Stiri economice
Statul încearcă să ne convingă că trăim în paradis
De multe ori în istorie, dar şi în contemporaneitate îşi face loc ideea că dobânda la împrumuturi e o formă de jaf şi ar trebui interzisă. În fond, de ce să plăteşti mai mult decât ai luat?
Ceea ce nu se înţelege e că una e să dispui de resurse în prezent şi alta e să amâni posesia lor pentru viitor, punându-le temporar la dispoziţia altuia. Precum toate bunurile mundane, timpul este limitat. Nu suntem nemuritori, iar calitatea vieţii scade pe măsură ce îmbătrânim. Dobânda nu este decât preţul timpului. Raritatea bunurilor, de la sine înţeleasă pe vremuri ca origine a economiei, e tot mai mult ocultată în ziua de azi.
Există chiar luări de poziţie ale stângii radicale potrivit cărora ideea însăşi de penurie nu e decât un mit propagandistic cultivat intenţionat de „capitalişti” pentru a justifica exploatarea clasei muncitoare. De fapt, toate bunurile ar exista din abundenţă, tot ce lipseşte ar fi redistribuirea lor judicioasă. Statele se comportă la rândul lor ca şi cum raritatea bunurilor n-ar fi un dat ontologic, ci doar un rezultat nefericit al unor politici neinspirate. Dacă s-ar aplica politicile „corecte”, orice formă de penurie ar dispărea, iar prosperitatea s-ar generaliza. Avem de a face aici cu o neînţelegere fundamentală a ceea ce este prosperitatea: ea nu este anularea rarităţii funciare a bunurilor, ci adaptarea cu succes la ea, prin economie.
Una din sursele cele mai insidioase ale iluziei abundenţei întreţinută de state este de natură monetară. Devreme ce putem oricând să tipărim bani, prin metode mai primitive sau mai complexe, înseamnă că am depăşit blestemul rarităţii bunurilor.
Masa monetară poate fi multiplicată la infinit. Dacă mijloacele de schimb sunt infinite, şi obiectele schimburilor sunt infinite, nu-i aşa? Asta înseamnă că deficitele bugetare, la rândul lor, nu sunt decât o iluzie aritmetic-contabilă. Penuria poate fi anulată din pix. Toată lumea se califică pentru subvenţii, de la cele mai mari bănci şi corporaţii salvate de stat pentru că sunt too big to fail până la şomeri şi alte categorii de asistaţi sociali. Anumite industrii sau proiecte de investiţii nu rezistă pe cont propriu în piaţă? Nu-i nimic, le acordăm ajutoare de stat. Salariile sunt prea mici? Nu-i nimic, majorăm în continuu salariul minim. Dobânzile par prea mari? Nu-i nimic, le plafonăm prin decret.
Iar cine nu adoptă poziţia de drepţi e reprimat subtil, prin suprareglementare. Totul pentru a ascunde adevărul elementar că trăim într-o lume a rarităţii bunurilor şi că doar piaţa liberă, adică tranzacţiile voluntare între indivizi în condiţii de diviziune a muncii, de respectare a drepturilor de proprietate şi a contractelor semnate, e soluţia de adaptare la ea şi de maximizare a prosperităţii.
Mai multe articole scrise de IONUȚ BĂLAN puteţi citi pe bloguluibalan.ro
Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie – 6 mai 2018
Evenimente
VIDEO TANCZOS BARNA: ATÂT TIMP CÂT SUNT EU LA MINISTERUL FINAȚELOR NU CRESC TAXELE
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat miercuri că atât timp cât va ocupa această funcție nu vor fi majorate taxele, menționând că nu îl caracterizează abordări în care răspunde cu funcția pentru această promisiune sau își face tatuaje.
‘Aș vrea să evit această abordare, sincer, pentru că mie nu îmi place nici întrebarea dacă răspund cu funcția, nu vă supărați domnule prim-ministru, nici cu tatuajul. Nu sunt abordări care să mă caracterizeze. Când spun că atât timp cât sunt eu ministru al Finanțelor nu cresc taxele, acest lucru înseamnă exact ceea ce spun. Atât timp cât sunt eu, nu cresc taxele’, a răspuns Tanczos, întrebat dacă își va da demisia în cazul în care vor crește taxele în 2025.
Premierul Marcel Ciolacu a completat răspunsul ministrului de Finanțe precizând că promisiunea are loc ‘pe fondul actual’.
‘Acum cu tatuajul, să știți că m-au păcălit cu tatuajul, că mi s-a șters’, a transmis Marcel Ciolacu.
De asemenea, Tanczos Barna a adăugat că în 2025 dacă va duce mandatul până la sfârșit se va merge ‘pe taxele și impozitele actuale’. El a adăugat că bugetul pentru 2025 este construit pe o inflație de 3,5% și deflator PIB de 5%.
AGERPRES
Sursa: Realitatea Din UDMR
Evenimente
Cine nu plătește impozit pe clădiri și terenuri în 2025 – LISTA completă
Mai multe categorii de contribuabil care fac parte din categorii defavorizate sau beneficiază de anumite reglementări speciale sunt scutite și în 2025 de plata impozitelor și taxelor locale.
Astfel de scutiri se referă la impozite precum cele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport, dar și taxe pentru eliberarea de documente administrative, de exemplu.
Impozitele și taxele locale includ:
– Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri;
– Impozitul pe teren și taxa pe teren;
– Impozitul pe mijloacele de transport;
– impozitul pe spectacole;
– taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor;
– taxe pentru utilizarea mijloacelor de reclamă și publicitate;
– alte taxe speciale.
Cine poate beneficia de scutiri?
– Persoane cu handicap grav sau accentuat sau încadrate în gradul I de invaliditate;
– Militari participanți la acțiuni speciale în străinătate, conform Legii nr. 168/2020;
– Veteranii de război și văduvele acestora, pentru toate clădirile și terenurile aflate în proprietate sau coproprietate;
– Persoanele persecutate politic sau etnic ori deportații, care beneficiază de scutire 100% pentru clădirea și terenul aferent folosite ca domiciliu;
– Persoane cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe economie, sau care au venituri exclusiv din șomaj sau ajutor social.
Scutirile pentru mijloacele de transport sunt acordate pentru un singur vehicul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, veterani de război ori deportați.
De asemenea, nu se plătește impozit pe clădiri utilizate în scopuri publice sau care aparțin cultelor religioase, instituțiilor de învățământ ori sănătate, precum și clădiri considerate monumente istorice, lăcașurile de cult și construcțiile din parcurile industriale.
Evenimente
Sebastian Burduja anunță Marea Reorganizare în Ministerul Energiei. Câți angajați vor pleca acasă?
Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a început săptămâna trecută, marcând o etapă importantă în eficientizarea activității instituției. Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că din cele 280 de posturi ocupate, între 10% și 20% dintre angajați vor fi afectați, urmând să plece acasă în urma concursurilor pe care le vor susține.
‘Durează cam două luni, inclusiv adoptarea în Guvern, avizarea interministerială. Cu siguranță vizăm reducerea aparatului, deci eliminarea posturilor vacante, care sunt în număr de 80 aproximativ. Din 280 posturi ocupate, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține’, a precizat ministrul, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă.
El a mai spus că se va face o analiză pe fiecare direcție în parte. ‘Dacă mă refer la Direcția de investiții, unde colegii au atras 14 miliarde de euro, nu pot spune care dintre ei ar putea munci mai mult, dar nu o fac’, a arătat Burduja.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei este printre cele mai mici ministere din Guvern ca număr de posturi și cu certitudine are cele mai mici salarii alături de Ministerul Economiei, unde ‘se mai reglează lucrurile ca urmare a lipirii părții de Digitalizare’.
-
Evenimenteacum 2 zile
MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ
-
Evenimenteacum 2 zile
CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00
-
Evenimenteacum 2 zile
Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie
-
Evenimenteacum o zi
Sebastian Burduja anunță Marea Reorganizare în Ministerul Energiei. Câți angajați vor pleca acasă?
-
Evenimenteacum o zi
GEORGE SIMION, LOCOTENENTUL GIORGIEI MELONI ÎN EUROPA. LIDERUL AUR, ALES VICEPREȘEDINTE AL PARTIDULUI CONSERVATORILOR ȘI REFORMIȘTILOR (ECR)
-
Evenimenteacum 23 de ore
Cine nu plătește impozit pe clădiri și terenuri în 2025 – LISTA completă
-
Evenimenteacum 8 ore
VIDEO TANCZOS BARNA: ATÂT TIMP CÂT SUNT EU LA MINISTERUL FINAȚELOR NU CRESC TAXELE
-
Evenimenteacum 2 ore
DERMATOLOGIE – Gama de servicii disponibile la CENTRUL MEDICAL DOCTOR BORIS