Connect with us

Stiri economice

Milioane de șoferi riscă să piardă, din vară, dreptul de a mai conduce propria mașină

Publicat

pe

Din cauza apariţiei poliţei de asigurare pe o lună, doar 60% din maşinile înmatriculate pe persoană fizică, în România, mai au RCA pe tot parcursul unui an, arată estimările făcute pentru Capital de către Viorel Vasile, directorul celui mai mare intermediar din asigurări, Safety Broker. 

Aceasta înseamnă că, raportat la dimensiunea parcului auto, în România ar exista peste 2 milioane de automobile care circulă fără să fie asigurate. 

Cei care merg cu  aceste maşini sunt în pericol ca, din vara acestui an, să piardă dreptul de a le mai conduce prin suspendarea automată a talonului. 

Legea 432/2006, încă valabilă, permite Poliţiei să suspende automat dreptul de circulaţie pentru maşinile fără RCA. Singurul motiv pentru care prevderile actului normativ nu au fost aplicate este faptul că datele din baza Direcţie Permise nu se potrivesc cu cele din baza de date CEDAM, care conţine istoricul maşinilor asigurate în România. 

“Din cauza numărului foarte mare al operatorilor care completează RCA şi a erorilor inerente în cazul completării manuale, au existat neconcordanţe între informaţiile din CEDAM şi cele ale DRPCIV  (nr: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor), în principal diferenţe determinate de completarea eronată a unui caracter din seria de şasiu. Neconcordanţele între cele două baze de date şi riscul aplicării unei sancţiuni unei persoane care deţine asigurare RCA valabilă au reprezentat argumente ale imposibilităţii aplicării pe scară largă, în mod automatizat, a sancţiunilor prevăzute de legea 432/2006, respectiv suspendarea certificatului de înmatriculare pentru proprietarii de vehicule fără poliţa RCA”, explică un document intern al elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, în 2016, şi consultat şi de Capital. 

În curând, însă, această situaţie se va schimba. Aşa cum a mai arătat Capital, una dintre princpalele sarcini a noului Biroul al Asigurătorilor Auto(BAAR) este preluarea de la ASF şi perfecţionarea bazei de date CEDAM. 

Mai departe, direcţia fundamentală a BAAR este tocmai corelarea acestor date cu cele din alte baze, cum sunt cele ale Poliţiei şi cele ale Registrului Auto Român. 

 

Atunci când datele vor fi „curăţate” şi corelate, nimic nu va mai opri Poliţia să suspende automat talonul maşinilor care circulă fără RCA, acest fapt fiind admis, într-un interviu pentru Capital, şi de către Mădălin Roşu, preşedintele BAAR. 

Potrivit lui Roşu, BAAR va încerca să strângă relaţia cu Poliţia, dar şi cu Registrul Auto Român (RAR) în aşa fel încât datele cuprinse în baza de date să fie cât mai complete. 

În prezent, spune Roşu, apar unele situaţii când informaţiile din CEDAM nu coprespund cu cele ale Direcţiei Permise (DRPCIV) sau cu cele al RAR.  

” Am avut situaţii când am descoperit automobile declarate cu daună totală (epavă) care circulau încă pe străzile din România”, a exemplificat preşedintele BAAR. 

În scopul de a evita astfel de situaţii , BAAR va încerca să perfecţioneze nivelul de interconectare cu baza de date a DRPCIV, care are în unele cazuri informaţii mai exacte despre starea şi istoricul maşinilor. De asemenea, BAAR a purtat discuţii şi cu RAR, în scopul de a evita situaţiile în care pe străzi circulă maşini înregistrate ca fiind radiate sau maşini care au seriile de şasiu modificate. 

Suspendare automată pentru cei care nu au ITP

Pe de altă parte, începând din 20 mai, dacă  ITP-ul expiră,  se suspendă automat şi certificatul de înmatriculare al maşinii, tot automat. Șoferii riscă  amendă de aproape 3 mii de lei, în plus.

În prezent, inspecţia tehnică periodică la maşină se face o dată la doi ani, dacă vehiculul nu este mai vechi de 12 ani.  După 20 mai, dacă va expira ITP-ul, înmatricularea maşinii va fi automat suspendată, online.

Schimbul de date se va face între RAR şi DRPCIV, online. Dacă sunteţi prinşi în trafic cu înmatricularea suspendată, nu numai că trebuie să plătiţi o amendă de până la 2950 de lei, ci rămâneţi sigur şi fără plăcuţe de inmatrculare. Nu veţi avea voie să plecaţi cu maşina, va trebui să chemaţi o platformă. În acest caz, trebuie să mergeţi şi la Poliţia Rutieră pentru a demonsta că maşina a fost verificată tehnic.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”

Publicat

pe

Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare. 

Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?

Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.

În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.

Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?

Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.

Legea care taie pensiile speciale ale magistraților a primit UNDĂ VERDE în Camera Deputaților. Coaliția a făcut în ultima clipă o modificare ce poate pica la CCR

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC

Publicat

pe

Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).

La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.

La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale

Publicat

pe

Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.

n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.

Tehnologia auto, problemă de securitate națională

Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.

Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.

Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.

Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE