Stiri economice
ușor de schimbat, greu de contestat

Doar Curtea de Conturi va putea verifica legalitatea derulării contractelor cu statul, iar firmele care vor vrea să depună contestaţie, nemulţumite de rezultatele licitaţiilor, vor trebui să achite o cauţiune de 2% din valoarea contractului. Acestea sunt doar două dintre cele mai importante modificări aduse de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, legislaţiei achiziţiilor publice.
Cu intenţia de a debloca şi simplifica procedurile de achiziţii publice, Executivul a adus noutăţi în ceea ce priveşte felul în care pot fi modificate contractele de achiziţie aflate deja în derulare. Noua legislaţie defineşte clar două situaţii în care înţelegerile pot fi schimbate, în timpul derulării, pe un model care a mai existat în România şi înainte de 2012 şi care a fost schimbat pentru că autorităţile de atunci au considerat că un număr prea mare de contracte sufereau modificări în aşa fel încât preţul plătit de stat ajungea să fie cu mult mai mare decât cel iniţial. Prima situaţie este aceea în care în contractul iniţial sunt clauze precise şi clare care prevăd posibilitatea ca înţelegerea să modificată pe parcursul derulării. Aceste clauze, precizează noile reglementări, se pot referi şi la preţul lucrării. A doua situaţie este aceea în care pe parcursul derulării contractului apar situaţii care nu au fost prevăzute în înţelegerea iniţială. În acest caz, modificările nu pot fi mai mari de 50% din valoarea iniţială a contractului.
Nu în ultimul rând, Guvernul are în pregătire şi o Hotărâre care, dacă intră în forma actuală, va creea mari probleme atât constructorilor privaţi cât şi unora dintre societăţile de asigurare şi brokerii de asigurări din România. Statul vrea să interzică firmelor cu care lucrează să mai poată utiliza asigurările ca formă de garanţie pentru licitaţii sau pentru buna execuţie a lucrărilor. Ar însemna că scrisoarea de garanţie, instrument mult mai greu de obţinut, va rămâne singura formă acceptată.
Toate aceste modificări, operate sau propuse, reprezintă cel mai amplu proces de schimbare a procedurilor de achiziţie publică prin care a trecut România în ultimii ani. „Decizia Guvernului a plecat de la situaţia pe care o ştim cu toţii de ani de zile, aceea de blocaj aproape total pe zona de achiziţii publice, blocaj care ne costă foarte mulţi bani de la bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi bani europeni. Intenţia noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici şi la demararea unor mari probleme de investiţii. S-a vorbit foarte mult, nejustificat, de faptul că nu a existat o consultare publică sau un proces de dezbatere publică, ceea nu este corect pentru că au fost discuţii cu toate structurile asociative… Nu se mai iroseşte timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesenţiale ale contractelor de achiziţie“, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Cine contestă, plăteşte!
Una dintre cele mai importante modificări aduse legislaţiei achiziţiilor publice ţine de felul în care va putea fi controlată derularea contractelor. Practic, singura instituţie care va mai fi abilitată să facă acest lucru este Curtea de Conturi.
„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează ex post de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României“, arată noua legislaţie. Aceasta înlocuieşte astfel vechea formulare: „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României, respectiv ANAP, în funcţie de instituţia care face constatarea abaterii“. Pe de altă parte, noua legislaţie încearcă să limiteze numărul contestaţiilor pentru licitaţii, fapt care, în opinia ministrului Finanţelor, a devenit „sport naţional“.
OUG impune o cauţiune de 2% din valoarea contractului care, în funcţie de situaţie, poate ajunge la un cuantum maxim de 880.000 de lei. Această cauţiune va fi plătită pentru contestaţiile făcute la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), accesul la fazele următoare, în justiţie, fiind în continuare liber.
Evenimente
Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național
Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.
Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.
O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.
Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.
O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.
Evenimente
UNGARIA ȘI ROMÂNIA, STATELE CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN FEBRUARIE
În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.
România se afla, în luna februarie, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație (5,2%), în condițiile în care rata anuală a inflației a scăzut în spațiul european până la 2,7%, arată datele Eurostat.
În februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%).
La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).
În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.
„Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) a fost 5,2%”, se arată în comunicatul INS.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
Schimbări majore la transmiterea indexului AUTOCITIT pentru energia electrică. La ce trebuie să fiți atenți?
Electrica, cel mai mare furnizor de energie electrică, anunță o serie de modificări majore la transmiterea indexului autocitit. Schimbările intră în vigoare de luna aceasta îi vizează pe toți clienții.
Reprezentanții Electrica au anunțat că prin noul sistem, clienții care au mai multe locuințe și mai multe locuri de consum, în județe diferite, vor putea transmite indexul autocitit în perioada exactă afișată pe factura de energie electrică.
Această perioadă dedicată autocitirii este stabilită pentru a asigura un proces rapid și simplu.
Clienții Electrica trebuie să știe că furnizorul de energie pune la dispoziție două canale principale de transmitere a indexului autocitit: Aplicația MyElectrica, accesibilă de pe orice dispozitiv mobil și serviciul TelVerde la numărul gratuit 0800.800.048, disponibil non-stop.
-
Evenimenteacum 2 zile
Ilie Bolojan, întâlnire cu șefii OMV. Ce se pune la cale?
-
Evenimenteacum o zi
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024
-
Evenimenteacum 2 zile
INS: PRODUCȚIA DE GAZE NATURALE ÎN SCĂDERE ÎN IANUARIE 2025. IMPORTURILE CRESC SEMNIFICATIV CU 46,5%
-
Evenimenteacum 2 zile
SHEIN SFIDEAZĂ TAXELE VAMALE AMERICANE ȘI CONTINUĂ SĂ VÂNDĂ ÎN SUA
-
Evenimenteacum 22 de ore
BOLOJAN A DESECRETIZAT CHELTUIELILE ”FARAONULUI”. ÎNTR-O SINGURĂ ZI, IOHANNIS A ”SPART” 600.000 DE EURO LA O DEPLASARE – DOCUMENT
-
Evenimenteacum o zi
ORA 13:00 – ANAMARIA GAVRILĂ, DEZVĂLUIRI INCENDIARE DESPRE CANDIDATURĂ, ÎN EXCLUSIVITATE LA TELEVIZIUNEA POPORULUI – REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
Ce salariu trebuie să ai ca să te poți înscrie în programul „Noua Casă” 2025?
-
Evenimenteacum 2 zile
AVERTISMENT DUR DIN PARTEA CELEI MAI MARI AGENȚII AMERICANE DE RATING FINANCIAR