Românii vor pune pe grătare peste 30 de milioane de mici, în minivacanţa de 1 Mai

0
119

‘Din discuţiile avute cu procesatorii de mici, estimăm că, în minivacanţa de 1 Mai, se va depăşi pragul de 30 milioane de mici, o creştere de 10-15% faţă de anul trecut. Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioadă obişnuită. Sigur că variaţiile sunt în funcţie de comenzile primite şi de capacitatea de depozitare. Trebuie să vă spun că, deja, de săptămâna trecută, au existat situaţii în care unii retaileri au rămas fără mici in galantare. Preferaţii românilor sunt în continuare micii făcuţi din amestec de carne de porc cu carne de vită, de altfel aceştia fiind şi cei mai vânduţi’, a declarat, Dana Tănase, director executiv la Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Reprezentantul procesatorilor afirmă că o parte din micii tradiţionali româneşti iau calea exportului, mai ales în ţările unde sunt comunităţi de români. ‘Micii ajung în această perioadă în Italia, Spania şi Marea Britanie, la românii care lucrează în aceste ţări într-un procent asemănător celui de anul trecut, respectiv 5-10%’, a spus Tănase.    

Încă de anul trecut, ARC a demarat procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru cinci produse din carne, inclusiv pentru micul românesc, însă acţiunea întâmpină dificultăţi din cauza unor documente care ‘sunt greu de găsit’, dar care sunt necesare pentru atestarea tradiţionalităţii produsului.

‘La finele anului 2017, ARC a decis demararea procedurii pentru înregistrare în schemele de calitate europene-specialitate tradiţională garantată a unui număr de cinci produse. În momentul de faţă ne aflăm în etapa de finalizare a caietelor de sarcini pentru parizer de vacă şi muşchi ţigănesc. Procedura, aparent simplă, a fost îngreunată de faptul că o serie de documente prin care atestăm caracterul tradiţonal sunt greu de găsit, în condiţiile în care arhiva Centralei Industriei Cărnii nu mai există. Înregistrarea micilor într-una din schemele de calitate europene face parte din proiectele ARC’, a subliniat Dana Tănase.

În ceea ce priveşte preţul cărnii şi al produselor din carne, reprezentanta ARC nu exclude alte măriri de preţ în perioada următoare după creşterea semnalată la începutul anului, din cauza majorării preţului la motorină, gaz şi electricitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here