Stiri economice
Atac la ţar, atac la preşedinte
O avalanşă de întrebări îi asaltează pe observatorii fenomenului politic global. Ne îndreptăm către un al treilea război mondial? Ce vor decide americanii? Se va ajunge oare la o confruntare directă între vest şi Rusia? De ce se ascunde Germania, preferând, apud Merkel, să nu permită forţelor sale să se vâre într-o operaţiune occidentală în Siria?
Germanii şi românii ar putea avea şi întrebări suplimentare. Căci, Germania nu e singura ţară care, fie şi în numele dialogului cu Moscova, se eschivează.
O face din oportunism? Din neîncredere faţă de preşedintele american? Ori poate pentru că, alături de români, s-a văzut atât de zdrobitor înfrântă la Stalingrad, astfel încât trauma rusească încă nu i-a trecut? Unde e, în aceste clipe decisive, şeful statului român? Că ţara n-are un premier capabil să facă faţă unei crize se ştie. Dar unde e şeful diplomaţiei române? Sau colegul său de la apărare?
Nu puţini analişti europeni sunt calmi, dar iritaţi şi nemulţumiţi. ”Politica siriană a Europei e o ruşine”, afirma recent creştin-democratul Norbert Röttgen, şeful Comisiei de Politică Externă a Bundestagului. Arătându-se inflamat de ceea ce afirmă a fi ”lipsa de strategie a SUA”, germanul crede că ameninţările contondente ale lui Donald Trump n-ar fi decât mesaje adresate electoratului său.
Meme similare, deplângând frivolitatea şefului Casei Albe, lansează mare parte din presa germană. Care preia fără prea mari îndoieli şi opinia influentului şef al Conferinţei de Securitate de la München, Ischinger. Conform celui din urmă, atât Vladimir Putin, ”care-şi continuă politica de intimidare, manipulare şi dezinformare”, cât şi omologul său american, cu tweet-urile sale belicoase, s-ar comporta ca nişte ”bătăuşi mucoşi în curtea şcolii”.
Totuşi, împreună cu alţi experţi, Ischinger crede că „riscul unei confruntări militare directe, ruso-americane” ar fi ”redus”. De altfel Trump a estompat el însuşi impresia existenţei unui risc de iminentă intervenţie, pe care o crease cu un prim tweet, avertizând, miercuri, Rusia, să se aştepte la ”rachete noi, drăguţe şi deştepte”. Război psihologic şi-atât?
Nici masivele concentrări navale şi aeriene din proximitatea Siriei, nici zgomotul de fond al declaraţiilor oficiale şi semioficiale nu justifică vreun final de alertă sau vreo destindere. Escaladarea conflictului e certă. O intervenţie militară occidentală, după intrarea în posesia de probe, evocată de preşedintele Franţei, privind atacul chimic declanşat recent asupra opoziţiei din oraşul sirian Duma de forţele regimului Assad, aliatul Rusiei şi al Iranului, pare să fi devenit absolut inevitabilă.
Căci, după avertismentele repetate ale unor Macron şi Trump, vestul nu mai are opţiunea, oricum fatală, a nonintervenţiei şi pasivităţii, pe care, obişnuită cu împăciuitorismul Germaniei, cu laşitatea Europei şi oboseala de război a Americii lui Obama, mizase, aiurea, Rusia lui Putin.
Doar aşa, precum şi prin încrederea excesivă în amplele ei capacităţi dezinformatoare, se poate explica, raţional, stupiditatea deciziei Moscovei de a-i da lumină verde lui Assad pentru încă un atac chimic, menit, dacă s-a întâmplat, să accelereze la maximum cucerirea Dumei.
La toate acestea se adaugă supărarea britanicilor şi aliaţilor lor pentru insolenţa rusească în cazul atacării cu Noviciok a familiei Skripal, o agresiune de-o barbarie şi anvergură care n-aveau cum să nu pună capac răbdării vestului. Încât nu e uimitor că, pe moment, Rusia, care se confruntă şi cu teama de iranieni a israelienilor, dă înapoi. Regimul Putin semnalizează o prezumtivă, dar numai vremelnică propensiune spre o înţelegere cu vestul.
În consecinţă, Moscova a permis experţilor OPCW să inspecteze Duma, după ce probabil s-a îndepărtat bună parte din probe. Ţarul, care nu se vede în stare să explice atacurile chimice din Duma şi Salisbury, îşi pune, pe de-o parte, militarii, să se arate gata şi în stare de-a se apăra, sau chiar de-a riposta unui atac în Siria. Tot el le cere însă, totodată, să-i contacteze pe americani ”pentru a evita ce e mai rău”, cum s-a exprimat un corespondent de presă din capitala Rusiei.
Or, paradoxal, ceea ce, din punctul de vedere al Rusiei lui Putin, ca şi al altor tiranii, precum cele de la Ankara şi Teheran, ori al unor grupări teroriste ca Hamas şi Hezbollah, supără deocamdată cel mai rău, este şi ceea ce îi îngrijorează mai tare pe vesteuropeni. Nu-i sperie atât riscul unui atac militar limitat, care în războiul prin procură purtat în Siria din 2011 încoace, n-ar avea nici un efect major. Cât contradicţiile şi impredictibilitatea narcisiacului Trump.
Or, în ele rezidă nu doar slăbiciunea preşedintelui american. Ci şi o parte redutabilă din forţa şi cauzele succeselor sale. Puternic îndrăgostit de el însuşi, precum şi dornic că probeze că nu e complicele intervenţiei Moscovei în favoarea candidaturii sale, şeful Casei Albe nu va risca să-şi ştirbească credibilitatea, neripostând în forţă Rusiei lui Putin.
Ce semnalizează însă întârzierea acestei riposte? Dar abandonarea vitalului element al surprizei?
Ambele exprimă certe neînţelegeri tactice şi de strategie politică, între Paris, Londra, Washington şi Berlin, inclusiv privind ameninţarea iraniană la adresa Israelului şi a lumii arabe. Dar şi intenţia vestului de a profita de şansa de a lovi coordonat şi decisiv, după o suficientă pregătire, asigurarea de rezerve şi elaborarea de planuri politice de viitor, pentru eventualitatea unei confruntări de amploare.
Care, cu cât întârzie mai mult, pare să aibă şi toate ingredientele de a fi, când va izbucni, de oarecare durată, chiar dacă nimeni n-are interesul să şi-o asume.
În atari condiţii e vital ca NATO şi UE să-şi manifeste solidaritatea şi capacitatea de acţiune, evitând şi separatismele şi confuzia între pericolul reprezentat de ţar şi aliaţii săi, pe de o parte şi, pe de alta, riscul narcisismului şi impredictibilităţii lui Trump, probabil neglijabil în raport cu beneficiile sale.
Articol realizat de Petre M. Iancu pentru DW.com
Evenimente
MINISTRUL ENERGIEI, SEBASTIAN BURDUJA: „ROMÂNII PLĂTESC AL CINCILEA CEL MAI MIC PREŢ LA ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AL PATRULEA CEL MAI MIC PREŢ LA GAZ”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja aminteşte că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, conform News.ro.
Ministrul Energiei a explicat, joi seară, de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT.
„Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Şi sunt două cauze principale aici.
Prima este lipsa capacităţilor de producţie; acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam.
Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei.
El a adăugat că autorităţile au început să ”trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla.
”La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
REALITATEA PLUS DESCHIDE LINIA SPECIALĂ DE COMUNICARE CU ROMÂNII – TELEFONUL POPORULUI
Evenimente
SE SCUMPESC DIN NOU TIGĂRILE. CÂT VA COSTA UN PACHET
Ţigările se scumpesc din nou, de lunea viitoare, când cel mai mare jucător de pe piaţă va adăuga un leu în plus la pachetul de țigări. Astfel, românii vor plăti pentru un pachet de țigări și 30 de lei.
De pe 27 ianuarie, al doilea producător de pe piaţă va majora preţurile cu 50 de bani și chiar 1 leu, în funcție de prețul actual.
Vorbim astfel despre a şaptea scumpire a țigărilor din ultimii doi ani. Cel mai câştigat în urma acestei decizii este statul, care adună mai mulţi bani din accize.
România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cei mai mulți fumători, în jur de 4,2 milioane, potrivit statisticilor europene.
România: aceștia adoptă fumatul din ce în ce mai devreme, transformând țara noastră într-un lider european la consumul de tutun în rândul adolescenților. Aproximativ 34% din populația adultă fumează, iar procentul tinerilor fumători crește într-un ritm îngrijorător, atingând un nivel record de 48,3% la grupa de vârstă 15-24 de ani.
Mai mult, un studiu recent arată că un licean din șapte fumează în mod regulat, debutul acestui obicei nociv având loc, în medie, la vârsta de 15 ani. Spre deosebire de alte țări europene, unde legislația și programele de prevenire au dus la o scădere masivă a numărului de fumători, România continuă să se confrunte cu o tendință ascendentă.
Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, România se confruntă cu cea mai mare rată de creștere a numărului de tineri fumători. În state precum Finlanda, Norvegia sau Suedia, politicile restrictive și educația intensivă au redus semnificativ numărul de fumători tineri.
Sursa: Tabu.RO
-
Evenimenteacum 2 zile
SECTORUL IT RESIMTE EFECTELE DECIZIILOR FISCALE ŞI ANTICIPEAZĂ UN 2025 DIFICIL
-
Companiiacum 2 zile
Reconversia spațiilor industriale în cafenele: O tendință urbană inovatoare
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL MARCEL CIOLACU: BUGETUL, APROBAT ÎN GUVERN PÂNĂ LA FINALUL LUNII IANUARIE
-
Evenimenteacum 2 zile
PREVIZIUNI PESIMISTE PENTRU ECONOMIA ROMÂNIEI ÎN URMĂTORII ANI
-
Evenimenteacum o zi
RECURSUL LUI CĂLIN GEORGESCU A FOST RESPINS DE JUDECĂTORI
-
Evenimenteacum o zi
Justiția americană a dat undă verde legii care permite închiderea rețelei TikTok. Poate bloca Donald Trump punerea în aplicare?
-
Evenimenteacum o zi
CĂLIN GEORGESCU, MESAJ ÎN EXCLUSIVITATE LA REALITATEA PLUS LA ORA 20 DUPĂ LOVITURA DE LA INSTANȚA SUPREMĂ
-
Evenimenteacum o zi
ANAF face precizări despre executarea silită a lui Iohannis pentru casele din Sibiu. Ar mai fi un singur pas de făcut