BCE ar putea majora ratele dobânzilor la mijlocul anului viitor

0
38

Inflaţia în zona euro va creşte şi va fi în linie cu ţinta băncii în 2020, de aceea BCE ar trebui să retragă „curând” măsurile fără precedent adoptate pentru a stimula economia. Aşteptările pieţei privind o primă majorare a ratelor dobânzilor la mijlocul anului viitor „probabil nu sunt în întregime nerealiste”, a declarat Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un discurs rostit la Viena. 

Acesta a adăugat: „Pe termen mediu, în linie cu perspectiva privind inflaţia, politica monetară trebuie normalizată pentru a recâştiga spaţiu de manevră. Încheierea programului de relaxare cantitativă (QE) este doar începutul procesului de normalizare a politicii monetare, care va dura câţiva ani, şi de aceea este foarte important să înceapă curând”, informează Agerpres. 

În 8 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

Referindu-se la tarifele anunţate de preşedintele SUA la importurile de oţel şi aluminiu, Weidmann a apreciat că exceptarea Uniunii Europene nu reprezintă o victorie pentru comerţul liber, chiar dacă reduce riscul escaladării conflictului. Oficialul BCE a salutat acordul prin care blocul comunitar este exclus de la tarife la importurile de oţel şi aluminiu, dar a avertizat că răgazul obţinut de UE este doar temporar. 

„Nu este o victorie pentru comerţul liber, deoarece tarifele punitive rămân în vigoare pentru alte state care nu şi-au putut asigura un tratament preferenţial. Prin urmare, obiectivul nu trebuie să fie doar prevenirea impunerii de noi bariere comerţului sau păstrarea lor cât mai reduse posibil, ci reducerea celor existente. Sper foarte mult că recentele semnale din SUA privind disponibilitatea de a discuta despre altfel de reduceri nu vor sfârşi printr-un eşec ci vor duce la o schimbare a perspectivei”, a declarat Weidmann, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here