Connect with us

Evenimente

Marcu, ASF: Propunerea de HG privind limitarea tarifelor RCA se va aproba în perioada următoare. Era de dorit ca piața să regleze tarifele

Publicat

pe

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea, pe o perioadă limitată, a tarifelor RCA va fi aprobată în perioada imediat următoare, însă ar fi fost de dorit ca piaţa să fie cea care să regleze tarifele, a declarat, joi, la o conferinţă organizată de Institutul de Studii Financiare, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

„Ne confruntăm, şi poate că e prea mult spus ne confruntăm, dar nu reuşim de o bună perioadă de timp să găsim soluţii la o chestiune care contaminează imaginea acestei autorităţi şi mă refer la acest produs social RCA. (…) În ultimul timp a fost o propunere a Autorităţii de Supraveghere Financiară, o propunere de Hotărâre de Guvern prin care încercăm să limităm într-un fel, pe o perioadă determinată, tarifele acestui produs pentru a proteja populaţia. La început am avut o întâlnire cu actorii din piaţă, care vând acest produs. I-am rugat ca dumnealor să găsească soluţii, nişte ajustări fine, astfel încât să găsească soluţie de protecţie a populaţiei în perioada de faţă, având în vedere că preţurile peste tot au crescut foarte mult, inflaţia creşte şi atunci populaţia nu mai are nevoie de încă un necaz în plus. Nu s-au găsit, probabil că n-au avut soluţii. Am găsit noi această soluţie de avarie şi să propunem Guvernului limitarea tarifului acestui produs. În perioada imediat următoare se va şi aproba pe o perioadă determinată, timp în care va trebui să găsim soluţiile necesare astfel încât să ajustăm piaţa”, a explicat Nicu Marcu.

El a subliniat că se doreşte înfiinţarea unei companii de asigurări de stat şi şi-a exprimat speranţa ca, în timpul valabilităţii HG, aceasta să devină operaţională.

„Ne dorim, aşa cum scrie în lege, pentru că din 2017 e prevăzut în lege, înfiinţarea unei companii de stat. Paşii sunt destul de mici, dar sper ca în timpul în care această Hotărâre de Guvern îşi va face prezenţa în societate, această companie să funcţioneze, să fie operaţională şi în acest fel să se regleze lucrurile”, a spus preşedintele ASF.

Nicu Marcu a semnalat că „era de dorit ca piaţa să regleze tarifele”, dar în piaţa din România funcţionează destul de puţine companii pe această zonă.

„Noi am încercat să atragem şi alte companii din alte state pe diverse zone din asigurări. Unele dintre ele au venit (…), ne dorim să vină şi altele. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurenţa va fi mai mare şi credem că tarifele vor fi mai mici”, a punctat şeful ASF.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, la jumătatea acestei luni, că proiectul privind limitarea tarifelor la RCA este la avizat Consiliul Concurenţei. Întrebat dacă preţurile vor fi plafonate, el a spus că proiectul este în dezbatere publică şi se va lua o decizie după ce vine avizul autorităţii de concurenţă.

Ministerul Finanţelor a lansat, în februarie, în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către ASF înmulţit cu factorul N.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE