Stiri economice
Virgil Popescu: În perioada imediat următoare vom finaliza achiziția uzinei Feldioara de către Nuclearelectrica. Care vor fi efectele
Guvernul a adoptat vineri o ordonanță care va permite finalizarea achiziției uzinei Feldioara de către Nuclearelectrica îm perioada imediat următoare, a anunțat vineri ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Reactoare CANDU CernavodaFoto: Nuclearelectrica
Potrivit ministrului, ordonanța adoptată a vizat finalizarea inventarului privind toate imobilele companiei Naționale a Uraniului.
- „Este o ordonanță foarte importantă, pentru că fără această intabulare nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România. Odată cu aprobarea acestei Ordonanțe putem finaliza achiziția uzinei Feldioara de către Nuclearelectrica, care va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesare a acestuia la Feldioara și evident fabricarea combustibilului și producerea de energie electrică nucleară.”, a declarat Virgil Popescu.
Guvernul a decis vineri exceptarea repartizării la bugetul de stat a 90% din profitul de stat al Nuclearelectrica și Romgaz
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri pe Facebook adoptarea a două hotărâri privind Nuclearelectrica și Romgaz:
- „Am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%. Cele două companii au proiecte importante de investiții (reactorele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep) și ne asigurăm că au și resursele financiare necesare”, a spus ministrul.
Guvernul va lua doar 50% din profitul Nuclearelectrica și Romgaz, pentru a le lăsa bani și de investiții
HotNews.ro a scris joi că Guvernul are pe agenda ședinței de vineri două proiecte de Hotărâri prin care vrea să repartizeze la bugetul de stat, sub formă de dividende, 50% din profiturile contabile pentru anul 2021 ale Nuclearelectrica și Romgaz, rămase după deducerea impozitelor pe profit.
Motivul: să le rămână bani și pentru proiectele de investiții strategice asumate pentru perioada următoare.
Obligația de a vira cota de 50% din profitul contabil la bugetul de stat era oricum prevăzută în lege încă din anul 2001, însă în Ordonanța de urgență nr. 3 din 26 ianuarie 2022 când s-a stabilit schema de compensare la energie și gaze s-a introdus obligația virării de minimum 90% din profit, Guvernul încercând astfel să facă rost de bani pentru a deconta furnizorilor de energie și gaze reducerile de preț din facturi.
La Nuclearelectrica statul român este acționar majoritar cu peste 80% din capitalul social al acesteia, iar la Romgaz statul deține peste 70% din capitalul social.
Profitul net al Romgaz pe anul trecut a fost de 1,9 miliarde lei, iar al Nuclearelectrica – de 1 miliard lei, potrivit Profit.ro.
Ce investiții și-a propus Nuclearelectrica pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025
În cazul Nuclearelectrica, retehnologizarea unităților nucleare existente și construcția de unități nucleare noi reprezintă proiecte majore ale Statului Român, care vor contribui la înlocuirea capacităților energetice poluante şi la respectarea, de către România, a ţintelor de decarbonare asumate, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern.
Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă are o valoare estimată de 1,85 miliarde euro, iar continuarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă se ridică la 6 miliarde de euro.
Doar pentru anul 2022, Nuclearelectrica și-a propus un buget de investiții de peste 700 milioane de lei, din care peste 157 milioane de lei vor fi pentru extinderea duratei de viață a Unității 1 prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale.
Ce investiții și-a asumat Romgaz în perioada 2021-2030
În cazul Romgaz, Guvernul arată că această companie și-a propus investiții de importanță strategică în perioada 2021-2030, cum ar fi:
1. concesionarea de noi perimetre și exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră:
- Proiectul Neptun Deep: Achiziţia ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (denumită în continuare „EMEPRL”), care deţine 50% din drepturile şi obligaţiile aferente perimetrului XIX Neptun Deep din Marea Neagră – investiţie care se va ridica la aproximativ 4,6 miliarde de lei (aprox 1,06 mld. USD) doar pentru achiziţia participaţiei;
- Proiectul Trident: Romgaz deține o cotă de 12,2% din concesiunea perimetrului EX-30 Trident din Marea Neagră, alături de Lukoil Overseas Atash B.V.;
2. Dezvoltarea zăcămintelor concesionate: Proiecte de explorare a zonelor mature din arealele Transilvania, Moldova și Muntenia-Oltenia, care susțin baza de producție actuală a societăţii și care oferă încă un potențial însemnat cu riscuri geologice mai bine controlate. Astfel, Romgaz a preconizat investiţii totale de aproximativ 1,2 miliarde de lei în următorii ani pentru dezvoltarea acestor zăcăminte.
