Connect with us

Stiri economice

subvenții, irigații și implicarea tinerilor

Publicat

pe

În România, agricultura este cel mai performant domeniu în materie de absorbţie a fondurilor europene. Cu toate că şi filosofia subvenţiilor contribuie mult la această stare de fapt, situaţia poate reprezenta un motiv de mândrie pentru ministrul de resort.

„Anul trecut, agricultura a adus, prin APIA şi AFIR, 3,3 mld. euro, iar anul asta, până la final, va aduce 3,2 mld. euro. În primele luni din 2018,  a adus 1,847 mld. euro şi mai sunt pe drum aproximativ 400 mil. euro. Banii aduşi la începutul anului intră în economia ţării şi, ca mijloace circulante, fac alţii bani“, a scos în evidenţă Daea cel mai important rezultat al ministerului pe care îl conduce.

De asemenea, ministrul a arătat şi situaţia cererilor pentru subvenţii. „Pentru plata directă, pentru sumele directe între 1 şi 5 hectare, avem un număr de 599.247 de cereri, cu o suprafaţă de 1.451.644 hectare. Pentru suprafeţele între 30 şi 50 de hectare, avem 14.113 fermieri cu 557.931 hectare, în timp ce pentru suprafeţele peste 100 hectare avem 12.988 de fermieri care lucrează o suprafaţă de 5.178.873. Iată că 54% din suprafaţa eligibilă, e lucrată de 13.000 de fermieri în România“, a mai spus Daea, care a mai explicat importanţa termenului limită de depunere a subvenţiilor.

„Data de 15 mai ne asigură nouă, trei lucruri: pe de o parte, putem să rezolvăm etapa de eşantionare, etapa de control care trebuie făcută, deoarece fără un fermier sau doi nu poate fi pornit fluxul de plăţi. Această dată de 15 mai dă posibilitatea de a aduce banii fără penalităţi. Aceşti bani trebuie sa fie asiguraţi din bugetul ţării. În plus, ne asigură sosirea sigură, la timp, a banilor din partea Uniunii Europene şi astfel, recuperarea banilor investiţi din bugetul statului“, a mai arătat ministrul. Cu această ocazie, Petre Daea a mai vorbit şi despre schimbarea de paradigmă de la nivelul UE în sectorul agricol.

“Planul de dezvoltare rurală se va defini ca strategie de la anul. Prin politica de flexibilizare a UE cresc obligaţile statale, se impun noi reguli, aparatul administrativ e reechilibrat“, a mai declarat ministrul.


 

Tinerii, prioritate pentru agricultură

O mare problemă a economiei româneşti este deja lipsa forţei de muncă. Agricultura este probabil sectorul cel mai afectat, aşa că se încearcă tot felul de măsuri care ar avea ca scop motivarea celor care îşi doresc să lucreze în domeniu. Astfel, Daea a vorbit despre o lege prin care „cine angajează trei tineri cel puţin un an în agricultură, este scutit faţă de anumite obligaţii fiscale, precum şi tânărul angajat“.

În ceea ce priveşte vârsta fermierilor, ministrul Daea spune că avem de a face cu o situaţie dramatică. „Fermieri sub 20 de ani sunt doar 1.053, fermieri între 20 şi 30 de ani sunt 35.709, fermieri între 30 şi 40 de ani sunt 77.965. Avem de patru ori mai mulţi fermieri care au vârsta între 90 şi 100 de ani decât cei care au sub 20 de ani. Aici sunt elemente de perspectivă, aici trebuie judecăţi clare, analize profunde şi măsuri inteligente, rapide şi eficiente pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească“, a spus Daea, care arată că  primii paşi pentru atragerea tinerilor în acest domeniu au fost făcuţi.

„Trebuie să găsim soluţii pentru a stimula ajungerea acestor tineri în afaceri. Fermier fără teren nu este nicăieri, noi anul trecut am oferit instrument financiar bun, acel act normativ care dă posibilitatea să cumperi teren prin credit de la bancă cu susţinere din partea statului. Există în Parlament modificarea legii vânzării terenurilor, este o iniţiativă parlamentară care modifică prevederile actuale în sensul îmbunătăţirii datelor, tinerii trebuie să aibă un acces mai facil, această lege are în vedere schimbarea abordării legislative“, a spus Daea, care precizase că tot în acest pachet legislativ apare şi vânzarea terenurilor către cetăţeni străini.

Prin urmare, vor fi reglementate prin lege categoriile de preemptori, astfel încât acestea să aibă „o logică de interes statal“. În prezent, Ministerul Agriculturii lucrează la o statistică care să arate cât teren din România se află în posesia străinilor şi, cu toate că nu a vrut să facă mai multe precizări, Petre Daea a susţinut că aici realitatea arată mai bine decât ceea ce s-a vehiculat în presă.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE