Connect with us

Stiri economice

Pilonul II e al statului, la fel ca țițeiul, gazele și utilitățile

Publicat

pe

Timp de 10 ani, din 2008 încoace, salariaţii români care şi-au urmărit evoluţia conturilor personale au avut ocazia să vadă diferenţa între a economisi pentru pensie în mod individual şi prin investiţii şi a sta la mâna planificării financiare a statului şi a evoluţiilor demografice în cadrul sistemului public. Dar a spune că o astfel de măsură ar fi echivalentă cu „naţionalizarea” sau „exproprierea” pilonului II e pur şi simplu fals şi denotă neînţelegerea modului de funcţionare a sistemului.

Trebuie aşadar explicat limpede: banii reprezentând procentul din CAS-ul datorat la stat care se transferă la pilonul II devin proprietatea privată a salariatului doar după ce au fost transferaţi la fondurile de pensii obligatorii şi convertiţi acolo în unităţi de fond, care formează activul net al fiecărui participant. Dacă statul ar decide să confişte activele fondurilor, da, asta s-ar numi expropriere şi naţionalizare.

Până la transfer, însă, banii sunt ai statului. Legea prevede, bineînţeles, efectuarea acestui transfer către fonduri, însă nivelul procentual al transferului şi chiar existenţa ca atare a transferului de CAS către fonduri constituie obiectul deciziei politice discreţionare a Guvernului şi Parlamentului. Acestea au posibilitatea legală de a opri oricând acest transfer, oricât de nefastă ar fi o astfel de măsură – şi ar fi, fără îndoială, nefastă. Să nu confundăm păguboşenia cu ilegalitatea. Am auzit politicieni spunând că românii ar putea da statul în judecată pentru că le-ar diminua pensiile private viitoare reducând sau întrerupând transferurile de CAS către pilonul II. Nu, n-ar putea.

Toată această dezbatere publică trebuie să ne amintească esenţa sistemului numit pilonul II de pensii. Acesta reprezintă o formă de concesionare în administrare privată a unei proprietăţi de stat, la fel ca resursele subsolului precum ţiţeiul şi gazele, la fel ca reţelele de distribuţie de energie, gaze şi apă potabilă. Ba chiar mai puţin decât atât. Operatorii din sectorul energetic semnează contracte şi acorduri de concesiune bilaterale cu autorităţile, astfel că acestea din urmă nu le pot anula concesiunile oricând şi în orice condiţii.

Administratorii de fonduri de pilon II nu au astfel de contracte cu statul. Legea care prevede transferul unei părţi din CAS la fonduri poate fi oricând modificată sau abrogată. Asta ar trebui să ne deschidă ochii asupra faptului că acest sistem, conceput de Banca Mondială, nu reprezintă o privatizare reală a economisirii pentru pensie şi poate cădea oricând pradă guvernelor dependente de deficite bugetare.

Mai multe articole scrise de Ionuţ Bălan puteţi citi pe bloguluibalan.ro

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE