Instituţiile publice naţionale şi europene pot face schimb de informaţii

0
107

Practic, după realizarea unui protocol de colaborare între autorităţile române şi franceze, de exemplu, un cetăţean român ar putea vedea în Ghiseul.ro taxele pe care le are de plătit pentru proprietăţi deţinute în Franţa, amenzi de circulaţie sau alte datorii publice, inclusiv metodele de plată sau chiar plata direct online. 

„Digitalizarea este o prioritate atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru noi ca stat, motiv pentru care întreaga echipă guvernamentală lucrează la atingerea acestui obiectiv. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dar şi în instituţiile aflate în subordine, pot spune că se fac progrese majore pentru schimbarea modalităţii de interacţiune a cetăţeanului cu autorităţile, folosindu-ne de avantajele aduse de transformarea tehnologică. Un astfel de exemplu este serviciul Acces Point eDelivery, pe care noi l-am dezvoltat în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, pentru care urmează să fie elaborate protocoale standard de comunicare între sisteme’, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. 

Potrivit ministerului de resort, după un an în care au fost dezvoltate componentele software necesare, proiectul iniţiat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, instituţie aflată în subordinea MCSI, se află este în prezent la etapa de teste, în condiţii de funcţionare. 

Prin proiectul Acces Point eDelivery pot fi primite informaţii de la orice sistem din administraţia publică, ce vor fi furnizate mai departe utilizatorilor săi, vor fi păstrate în contul personal al plătitorului dovezile de plată, care pot fi imprimate în orice moment, sistemul transmiţând şi primăriilor borderouri zilnice de plată validate de către bănci. Acest model poate fi replicat şi la nivel european, cu orice sistem similar Ghiseul.ro din statele membre ale Uniunii Europene. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here