Connect with us

Stiri economice

Banca Mondială, Comisia Europeană și FMI evaluează pozitiv perspectivele de creștere a economiei României

Publicat

pe

În primul rând, toate cele trei rapoarte confirmă faptul că în 2017 creşterea economică a fost una dintre cele mai mari din UE: a fost de 2,8 ori mai mare decât media înregistrată în zona euro şi în UE. Este o creştere substanţială, obţinută de puţine economii pe parcursul unui ciclu economic şi pe care o întâlnim o dată la zece ani. Practic, în anul 2017, s-a atins maximul ultimilor zece ani atât în UE cât şi în România, fiind maximul unui ciclu economic. Important de remarcat este faptul că după un an 2016 dezastruos din punct de vedere al investiţiilor, în care formarea brută de capital a scăzut cu 2% şi a avut o contribuţie negativă la creşterea economică de -0.5 pp, în anul 2017 această şi-a revenit, înregistrând o creştere substanţială, de 4,7%, şi o contribuţie pozitivă la creşterea PIB-ului de 1,1 pp.

Raportul Global Economic Prospects realizat de Banca Mondială şi  publicat în această luna a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei României atât pentru 2018 cât şi pentru următorii doi ani.

Astfel, Banca Mondială, faţă de prognoza realizată în ianuarie 2018 când estima o creştere economică de 4,5% pentru economia românească, în luna iunie a îmbunătăţit estimarea, cu mai mult de jumătate de punct procentual şi anticipează o creştere de peste 5% în anul 2018. Mai mult, această îmbunătăţire a estimărilor vine chiar dacă în primul trimestru economia românească a crescut doar cu 4,2% fiind totuşi a cincea cea mai mare creştere economică din UE după Letonia (5,2%), Polonia (4,9%), Ungaria (4,7) şi Cehia (4,5%). De asemenea, în primul trimestru 2018 economia românească a crescut cu aproape 1,75 ori mai mult faţă de media UE (2,4%). Trebuie menţionat că, faţă de trimestrul anterior (trim. 4 2017), creşterea economică în primul trimestru 2018 a fost zero, ceea ce unii economişti interpretează eronat ca fiind o slabă performanţă, fără să ţină cont că a fost totuşi a cincea cea mai mare creştere din UE faţă de acelaşi trimestru al anului anterior şi uită să spună că economia a stagnat la nivelul celui mai bun trimestru (trim. 4 2017) din ultimii zece ani. Ar fi bine că economia românească să stagneze la o creştere de peste 4%. Din punct de vedere al structurii creşterii economice, cel mai important aspect constă în faptul că formarea brută de capital fix (investiţiile din PIB) a crescut cu 4% în primul trimestru şi a avut o contribuţie de 0,8 pp la creşterea economică.

 

 

În acelaşi raport, Banca Mondială a îmbunătăţit şi perspectivele de creştere economică pentru anul 2019 la 4,5%, adică cu 0.4 pp mai mult faţă de estimarea din ianuarie şi la 4,1% în 2020, ceea ce înseamnă mai mult de 0,6 pp faţă de ultima estimare din ianuarie.

O altă instituţie financiară de renume, Fondul Monetar Internaţional, în raportul „World Economic Outlook” privind perspectivele economiei globale, a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Din punct de vedere al evoluţiei economiei europene, raportul FMI consemnează faptul că România şi Malta vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, cu aproape de două ori mai mare decât media UE. Mai mult, menţinerea unui decalaj consistent între creşterea economică a României şi creşterea economică medie din UE ne va permite să reducem în continuare decalajele de dezvoltare faţă de media europeană. Astfel, putem să reducem decalajele dintre veniturile românilor şi celelalte venituri din Uniunea Europeană iar puterea de cumpărare a românilor a depăşit pentru prima dată nivelul de 60% din media puterii de cumpărare din UE, ajungând la aproape 62%. Și în anii următori, dacă România evoluează conform proiecţiilor de creştere economică ale BM, FMI şi CE, atunci în 2020 vom ajunge la o putere de cumpărare de aproximativ 68% din media puterii de cumpărare din UE.

Comisia Europeană, în evaluarea de primăvară  a economiei româneşti (Spring 2018 Economic Forecast-România), estimează pentru 2018 o creştere de 4,5% şi confirmă că această “va rămâne robustă”. CE confirmă că formarea brută de capital fix (investiţiile din PIB) şi-a revenit iar conform estimărilor CE în următorii doi ani creşterea investiţiilor va fi semnificativă şi se va situa în jurul cifrei de 7%. Un alt aspect important prezent în raportul CE se referă la perspectivele de creştere a economiei pe termen lung, reflectate în evoluţia PIB potenţial şi confirmă că acestea sunt cu mult peste media europeană, fiind printre cele mai bune din UE. Rată de creştere a PIB potenţial a fost în 2017 de 4,1%, conform CE, dublu faţă de media UE şi media zonei euro. Mai mult, în 2018 rată de creştere a PIB potenţial creşte la 4,3%, fiind cu mult peste cea înregistrată de Cehia (3,1%), Polonia (3,6%), Ungaria (3,2%), Franţa (1,2%), Austria (2%), Germania (1,9%) sau media UE (1,7%). De asemenea, trebuie menţionat că cea mai mare parte a creşterii PIB-ului potenţial (aproximativ 62%) este generată de productivitatea totală a factorilor (TFP), ceea ce înseamnă că România are o creştere economică intensivă bazată pe eficienţă şi calitatea factorilor.

În concluzie, analizele Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi ale Fondului Monetar Internaţional evidenţiază că România are o foarte bună stabilitate macroeconomică, bazată pe perspective de creştere pe termen scurt şi pe termen lung de peste 4%.

 

Prof. Univ. Dr. Dan Armeanu, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE Bucureşti

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Piața Obor, vizitată de inspectorii ANPC. Amenzi usturătoare pentru unii comercianții de pește

Publicat

pe

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 110.000 de lei după o acțiune de control în Halele Centrale Obor – Hala de Pește, unde fost controlați 12 operatori economici care desfășoară activități de comercializare a peștelui și produselor din pește.

”ANPC, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul București și Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor (CPC) Sector 2 și Sector 4, a desfășurat o acțiune de control în Halele Centrale Obor – Hala de Pește. Ca urmare a neregulilor constatate, echipele de control au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 110.000 lei, un avertisment, măsura de retragere de la comercializare a unei cantități de 655 kg de pește și produse din pește considerate nesigure, în valoare de 13.453 lei”, se arată în comunicatul ANPC.

Printre deficiențele identificate de comisarii ANPC se află: pește neacoperit corespunzător cu gheață, ceea ce poate afecta siguranța alimentară; lipsa indicării țării de proveniență a peștelui, lipsa menționării datei de pescuit și a datei de minimă durabilitate, modificări organoleptice ale produselor (aspect, miros, textură neconforme), condiții improprii de depozitare a peștelui și produselor din pește și oferte promoționale fără menționarea perioadei de valabilitate.

ANPC reamintește tuturor operatorilor economici obligația de a respecta normele legale privind siguranța și calitatea produselor destinate consumatorilor. Vom continua acțiunile de control pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor și protecția sănătății acestora, se arată în comunicat. 

Citeste in continuare

Evenimente

AMERICANII AMÂNĂ INTRAREA ROMÂNILOR FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA. MAE SPUNE CĂ NU EXISTĂ NICIO COMUNICARE OFICIALĂ DE LA WASHINGTON

Publicat

pe

Accesul cetățenilor români în Statele Unite fără viză pare să redevină un vis mai îndepărtat. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a declarat că guvernul american revizuiește programul Visa Waiver. Este vorba de o amânare cu două luni a implementării programului. Ministerul Român de Externe spune că nu a primit nicio comunicare oficială despre această decizie.

