Connect with us

Stiri economice

Statele Unite depășesc India în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă

Publicat

pe

  Statele Unite şi Germania au depăşit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziţia a patra. Regatul Unit şi Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziţia a şaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de ţări.

     „Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziţia 36 în clasament, datorită intenţiilor guvernului de a modifica condiţiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar şi prin prisma necesităţilor din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv.

     Apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivităţii crescute şi costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluţii de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piaţa romanească angro. Apar soluţii de finanţare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declaraţii privind scheme noi de sprijin pentru soluţiile locale de mică putere. Publicul este atras de noţiunea de „cosumator activ” (prosumer ). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, spune Valeriu Binig, Partener EY România. 

A 51-a ediţie a RECAI evidenţiază tendinţa creşterii protecţionismului în întregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022 pare din ce în ce mai greu de atins, în contextul îngrijorărilor investitorilor cauzate de ameninţarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare şi de preţurile mici oferite pentru energia electrică. Iar în luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule şi module fotovoltaice solare.

Cu toate acestea, RECAI evidenţiază flexibilitatea pieţei americane, care urcă de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorită faptului că tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt în mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliană nu intră sub incidenţa tăierilor de subvenţii impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscală din SUA.


 

 „Creşterea ratelor dobânzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a susţinut spectaculoasa dezvoltare a capacităţii de energie regenerabilă din ultimii ani. Subvenţiile guvernamentale pentru energie verde se reduc în toată lumea, iar investitorii anticipează o perioadă mai dificilă pentru dezvoltatorii de proiecte. Totuşi, mişcările din clasament sugerează că aceste evoluţii sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continuă să se maturizeze, iar pieţele se dezvoltă”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance şi redactorul-şef al RECAI.

În pofida unei scăderi semnificative a investiţiilor în energie regenerabilă în 2017, Regatul Unit urcă trei locuri – pe poziţia a şaptea, datorită adaptării pieţei la eliminarea subvenţiilor pentru instalaţiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat şi a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național

Publicat

pe

Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.

Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.

O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.

Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.

O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.

Citeste in continuare

Evenimente

UNGARIA ȘI ROMÂNIA, STATELE CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN FEBRUARIE

Publicat

pe

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

România se afla, în luna februarie, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație (5,2%), în condițiile în care rata anuală a inflației a scăzut în spațiul european până la 2,7%, arată datele Eurostat.

În februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

„Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) a fost 5,2%”, se arată în comunicatul INS.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

Schimbări majore la transmiterea indexului AUTOCITIT pentru energia electrică. La ce trebuie să fiți atenți?

Publicat

pe

Electrica, cel mai mare furnizor de energie electrică, anunță o serie de modificări majore la transmiterea indexului autocitit. Schimbările intră în vigoare de luna aceasta îi vizează pe toți clienții.

Reprezentanții Electrica au anunțat că prin noul sistem, clienții care au mai multe locuințe și mai multe locuri de consum, în județe diferite, vor putea transmite indexul autocitit în perioada exactă afișată pe factura de energie electrică.

Această perioadă dedicată autocitirii este stabilită pentru a asigura un proces rapid și simplu.

Pentru majoritatea județelor din țară, clienții sunt obligați să transmită indexul între 20 și 30 martie.

Clienții Electrica trebuie să știe că furnizorul de energie pune la dispoziție două canale principale de transmitere a indexului autocitit: Aplicația MyElectrica, accesibilă de pe orice dispozitiv mobil și serviciul TelVerde la numărul gratuit 0800.800.048, disponibil non-stop.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE