Cum arată o fabrică inteligentă conectată la o reţea 5G

0
217

Roboţii lucrează alături de oameni, preluând de la aceştia sarcinile periculoase sau solicitante. Alimentarea electrică este realizată fără fir prin intermediul buclelor de inducţie din podeaua fabricii. Lucrătorii, utilajele şi componentele sunt conectate prin sisteme software şi dispozitive mobile inteligente. O reţea wireless 5G ultra-rapidă asigură transferul de date în timp real, în timp ce inteligenţa artificială îmbunătăţeşte calitatea produselor prin detectarea din timp a defectelor. Acest lucru reduce efortul lucrătorilor, aceştia având la dispoziţie mai mult timp pentru alte sarcini, cum ar fi programarea algoritmilor, crearea de noi modele de afaceri sau întreprinderea altor activităţi creative. Aşa îşi imaginează Bosch fabricile din viitor. La târgul de la Hanovra de la finalul lunii aprilie, Bosch a prezentat, sub sloganul „Fabrica viitorului. Acum. În curând. În viitor”, ceea ce compania oferă deja (acum) pentru fabricile conectate, ce soluţii vor fi disponibile în următoarea perioadă (în curând) şi ce dezvoltă pe termen lung (în viitor).

Și factorul conectivitate pentru fabricile şi echipamentele existente este unul esenţial pentru succesul Industriei 4.0. Pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi în cadrul târgului de la Hanovra, Bosch a prezentat ambele aspecte: fabrica inteligentă, eficientă şi flexibilă a viitorului, precum şi soluţii conectate utilizate deja în producţie şi logistică. Ambele scenarii au ceva în comun: interacţiunea dintre hardware, software şi servicii – orchestrată de oameni. „Cei trei piloni ai succesului fabricii viitorului sunt oamenii, utilajele şi datele”, a declarat Dr. Stefan Hartung, membru în consiliul de administraţie Bosch cu responsabilităţi în sectorul Tehnologie industrială. 

Datorită soluţiilor conectate, vânzările companiei Bosch în sectorul Tehnologie industrială au crescut cu 7,7%, ajungând la 6,7 miliarde de euro în 2017. „Portofoliul nostru de soluţii pentru producţie şi logistică se măreşte constant, ceea ce înseamnă că putem transforma treptat în realitate viziunea unui flux de valoare complet conectat”, a afirmat Hartung. Înfiinţarea în 2018 a diviziei  Industrie conectată în cadrul Bosch cu 500 de angajaţi, plus noul portofoliu software Nexeed, subliniază importanţa conectivităţii pentru compania Bosch. „Suntem tot mai aproape de a ne atinge obiectivul, acela de a profita de Industria 4.0 pentru a ne creşte vânzările globale cu peste un miliard de euro în 2020”, a declarat Hartung. Și rezultatele excepţionale înregistrate de Bosch Rexroth contribuie la atingerea acestui obiectiv, compania specializată în tehnologie de acţionare şi control generând vânzări de 5,5 miliarde de euro în 2017 – o creştere de 10,4% faţă de anul precedent. Realinierea strategică din ultimii ani a sporit competitivitatea şi cota de piaţă a companiei Bosch Rexroth.

 


O nouă fabrică inteligentă în Mexic

În plus, Bosch realizează investiţii mari în Mexic, ţara parteneră la târgul de la Hanovra de anul acesta: compania investeşte aproximativ 100 de milioane de euro într-o fabrică inteligentă pentru componente electronice din Celaya, centrul Mexicului, care va fi finalizată în 2019. Cu o suprafaţă de 21.000 de metri pătraţi, fabrica va produce unităţi de comandă a motorului pentru pieţele din Mexic şi S.U.A. Bosch va crea peste 1.200 de locuri de muncă la noua locaţie. „Industria 4.0 îmbunătăţeşte procesele de afaceri şi sporeşte productivitatea. Ceea ce înseamnă că vom crea şi locuri de muncă”, a spus Hartung. 

Roboţii generează locuri de muncă

Hartung a subliniat, de asemenea, importanţa roboticii, adăugând că un studiu recent a arătat faptul că aceasta a atras după sine creşterea numărului de locuri de muncă în Germania. Economiştii de la Centrul pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW) estimează că numărul angajaţilor va creşte anual cu 0,4% până în 2021. Studiul indică faptul că, deşi roboţii înlocuiesc oamenii în anumite sarcini, acest lucru este compensat prin creşterea locurilor de muncă în alte domenii. „În era Industriei 4.0, oamenii sunt la fel de indispensabili”, a afirmat Hartung. Roboţii pot ajuta la îndeplinirea sarcinilor complexe sau la controlul calităţii. Colegi roboţi – acesta este mesajul din spatele avatarurilor 3D stil Pixar pe care vizitatorii le-au văzut în centrul standului Bosch. Cu o înălţime de 1,5 m, aceştia se plimbă prin fabrica virtuală. De exemplu, robotul mobil APAS utilizat în producţie lucrează alături de oameni, fără a intra în contact fizic cu aceştia. Între timp, platforma inteligentă de comunicaţii ActiveCockpit îi menţine permanent la curent pe angajaţii din producţie cu privire la starea operaţiunilor, în timp ce robotul autonom de transport nu doar transportă piese din punctul A în punctul B, ci şi le prelucrează pe parcurs.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here