Informația a fost confirmată, într-un răspuns oficial pentru presă, de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. „Vă putem spune că, în concordanță cu concentrarea administrației Trump pe securitatea țării, Departamentul pentru Securitate Internă reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În acest moment, nu există actualizări privind implementarea ESTA”, a transmis Departamentul pentru Securitate Internă al SUA

După apariția în spațiul public a informației că Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a decis să revizuiască includerea României în programul „Visa Waiver”, MAE a reacționat printr-un comunicat.

„Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate internă (DHS), care este mandatat să implementeze accederea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

„Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute în vedere pentru actualizare sistemului de autorizare a călătoriilor – ESTA. România consideră Programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea ca operationalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale”, mai scrie în comunicat.

Acest proces de reevaluare vine în contextul politicii administrației Donald Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigrației și întărirea granițelor în SUA, ceea ce ar putea influența negativ șansele României de a rămâne pe lista țărilor eligibile, mai spun sursele citate.

Ce însemnă „revizuirea”

În cel mai fericit caz, ar putea fi doar o verificare administrativă de rutină pentru ca Homeland Security să se asigure, din nou, că toate condițiile tehnice şi de securitate sunt îndeplinite. În acest caz, e posibil ca procesul să continue apoi fără întârzieri majore.

Pe de altă parte, însă, dacă administrația Trump consideră că includerea României în Visa Waiver ridică probleme de securitate națională sau riscuri de imigrație ilegală, departamentul de securitate internă ar putea recomanda o amânare sau chiar o revocare a deciziei, ceea ce ar fi fără precedent.

Nu este nimic oficial deocamdată, dar în acest moment, la cum arată situația, este foarte probabil că românii să nu poată călători fără vize în SUA la finalul acestei luni, aşa cum a fost anunțat iniţial. Mai ales că până acum nu a fost făcută o actualizare care să includă şi România, a sistemului electronic de aprobare a călătoriei ESTA folosit de cei care merg în SUA fără vize.

Românii ar fi trebuit să poată călători fără vize în Statele Unite, începând cu 31 martie 2025, în scop turistic sau de afaceri.

Această măsură a administrației americane este fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum ca o ţară acceptată oficial în Visa Waiver să fie apoi amânată sau exclusă din program imediat după acceptare.

Au mai fost două situații când Argentina şi Uruguay au fost excluse din program din cauza crizelor economice din cele două ţări din 2002 şi 2003.

Citeste in continuare

Evenimente

REALITATEA PLUS DESCINDE LA FERMA URBANĂ A OIERULUI GIGI BECALI: TRANSMISIUNE-BOMBĂ DIN INIMA ORAȘULUI – LIVE VIDEO

Publicat

pe

Realitatea PLUS descinde la ferma urbană a oierului Gigi Becali, care și-a făcut stână chiar în oraș. Oamenii din zonă sunt disperați! 

Cum face Gigi Becali bani pe suferința vecinilor aflăm imediat, într-o  transmisiune specială de la fața locului:

DOVADA care arată MAFIA Hrebenciuc-Becali-ADS

Realitatea Plus prezintă informații despre mafia care a luat la bucată Ilfovul și l-a vandut tot la bucată.

Avem dovezi clare din partea telespectatorilor, dovezi extrem de importante, atât documente, cât și poze care dovedesc mafia Hrebenciuc-ADS- Becali, o mafie care a făcut legea în Voluntari și a vândut terenuri la bucată în mod ilegal.

Realitatea Plus prezintă o anchetă jurnalistică de amploare, demascând o mafie care a fost protejată la cel mai înalt nivel, ani la rând.  

Ancheta dovedește cum în conturile acestora au intrat sume mari de bani care nu pot fi justificate și arată felul în carte încearcă să se ferească de această răspundere.

În urma investigației, cei implicați în această mafie vor fi nevoți să răspundă în fața legii.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE