Statele Unite depășesc India în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă

0
104

  Statele Unite şi Germania au depăşit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziţia a patra. Regatul Unit şi Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziţia a şaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de ţări.

     „Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziţia 36 în clasament, datorită intenţiilor guvernului de a modifica condiţiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar şi prin prisma necesităţilor din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv.

     Apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivităţii crescute şi costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluţii de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piaţa romanească angro. Apar soluţii de finanţare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declaraţii privind scheme noi de sprijin pentru soluţiile locale de mică putere. Publicul este atras de noţiunea de „cosumator activ” (prosumer ). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, spune Valeriu Binig, Partener EY România. 

A 51-a ediţie a RECAI evidenţiază tendinţa creşterii protecţionismului în întregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022 pare din ce în ce mai greu de atins, în contextul îngrijorărilor investitorilor cauzate de ameninţarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare şi de preţurile mici oferite pentru energia electrică. Iar în luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule şi module fotovoltaice solare.

Cu toate acestea, RECAI evidenţiază flexibilitatea pieţei americane, care urcă de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorită faptului că tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt în mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliană nu intră sub incidenţa tăierilor de subvenţii impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscală din SUA.


 

 „Creşterea ratelor dobânzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a susţinut spectaculoasa dezvoltare a capacităţii de energie regenerabilă din ultimii ani. Subvenţiile guvernamentale pentru energie verde se reduc în toată lumea, iar investitorii anticipează o perioadă mai dificilă pentru dezvoltatorii de proiecte. Totuşi, mişcările din clasament sugerează că aceste evoluţii sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continuă să se maturizeze, iar pieţele se dezvoltă”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance şi redactorul-şef al RECAI.

În pofida unei scăderi semnificative a investiţiilor în energie regenerabilă în 2017, Regatul Unit urcă trei locuri – pe poziţia a şaptea, datorită adaptării pieţei la eliminarea subvenţiilor pentru instalaţiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat şi a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here