Connect with us

Stiri economice

Arhitecţii fac acuzaţii grave despre reabilitarea termică a blocurilor: „Poate fi riscantă”

Publicat

pe

Într-un raport al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti (OARB) se propune realizarea de studii, ghiduri şi fişe întocmite de specialişti arhitecţi care să arate alternative de control energetic la construcţii, prin utilizarea unor materiale ecologice cu calităţi vizuale diverse (texturi, culori) şi care pot genera identitate proprie spaţiului.

Arhitecţii avertizează că, din dorinţa de a reduce costurile de execuţie, lucrările de reabilitare au dus nu doar la pierderea caracteristicilor arhitecturale iniţiale, dar, în anumite cazuri, la condiţii de climat interior defavorabile, cu mucegai şi condens. „Termoizolarea cu polistiren a pus monopol pe piaţa de reabilitări termice, de multe ori cu riscuri necalculate de creştere a umidităţii şi a lipsei de ventilare a spaţiilor“, se arată în raportul OARB pe 2018.

Dacă în cazul unor construcţii realizate din beton prefabricat soluţia cu polistiren poate fi acceptabilă, în cazul unor blocuri, vile sau case de cărămidă, spun arhitecţii, această soluţie este una incompatibilă. Specialiştii spun că pentru clădirile istorice se aplică în mod mecanic aceleaşi procedee de izolare fără să se recurgă la soluţii alternative care pot conserva arhitectura faţadelor existente.

„Programele de reabilitare termică nu încurajează folosirea materialelor de calitate. Temperaturile de caniculă vara şi temperaturi scăzute iarna, cu vânturi puternice şi atmosferă umedă, necesită soluţii de eficientizare energetică specifice pentru zona de câmpie, de aceea măsurile luate  trebuie să respecte principiile eficienţei energetice adaptate la condiţiile locale“, spun arhitecţii bucureşteni.

Pentru lucrările de reabilitare termică de calitate, arhitecţii cer stimulente fiscale şi includerea lor într-un program de conştientizare publică.

Arhitecţii pun calitatea slabă a lucrărilor şi pe seama primăriilor care acceptă preţul cel mai mic în licitaţiile de atribuire şi, de cele mai multe ori, nu există garanţii. Specialiştii mai acuză că sistemul public creditează 80% din valoarea lucrărilor.

 

Eşecul reabilitării termice

România şi-a asumat reducerea consumului de energie cu minim 27% până în 2030 prin investiţii în reabilitarea termică a blocurilor vechi. Pentru a îndeplini acest plan, bugetul destinat renovărilor ar trebui dublat faţă de nivelul actual şi menţinut pentru următorii 12 ani. Şansele de reuşită sunt aproape nule.

Până acum au trecut prin reabilitare termică circa 170.000 de apartamente, adică abia 7% din locuinţele care necesită renovare. Un calcul simplu arată că, în acest ritm, ar fi nevoie de peste 119 ani pentru reabilitarea tuturor apartamentelor care necesită astăzi intervenţie.

Situaţia este şi mai dramatică, deoarece se constată o încetinire gravă a programului de reabilitare termică. Anul trecut au fost renovate circa 1.700 de apartamente cu bani de la bugetul de stat, o scădere de peste 40% comparativ cu rezultatul din 2016 şi unul dintre cei mai slabi ani din istoria programului.

CITIŢI ŞI Autorităţile, incapabile să ofere facturi reduse pentru milioane de români

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE