adică 27 miliarde lei sau 5,5 miliarde euro înseamnă că trăiești pe o altă lume. Pur și simplu nu ai dimensiunea problemelor.
  • „O taxare suplimentară a pensiilor speciale ar putea aduce cel mult 1 miliard de lei, adică 0,1% din PIB în fiecare an.”
  • „O colectare mai bună a TVA ar putea aduce cel mult 5 miliarde lei, adică 0,5% din PIB dacă e urmărită cu multă perseverență timp de mai mulți ani.”
  • „Revenirea la impozitarea dividendelor cu 10% ar putea aduce cel mult un alt miliard de lei, adică un alt 0,1% din PIB anual.”
  • „Concedierea a circa 5% din bugetari ar aduce circa 0,6% din PIB”
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Un mare producător de zahăr din România CONCEDIAZĂ zeci de angajați. Ce ofertă li s-a făcut oamenilor?

Publicat

pe

Agrana România, unul dintre cei mai mari producători de zahăr de pe piața locală, va disponibiliza zeci de angajași de la Fabrica din Buzău, până la finele anului. Decizia companiei austriece a fost luată la câteva luni după oprirea procesului de rafinare.

Producătorul austriac a notificat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, anunțând că s-a ajuns la un acord cu sindicaliștii, iar din decembrie vor pleca acasă peste 50 de oameni, potrivit regulile privind concedierea colectivă.

„Începând cu 10 decembrie, 55 de salariați vor fi afectați de măsura concedierii, dintr-un număr de aproximativ 350 cât înseamnă tot grupul Agrana. Aceste persoane care vor fi concediate vor primi plăți compensatorii, respectiv 6 salarii brute individuale pentru o vechime între 1-10 ani, 9 salarii pentru o vechime între 10 și 15 ani, 12 salarii pentru vechime 15-20 de ani și pentru peste 20 de ani, 15 salarii brute individuale”, a declarat directorul AJOFM Buzău pentru presa locală.

Acesta a precizat că în total sunt în jur de 350 de persoane angajate şi din acest grup, 55 de salariaţi sunt concediaţi, „în niciun caz nu reiese că s-ar închide fabrica”. nici că va fi relocată

Citeste in continuare

Evenimente

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european. Sindicaliștii cer guvernului măsuri de urgență

Publicat

pe

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european în țara noastră. Sindicaliștii cer de urgență Guvernului să stabilească mecanismul de creștere al venitului și cer să fie respectate prevederile directivei, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit calculelor făcute de sindicate, venitul brut ar trebui să ajungă la 4.300 de lei, însă simulările de până acum arată că salariul va ajunge la 4.100 de lei brut ceea ce înseamnă un salariu net de puțin peste 2.400 de lei.

Miercuri, sindicatele și patronatele discută cu premierul despre venit, iar sindicaliștii cer ca formula de calcul să fie bazată pe date efective și nu pe prognoze.

Mai mult, directiva spune că salariul minim se va raporta la jumătate din salariul mediu. Ultimele date publicate de INS arată că în luna august salariul mediu a scăzut.

Citeste in continuare

Evenimente

Ce angajați români din străinătate vor beneficia de al 13-lea salariu și prime de Crăciun?

Publicat

pe

Românii care lucrează în unele țări ale Uniunii Europene se pot bucura chiar și de al 14-lea salariu, precum și de bonusuri acordate la final de an. Mai precis, este vorba de două state care acordă astfel de beneficii angajaților.

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu. Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, scrie BZI.

Alte țări UE care le oferă bonusuri angajaților se află Portugalia, Spania, Grecia, Austria și Italia.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. 

Citeste in continuare

Trending