Connect with us

Stiri economice

„Este foarte important să terminăm evaluarea când omul are nevoie”

Publicat

pe

Daniel Crunţeanu a vorbit despre rolul AFIR în obţinerea rezultatelor bune în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene din domeniul agriculturii. „Din 50 de măsuri şi submăsuri ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-au deschis linii de finanţare pentru 43. Ca să ne dăm seama ce a însemnat anul 2017, dintr-un total de 45.300 de proiecte care au fost depuse de la începutul programului – din martie 2015 până astăzi – 23.000 de cereri au fost depuse doar anul trecut şi au trebuit evaluate. Au fost în jur de 111 de etape lunare pentru evaluare, dintre care, până acum, am dat 86 de rapoarte de selecţie, iar 13 sunt pe parcursul fluxului de semnături, astfel încât, în zilele următoare vor apărea şi ele”, a explicat oficialul AFIR.

Conform acestuia, în mare parte, a fost încheiată activitatea de evaluare pentru măsurile lansate anul trecut. „Este foarte important să terminăm evaluarea când omul are nevoie. Am încercat să finalizăm procedurile în timp util şi am stabilit o strategie astfel încât fiecare beneficiar să îşi poată începe investiţia atunci când crede oportun. În această perioadă, la sfârşitul lunii aprilie, s-a încheiat depunera pe submăsura 4.1.A, de pomicultură, unde am atins 200%. Pentru un buget de 85 de milioane de euro, am primit un număr de 291 de cereri de finanţare, în valoare de 170 de milioane de euro. Am discutat cu colegii mei şi am stabilit o strategie prin care aceste proiecte vor fi evaluate şi se vor da rapoarte până la sfârşitul lunii august, astfel încât etapa de plantare din toamnă să ne găsească cu proiectele contractate. Sunt detalii care arată grija noastră pentru solicitanţii care depun proiecte pe PNDR”, a declarat Daniel Crunţeanu.

„În plus, deşi suntem la sfârşitul programului, toţi avem noi idei de îmbunătăţire ale acestuia. Un simplu exemplu: un solicitant care are liceul agricol primeşte opt puncte, unul care a terminat studiile superioare primeşte 10 puncte, iar cel care a finalizat USAMV nu primeşte niciun punct dacă nu a luat încă licenţa. Am stabilit că vom găsi o soluţie pentru rectificarea acestei probleme. Avem idei venite de la tot felul de fermieri şi ele sunt foarte interesante şi de ajutor. Le vom discuta pe toate astfel încât să simplificăm modul de acordare al finanţărilor”, a susţinut directorul general adjunct AFIR.

Acesta a fost însă contrazis de Ionel Burtea, tânăr agricultor, CEO al Melissimo, care a explicat că degeaba au primit unii pomicultori avizul de la AFIR în luna aprilie pentru că plantarea pomilor nu mai are cum să aibă loc în primăvară. „Mai durează o lună avizul de la Ministerul Mediului. Avem un sistem birocratic. Trebuie depuse din nou multe proiecte şi asta e foarte greu. Ar trebui, de exemplul ca fermierii să ştie deja exact când trebuie depuse proiectele pentru toamnă ca să nu mai existe întârzieri”, a încheiat Ionel Burtea.

 

„Avem un sistem birocratic. Trebuie depuse din nou multe proiecte şi asta e foarte greu. Ar trebui, de exemplul ca fermierii să ştie deja exact când trebuie depuse proiectele pentru toamnă ca să nu mai existe întârzieri”.

Ionel Burtea, CEO Melissimo

 

„În discuţiile cu fermierii, care sunt partenerii noştri ca şi ai Ministerului Agriculturii, am reuşit să identificăm sisteme constructive  care se pretează perfect activităţii dumnealor. Următorul pas este să devenim parteneri ai AFIR cu sisteme simple, perfecte pentru fiecare destinaţie, astfel încât încă din faza de început fermierul să-şi poată dimensiona corect planul de investiţii”.

Ionuţ Rădulescu, director comercial Frisomat România

Avem peste şase milioane de terenuri acide

Bogdan Costea, Team Leader Carmeuse Agricultura România, a arătat că în 1991 România avea 1,5 milioane de hectare de terenuri acide, iar acum are peste şase milioane. “Această problemă cu degradarea terenurilor si acidifieerea lor, mai ales artificială se adaugă unor alte probleme de structură a solului. Am mai descoperit incă un aspect foarte interesant. Sunt terenuri care, în 1990, aveau o concentraţie de 10% humus. Acum, când găsim 2-3%, este fantastic”. Reprezentantul Carmeuse este de părere că este vorba aici de probleme de structură. „În fiecare an descoperim că terenul este mai greu, mai cleios. Apoi avem o problemă chimică. Se aplică îngrăşăminte haotic. Noi am venit cu anumite soluţii, dar avem nevoie de o strategie pentru oprirea degradării acestor soluri, de soluţii de redresare din partea Ministerului Agriculturii”, a explicat Bogdan Costea.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

AMERICANII AMÂNĂ INTRAREA ROMÂNILOR FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA. MAE SPUNE CĂ NU EXISTĂ NICIO COMUNICARE OFICIALĂ DE LA WASHINGTON

Publicat

pe

Accesul cetățenilor români în Statele Unite fără viză pare să redevină un vis mai îndepărtat. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a declarat că guvernul american revizuiește programul Visa Waiver. Este vorba de o amânare cu două luni a implementării programului. Ministerul Român de Externe spune că nu a primit nicio comunicare oficială despre această decizie.

Informația a fost confirmată, într-un răspuns oficial pentru presă, de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. „Vă putem spune că, în concordanță cu concentrarea administrației Trump pe securitatea țării, Departamentul pentru Securitate Internă reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În acest moment, nu există actualizări privind implementarea ESTA”, a transmis Departamentul pentru Securitate Internă al SUA

După apariția în spațiul public a informației că Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a decis să revizuiască includerea României în programul „Visa Waiver”, MAE a reacționat printr-un comunicat.

„Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate internă (DHS), care este mandatat să implementeze accederea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

„Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute în vedere pentru actualizare sistemului de autorizare a călătoriilor – ESTA. România consideră Programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea ca operationalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale”, mai scrie în comunicat.

Acest proces de reevaluare vine în contextul politicii administrației Donald Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigrației și întărirea granițelor în SUA, ceea ce ar putea influența negativ șansele României de a rămâne pe lista țărilor eligibile, mai spun sursele citate.

Ce însemnă „revizuirea”

În cel mai fericit caz, ar putea fi doar o verificare administrativă de rutină pentru ca Homeland Security să se asigure, din nou, că toate condițiile tehnice şi de securitate sunt îndeplinite. În acest caz, e posibil ca procesul să continue apoi fără întârzieri majore.

Pe de altă parte, însă, dacă administrația Trump consideră că includerea României în Visa Waiver ridică probleme de securitate națională sau riscuri de imigrație ilegală, departamentul de securitate internă ar putea recomanda o amânare sau chiar o revocare a deciziei, ceea ce ar fi fără precedent.

Nu este nimic oficial deocamdată, dar în acest moment, la cum arată situația, este foarte probabil că românii să nu poată călători fără vize în SUA la finalul acestei luni, aşa cum a fost anunțat iniţial. Mai ales că până acum nu a fost făcută o actualizare care să includă şi România, a sistemului electronic de aprobare a călătoriei ESTA folosit de cei care merg în SUA fără vize.

Românii ar fi trebuit să poată călători fără vize în Statele Unite, începând cu 31 martie 2025, în scop turistic sau de afaceri.

Această măsură a administrației americane este fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum ca o ţară acceptată oficial în Visa Waiver să fie apoi amânată sau exclusă din program imediat după acceptare.

Au mai fost două situații când Argentina şi Uruguay au fost excluse din program din cauza crizelor economice din cele două ţări din 2002 şi 2003.

Citeste in continuare

Evenimente

REALITATEA PLUS DESCINDE LA FERMA URBANĂ A OIERULUI GIGI BECALI: TRANSMISIUNE-BOMBĂ DIN INIMA ORAȘULUI – LIVE VIDEO

Publicat

pe

Realitatea PLUS descinde la ferma urbană a oierului Gigi Becali, care și-a făcut stână chiar în oraș. Oamenii din zonă sunt disperați! 

Cum face Gigi Becali bani pe suferința vecinilor aflăm imediat, într-o  transmisiune specială de la fața locului:

DOVADA care arată MAFIA Hrebenciuc-Becali-ADS

Realitatea Plus prezintă informații despre mafia care a luat la bucată Ilfovul și l-a vandut tot la bucată.

Avem dovezi clare din partea telespectatorilor, dovezi extrem de importante, atât documente, cât și poze care dovedesc mafia Hrebenciuc-ADS- Becali, o mafie care a făcut legea în Voluntari și a vândut terenuri la bucată în mod ilegal.

Realitatea Plus prezintă o anchetă jurnalistică de amploare, demascând o mafie care a fost protejată la cel mai înalt nivel, ani la rând.  

Ancheta dovedește cum în conturile acestora au intrat sume mari de bani care nu pot fi justificate și arată felul în carte încearcă să se ferească de această răspundere.

În urma investigației, cei implicați în această mafie vor fi nevoți să răspundă în fața legii.

Citeste in continuare

Evenimente

Becali, jigniri suburbane la adresa Televiziunii Poporului. Milionarul-cioban a înjurat de 60 de ori în 3 minute. Viorel Hrebenciuc nu a vrut să comenteze dezvăluirle de la Realitatea Plus- VIDEO

Publicat

pe

Derapaj halucinant, greu de tolerat la un parlamentar, al lui Gigi Becali împotriva jurnalistei Realitatea Plus Alesia Păcuraru. Deși solicitase un drept la replică, atunci când a fost sunat acesta a revărsat un val de injurii imposibil de reprodus. Nici Viorel Hrebenciuc, descris deseori de presă drept păpușarul lui Becali, n-a vrut să comenteze dezvăluirile făcute de Realitatea Plus.

În loc să răspundă în fața probelor prezentate de Realitatea Plus privind mafia HREBENCIUC-BECALI-ADS, finanțatorul din Pipera a preferat să profereze injurii, în stilul caracteristic.

Realitatea PLUS descinde la FERMA URBANĂ a întâiului cioban al țării: DOVADA care arată MAFIA Hrebenciuc-Becali-ADS – transmisiune-bombă din inima orașului – LIVE VIDEO

Anca Alexandrescu răspunde jignirilor lui Gigi Becali: „Este un comportament jenant pentru un parlamentar”




Articolul precedentANAF ia la bani mărunți firmele de taximetrie ridesharig. Sunt vizați șoferii Bolt, Uber și Black Cab
Articolul următorMinistrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar


Citeste in continuare

TOP ARTICOLE