Fie că ești la muncă, pe stradă, acasă sau oriunde te-ai afla, cel mai probabil vei fi mereu înconjurat de oameni, de familie și chiar de necunoscuți. Poți fi pus în situația de a acorda primul ajutor atunci când este nevoie și de aceea este bine să cunoști procedura și manevrele necesare până la sosirea echipajului de prim ajutor.
Simțul tău civic se activează când ești pus într-o situație dificilă, iar pentru acordarea primului ajutor este necesară o bază solidă, pentru a evita eventualele greșeli ce pot face adesea diferența între viață și moarte. Această abilitate ar trebui să fie învățată încă de la școală fiind elementară într-o societate civilizată. Orice instituție este obligată prin lege să aibă o persoană instruită în acest sens pentru o bună desfășurare a lucrurilor.
Ce obligații legale ai ca angajator?
În caz de vătămare sau boală bruscă, neacordarea primului ajutor poate duce la decesul unei victime. Angajatorul trebuie să se asigure că un angajat rănit sau îmbolnăvit primește o atenție imediată până la sosirea cadrelor medicale de prim ajutor.
In România angajatorul are anumite obligații față de angajații săi, referitor la sănătatea și securitatea în muncă, în conformitate cu art. 10 din Legea nr. 319/2006. Este important de știut faptul că încălcarea dispozițiilor legate personalul instruit in vederea acordării primului ajutor se sancționează contravențional cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei.
Angajatorii, sunt obligați prin lege să urmeze cursuri de prim ajutor, (de ex. https://asociatiasucces.ro/curs-de-prim-ajutor/) să aibă serviciu intern de protecția muncii sau să contracteze un serviciu specializat în funcție de mărimea firmei.
Reglementările în vigoare privind siguranța și securitatea în muncă impun angajatorilor să furnizeze echipamente, facilități și personal adecvat pentru a se asigura ca angajații primesc atenție imediată dacă sunt răniți sau bolnavi la locul de muncă. În funcție de companie angajatorii trebuie să facă o evaluare a nevoilor de prim ajutor. Acest lucru implica luarea în considerare a pericolelor și riscurilor la locul de muncă, a dimensiunii organizației și a altor factori relevanți pentru determinarea echipamentelor și a personalului de prim ajutor necesar.