„În ceea ce priveşte achiziţia EMEPRL, preconizată a avea loc în cursul anului 2022, important de mentionat este şi faptul că, pe lângă prețul de achiziţie a acțiunilor (aproximativ 1,06 mld. USD), Romgaz va trebui să mai asigure, până în anul 2027, o cotă parte (50%) din investițiile necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep (până la obținerea producției), respectiv până la 2 mld. USD (sumă care reprezintă cota aferentă Romgaz din cheltuielile de dezvoltare a proiectului Neptun Deep).
Având în vedere că EMEPRL este o societate care nu va avea venituri decât după obținerea producției de gaze naturale din Neptun Deep, Romgaz va trebui să suporte sumele necesare acoperirii cotei de 50% din dezvoltarea proiectului Neptun Deep (până la obținerea producției).
Astfel, ţinând cont de faptul că proiectul Neptun Deep este unul de o importanţă strategică atât la nivelul Romgaz cât şi la nivelul întregului sector de gaze din România, în situaţia unei repartizări a dividendelor în procent de 90% (conform legislaţiei în vigoare), se poate ajunge în situaţia de a nu putea acoperi capitalul curent de lucru al Romgaz.
Într-un astfel de caz, în vederea unei bune desfășurări a activităţilor, s-ar impune accesarea unor finanţări din surse externe (cu costurile aferente), fapt ce ar împovăra şi mai mult disponibilul de numerar şi implicit bonitatea Romgaz.”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de HG.
Evenimente
REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR
Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.
Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate, pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.
Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu 21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%, USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,46% și UDMR, cu 6,34%.
DATELE COMPLETE AICI.
Evenimente
Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale
Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.
Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.
Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Noi schimbări și la e-TVA
Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).
Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Evenimente
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor
Rețele Electrice România este noua companie de pe piața de energie de la noi, apărută în urma fuziunii dintre trei mari distribuitori de energie electrică din Banat, Dobrogea și Muntenia.
Companiile de distribuție a energiei electrice care sunt parte a grupului PPC în România au anunțat că au fuzionat sub denumirea de Rețele Electrice România. PPC a motivat decizia explicând că scopul este optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, iar acest lucru va avea loc, a explicat compania, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative.
Cum va funcționa noul distribuitor de energie
Rețele Electrice România va asigura în continuare serviciul de distribuție a energiei electrice în București și județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Clienții vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăți continuu, de tehnologii avansate în distribuția de energie electrică și de soluții digitale tehnice și pentru interacțiunea cu compania, spun reprezentanții PPC.
„Rețelele digitalizate și reziliente sunt esențiale pentru a oferi clienților serviciile adaptate la noile realități ale tranziției energetice, cu consum sporit la nivelul locuințelor, producție de energie în mod descentralizat la prosumatori sau mobilitate electrică. Prin fuziunea companiilor noastre, vom îmbunătăți eficiența operațională pe termen mediu și lung, ceea ce ne va permite să accelerăm modernizarea rețelelor de distribuție și să contribuim esențial la tranziția energetică a României,” a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România, potrivit Financial Intelligence.
Totodată, centrele de contact cu clienții rămân neschimbate, precum și numerele de telefon de contact. De asemenea, compania a lansat un nou website Rețele Electrice România, care oferă posibilitatea, printre altele, verificarea unei eventuale întreruperi de curent electric programată sau accidentală.
-
Uncategorizedacum 2 zile
Reparăm, izolăm, construim – Acoperișuri care rezistă o viață!
-
Evenimenteacum o zi
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum o zi
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 23 de ore
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum 20 de ore
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Retailacum 9 ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 11 ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați