Care sunt țările din UE care se află în coada clasamentului la vaccinări? România se află printre ele – Capital

0
10

Care sunt țările din UE care se află în coada clasamentului la vaccinări? România se află printre ele

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinant, a declarat joi că 54,7% din totalul adulților din UE au fost vaccinați complet. Totodată, UE a depășit Statele Unite la începutul acestei săptămâni în ceea ce privește proporția persoanelor care au primit cel puțin un vaccin, cu aproximativ 81 de doze de vaccin administrate acum la 100 de persoane din întreg blocul.

Totuși, diferențele între țări sunt mari. Astfel, Olanda și Finlanda au vaccinat complet mai mult de 82% și respectiv 78% dintre adulți. Doar 31% dintre oameni s-au vaccinat și cu rapelul în România, în timp ce în Bulgaria, mai puțin de 20% dintre oameni au primit chiar și o primă doză, conform euronews.com

Protecţia pe care o au persoanele vaccinate împotriva virusului

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), a vorbit anterior despre protecţia pe care o au persoanele vaccinate împotriva virusului pe măsură ce se scurge timpul de la data imunizării.

Medicul militar a dat asigurări că scăderea numărului de anticorpi, ce are loc după ce trece mai mult timp de la vaccinare, nu înseamnă că scade automat şi protecţia împotriva noului coronavirus. El a explicat ce se întâmplă în organism la reîntâlnirea cu SARS-CoV-2.

„Scăderea anticorpilor este un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice tip de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare.

Însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că pe de o parte, noi când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spike şi nu acei anticorpi neutralizanţi care sunt de fapt importanţi oentru protecţie, pentru neutralizarea virusului.

Avem răspuns imun de tip celular şi mai avem răspuns imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu agentul, cu microorganismul, în speţă cu virsului SARS CoV-2, organismul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, a spus, miercuri, Valeriu Gheorghiţă pentru postul Antena 3.

Sursă foto: Dreamstime

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here