Stiri economice
Start-up-ul XVision din Timişoara vrea să se extindă în Europa Centrală şi de Est – Capital
Start-up-ul XVision din Timişoara, care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru analiza imaginilor medicale se pregătește de extindere.
Potrivit unei informări transmise de ROXA X, se dorește colsolidarea rapidă pe poziția de piețe externe.
„XVision, start-up-ul MedTech care îi ajută pe medici în interpretarea radiografiilor prin inteligenţa artificială, anunţă atragerea unei noi runde de finanţare pentru expansiunea în restul regiunii CEE. ROCA X, parte din Impetum Group şi unul dintre investitorii în XVision, deschide runda care va ajuta compania să îşi consolideze rapid poziţia pe pieţele externe prin intermediul unui bridge round ce îi va oferi acesteia flexibilitatea necesară pentru a structura viitoarea rundă”, anunţă platforma ROXA X.
Totodată, ROCA X mai anunţă că îşi continuă misiunea de a crea o punte de legătură între start-up-uri şi resursele necesare dezvoltării lor.
Alexandru Bogdan, CEO ROCA X precizează că proiectul a avut o evoluția rapidă, dar și o viteză de reacție, datorită implicării tuturor. El a mai subliniat faptul că investitorii au datoria de fi pregătiți pentru ce va ura.
“Atunci când un proiect arată o evoluţie rapidă, viteza de reacţie a celor implicaţi în proiect devine factorul decisiv care poate face diferenţa în dezvoltarea acestuia şi este datoria investitorilor să fie pregătiţi să reacţioneze oricât de repede este nevoie. Prin ROCA X ne dorim să oferim fondatorilor flexibilitatea necesară pentru ca dezvoltarea business-ului lor să nu fie ameninţată de duratele lungi de timp necesare uneori pentru a accesa capital”, declară Alexandru Bogdan, CEO ROCA X.
Ce noutăți a adus XVision
De menționat este faptul că, în ultimul an XVision a implementat soluţia de analiză automată a radiografiilor în peste 30 de spitale publice şi private din Romania, Ungaria, Slovacia şi Polonia, procesând peste 70% din radiografiile realizate de către aceste instituţii.
Trebuie menționat faptul că, pentru cei de la XVision, unul dintre factorii ce a dus la creşterea accelerată a unităţilor medicale în care aceştia sunt prezenţi, a fost şi pandemia cauzată de COVID-19. Totodată, medicii realizează din ce în ce mai mult nevoia pentru soluţii digitale, integrate în munca de zi cu zi, care îi pot ajuta să analizeze mai rapid şi mai eficient imaginile medicale. Prin algoritmii dezvoltaţi, XVision analizează atât radiografiile de torace, cât şi CT-urile de plămâni, putând să identifice o serie de patologii prezente, printre care şi unele direct corelate cu virusul SARS-CoV2. Acest lucru, mai ales în contextul pandemic pe care îl traversăm, ajută medicii să ajute la rândul lor mai mulţi pacienţi, spun reprezentanţii companiei.
Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision susține că XVision este un ajutor pentru radiolog, iar pandemia de coronavirus a făcut munca acestora mult mai dificilă. Totodată, el adaugă că își dorește ca XVision să poate fi integrat în cât mai multe spitale din România, dar și la nivel mondial.
„Problema pe care noi o rezolvăm la XVision, cea a volumului de muncă prea mare pentru radiologi, există de dinaintea pandemiei prin care trecem. COVID-19 a accentuat întreaga situaţie, motiv pentru care am realizat că trebuie să ne mişcăm mai rapid decât ne propusesem. Ca urmare, ne-am concentrat pe a integra XVision în cat mai multe spitale în România pentru a valida faptul că sistemul este un ajutor real pentru doctori şi pentru a le pune la dispoziţie o unealtă care să îi ajute zilnic. Extinderea în pieţele străine a fost următoarea direcţie naturală – în punctul în care suntem, avem deja primele sisteme instalate în mai multe pieţe CEE şi ne simţim pregătiţi să accelerăm procesul de expansiune. Investiţia ROCA X este esenţială tocmai pentru că ne ajută să facem faţă cererii pe care o întâmpinăm în alte pieţe, fiind şi un prim pas în completarea unei runde mai ample pe care o strângem”, spune Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision.
Planurile XVision pentru viitor
În ceea ce privește scopul pe termen lung, XVision vrea să devină un furnizor de algoritmi deep-tech care să fie compatibili cu toate soluţiile digitale folosite în imagistica medicală. În viitorul apropriat, compania are ca obiectiv extinderea în regiunea CEE.
Europa este regiunea cu cea mai mare creştere a pieţei de radiografie, dar deficitul de personal necesar pentru a face faţă cererii este de peste 30%. Interpretarea radiografiilor folosind algoritmi de AI este o nişă care generează anual 400 milioane dolari şi creste cu 25% – această nişă este preconizată să depăşească mărimea curentă a pieţei de radiologie până în anul 2031.
,,XVision este una dintre puţinele companii pe care am ales să o susţinem chiar dacă nu aveau încă o validare a pieţei, deoarece potenţialul de inovaţie era greu de ignorat – doar în ultimii 15 ani numărul de radiografii analizate zilnic de un radiolog a crescut de aproape 4 ori, iar oboseala este principalul factor al erorilor de interpretare. Aproape fiecare ţară din Europa se confruntă acum cu un deficit de radiologi, iar imagistica medicală este una dintre ramurile medicinei unde AI poate avea cel mai mare impact atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru sănătatea societăţii.
Dar oportunităţile de inovaţie din domeniul medical nu se rezumă doar la imagistică – în următorii câţiva ani toate procesele instituţiilor medicale vor trebui digitalizate, iar datorită numărului mare de dezvoltatori software din România, împreună cu apariţia unei noi generaţii de cadre medicale, România poate deveni un hub important pentru MedTech”, declară Bogdan Paşca, junior investment Manager ROCA X.
De menționat este faptul că ROCA X face parte din Impetum Group, grupul românesc format din CITR, ROCA şi ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viaţa unei companii. XVision este un startup românesc fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timişoara, pasionată de inteligenţa artificială, deep learning şi optimizarea proceselor medicale. XVision foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru analiza imaginilor medicale (raze de torace şi CT-uri de plămâni), având rolul de a asista medicii în procesul de diagnosticare. Cu ajutorul platformei XVision, imagistica medicală beneficiază de avantajul tehnologic oferit de inteligenţa artificială asigurând un act medical mai eficient, centrat pe calitatea relaţiei pacient-medic.
Evenimente
REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR
Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.
Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate, pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.
Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu 21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%, USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,46% și UDMR, cu 6,34%.
DATELE COMPLETE AICI.
Evenimente
Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale
Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.
Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.
Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Noi schimbări și la e-TVA
Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).
Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Evenimente
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor
Rețele Electrice România este noua companie de pe piața de energie de la noi, apărută în urma fuziunii dintre trei mari distribuitori de energie electrică din Banat, Dobrogea și Muntenia.
Companiile de distribuție a energiei electrice care sunt parte a grupului PPC în România au anunțat că au fuzionat sub denumirea de Rețele Electrice România. PPC a motivat decizia explicând că scopul este optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, iar acest lucru va avea loc, a explicat compania, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative.
Cum va funcționa noul distribuitor de energie
Rețele Electrice România va asigura în continuare serviciul de distribuție a energiei electrice în București și județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Clienții vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăți continuu, de tehnologii avansate în distribuția de energie electrică și de soluții digitale tehnice și pentru interacțiunea cu compania, spun reprezentanții PPC.
„Rețelele digitalizate și reziliente sunt esențiale pentru a oferi clienților serviciile adaptate la noile realități ale tranziției energetice, cu consum sporit la nivelul locuințelor, producție de energie în mod descentralizat la prosumatori sau mobilitate electrică. Prin fuziunea companiilor noastre, vom îmbunătăți eficiența operațională pe termen mediu și lung, ceea ce ne va permite să accelerăm modernizarea rețelelor de distribuție și să contribuim esențial la tranziția energetică a României,” a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România, potrivit Financial Intelligence.
Totodată, centrele de contact cu clienții rămân neschimbate, precum și numerele de telefon de contact. De asemenea, compania a lansat un nou website Rețele Electrice România, care oferă posibilitatea, printre altele, verificarea unei eventuale întreruperi de curent electric programată sau accidentală.
-
Uncategorizedacum 2 zile
Reparăm, izolăm, construim – Acoperișuri care rezistă o viață!
-
Evenimenteacum o zi
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum o zi
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum o zi
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum 21 de ore
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Retailacum 10 ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 12 ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați