Connect with us

Stiri economice

e-Transport de la 1 aprilie pentru produsele cu risc fiscal ridicat. Amenzi de până la 100.000 lei

Publicat

pe

Finanțele fac pași în privința implementării e-Transport, ce a fost inițial introdusă prin Ordonanța trenuleț. Prima dată se va aplica opțional de la 1 aprilie pentru produsele cu risc fiscal, conform unui proiect de OUG. Ulterior, de la 1 iulie, va fi obligatoriu.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Proiect OUG e-Transport pentru produse cu risc fiscal ridicat – click pentru a deschide

Sistemul RO e-Transport va include:

  • module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declarării unui transport vor genera un cod unic de înregistrare,
  • elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier
  • componente software pentru analiza integrată a datelor.

De asemenea, conform notei de fundamentare, sistemul va utiliza date și informații deținute la nivelul instituțiilor sau autorităților publice cu atribuții în domeniul transportului rutier și va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române.

Sistemul RO e-Transport va monitoriza pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzând următoarele tipuri de operațiuni:

  • transportul bunurilor reprezentând achiziții și livrari intracomunitare,
  • transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale,
  • transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul national.

Obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine, in funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.

Prin excepție, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare ce sunt descărcate temporar pe teritoriul României, obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport, revine depozitarului.

Conform sursei citate, declararea datelor în sistemul RO e-Transport se va face anticipat, acestea fiind valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului.

Care sunt bunurile cu risc fiscal ridicat?

Momentan nu se știe, dar ANAF va face un ordin prin care se vor stabili aceste bunuri cu risc fiscal ridicat.

De precizat că dacă ne uităm la ordinul privind e-Factura de la începutul anului, atunci lista ar putea include:

1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

2. Băuturi alcoolice

3. Construcții noi

4. Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

5. Îmbrăcăminte și încălțăminte

Nu se știe care vor fi, așteptăm să vedem OUG în Monitorul oficial, iar pe urmă ordinul ANAF.

Conform notei de fundamentare și proiectului de OUG, se exceptează transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, precum şi organizaţiilor internaţionale şi forţelor armate ale statelor străine membre NATO sau ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau a executării contractelor de achiziție publică care necesită impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

De când se va aplica

Începând cu data de 1 aprilie 2022, Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor va pune la dispoziția utilizatorilor, în mod gratuit, modulele informatice. Prima dată va fi opțional.

Ulterior, din 1 iulie 2022, utilizatorii sunt obligați să declare datele referitoare la toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Începând cu data de 1 iulie 2022 se interzice transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat care, alături de documentele ce însoțesc respectivul transport, nu este declarat în Sistemul RO eTransport sau nu poate fi identificat prin codul UIT (e un cod unic generat de sistem).

Obligația declarării în sistemul RO e-Transport referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine următorilor utilizatori:

  • destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz;
  • beneficiarului din România în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
  • furnizorului din România în cazul tranzacțiilor interne sau a livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz;
  • depozitarului în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri

Ce amenzi sunt în cadrul e-Transport

Sunt mai mutle tipuri de amenzi. Două dintre ele sunt:

  • Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
  • Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române documentele care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Dacă nu face asta, va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ANA MARIA PĂCURARU: REALITATEA CONTINUĂ LUPTA CU STATUL PARALEL. NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI! NU CEDĂM ȘANTAJULUI! SUNTEM SINGURA TELEVIZIUNE ALĂTURI DE ROMÂNI

Publicat

pe

Realitatea Plus – ultima redută în lupta pentru adevăr. Nu ne opriți, nu ne îngenuncheați! România, țara pe care o iubim și pentru care ne luptăm zi de zi, trece printr-o încercare fără precedent. În această seară, o decizie revoltătoare a Consiliului Național al Audiovizualului a hotărât să reducă la tăcere Realitatea Plus, televiziunea poporului. Dar să fie clar: nimeni și nimic nu ne va opri! Noi nu ne predăm! 

De-a lungul anilor, am fost scutul care a protejat adevărul. Am fost sabia care a tăiat minciuna și corupția. Am fost vocea care a spus lucrurilor pe nume atunci când alții au tăcut. Iar pentru asta, suntem atacați. Pentru că am avut curajul să spunem adevărul, pentru că ne-am pus în calea Statului Paralel, am devenit ținta lor. Decizia CNA de a întrerupe emisia noastră timp de 10 minute nu este întâmplătoare. Membrii CNA sunt săgețile Statului Paralel, aruncați în această grupare cu un singur scop: cenzurarea dreptății. Ei nu sunt acolo pentru a apăra interesele cetățenilor, ci pentru a servi celor care îi numesc politic, celor infiltrați în sistemul Statului Paralel, care își doresc să controleze totul – inclusiv adevărul pe care voi aveți dreptul să-l cunoașteți. 

Aceasta nu este o sancțiune legitimă, ci încă o încercare disperată de a aduce la tăcere postul nostru de televiziune. Aceasta nu este doar o luptă profesională, ci și una personală.

Ieri v-am arătat adevărul despre tatăl meu, Maricel Păcuraru, care, după 10 ani de suferință, și-a recâștigat dreptatea. Tribunalul București a anulat miercuri condamnarea la închisoare care i-a furat libertatea și demnitatea. Zece ani în care a trăit o nedreptate cumplită, zece ani în care s-a luptat cu un sistem care nu a vrut să vadă adevărul. Zece ani pentru ca justiția să recunoască ceea ce noi am știut mereu: a făcut pușcărie degeaba! 

La fel cum am așteptat 10 ani să se facă lumină în acest caz, la fel suntem siguri că și acum, decizia CNA de a întrerupe emisia Realității Plus va fi desființată. 

Această încercare de a ne reduce la tăcere este nedreaptă și abuzivă, dar adevărul va ieși la lumină. Avocații noștri luptă în aceste momente pentru libertatea noastră, pentru dreptul vostru de a fi informați, pentru ca Realitatea Plus să continue să fie vocea poporului. 

Astăzi, ni se cere să tăcem. Să ne înclinăm capetele. Dar noi spunem: NU! Nu vom ceda în fața șantajului, nu vom ceda în fața imposturii, nu vom lăsa poporul român fără adevăr! Realitatea Plus nu este doar o televiziune. Este o fortăreață, o ultimă redută în lupta pentru libertatea de exprimare. 

Familia Păcuraru și familia Realitatea sunt în această luptă până la capăt, pentru voi, cei care ne-ați fost alături în fiecare moment.

Membrii CNA sunt doar unelte ale Statului Paralel, dar adevărul este mai puternic decât orice manipulare. Ei pot încerca să ne oprească, dar nu ne pot învinge! 

La ora 19:00, vă chemăm să fiți alături de noi. Să arătăm împreună că România nu se predă. Că poporul nu se lasă redus la tăcere. Aprindeți televizoarele, intrați pe Realitatea Plus, arătați că nu suntem singuri în această luptă. 

Statul Paralel poate să lovească, dar nu ne poate îngenunchea. Șantajul lor nu poate învinge curajul nostru. Impostura lor nu poate stinge flacăra adevărului. Astăzi, luptăm pentru noi toți. Luptăm pentru voi, pentru copiii voștri, pentru viitorul acestei țări. Și vă promitem: nu vom abandona! Vom fi aici, zi de zi, luptând pentru adevăr, luptând pentru România! La ora 19:00, solidaritatea voastră va fi mesajul nostru către toți cei care cred că ne pot înfrânge. Poporul are dreptate. Și poporul va câștiga. Pentru adevăr. Pentru voi. Pentru România. Realitatea Plus merge înainte!

 

 

 

Citeste in continuare

Evenimente

CURSUL LEU-EURO A AJUNS LA CEA MAI MICĂ VALOARE DIN IULIE 2024 

Publicat

pe

Pentru prima oară din iulie, BNR a anunţat miercuri un curs de 4.9684 lei/ euro, sub pragul de 4,97 la care a rămas stabil în ultimele luni.

BNR a stabilit miercuri un curs de 4,96 lei pentru un euro, cea mai mică valoare din iulie. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, este la 5,91%.

În urmă cu 3 săptămâni, ROBOR la 3 luni era cotat la 5,75%. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), folosit la creditele de după mai 2019, este de 5,99%, calculat pentru Trimestrul 2 din 2024. 

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

INS – RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A EXPLODAT ÎN NOIEMBRIE, IAR PREVIZIUNILE PENTRU DECEMBRIE SUNT PESIMISTE

Publicat

pe

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna octombrie 2024, comparativ cu luna octombrie 2023, rata anuală a inflaţiei a fost 4,7%.

”Indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2024 a fost 100,41%. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2023 – noiembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2022 – noiembrie 2023) a fost 5,7%”, arată datele INS.

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,4%.

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, serviciile poştale şi margarina

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11% în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023 şi cu 0,19% faţă de octombrie 2024. Aici cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 17,43%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 6,55% faţă de octombrie 2024, şi margarina, cu 15,84%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,77%, faţă de octombrie 2024.

Untul s-a ieftinit cu 10,29%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi s-a scumpit uşor, cu 0,15%, faţă de octombrie 2024.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,15%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,61% faţă de octombrie 2024. Detergenţii s-au scumpit cel mai mult la această categorie, cu 12,29%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,47%, comparativ cu octombrie 2024. Cel mai mult s-au ieftinit gazele, cu 10,12%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi s-au scumpit uşor cu 0,95%, faţă de octombrie 2024.

Serviciile s-au scumpit cu 7,56%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,29% faţă de octombrie 2024. Servicii poştale s-au scumpit cel mai mult aici, cu 17,83%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,01% din octombrie 2024.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE