Stiri economice
Statul se împrumută tot mai mult şi mai scump

Statul mai are de împrumutat aproximativ 44 de miliarde de lei pentru a acoperi necesarul brut de finanţare (creditele care ajung la scadenţă plus deficitul bugetar), potrivit calculelor Capital, realizate pe baza datelor de pe siteul Ministerului Finanţelor Publice.
Până în prezent, Ministerul de Finanţe a împrumutat circa 30 de miliarde de lei, din care 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari de pe pieţele externe. Costurile au crescut cu cel puţin 1,5 puncte procentuale faţă de anul trecut, spun economiştii. Asta înseamnă nu mai puţin de 450 milioane de lei costuri suplimentare. Conform execuţiei bugetare pe primele patru luni ale anului, cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 56%. Potrivit experţilor, majorarea costurilor au fost determinate de evoluţiile economice. „Creşterea costurilor a venit odată cu avansul inflaţiei şi al dobânzilor din piaţa monetară. La toate acestea se adaugă şi necesarul de finanţare care este mare. La un necesar de finanţare de 74 de miliarde de lei, Ministerul de Finanţe trebuie să fie prezent continuu în piaţă. Sigur, există şi acel buffer, care asigură 4 luni de finanţare (circa 24 de miliarde de lei) care dă statului un confort. Dobânzile la care se împrumuta statul au crescut, faţă de anul trecut, cu cel puţin 1,5 puncte procentuale“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
De exemplu, dacă la jumătatea lunii iunie a anului trecut, MFP a împrumutat de pe piaţa internă 600 de milioane de lei pentru o perioadă de cinci ani, cu un randament de 2,81%, în luna iunie a.c., Finanţele au atras 500 de milioane de lei, cu o maturitate de cinci ani, randamentul fiind de 4,18%. De asemenea, de la începutul anului, rata de respingere a ofertelor băncilor a fost de circa 14%, MFP anulând aproximativ 10 din cele 70 de emisiuni, conform datelor analizate de Capital.
Se accentuează prima de risc
Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor, a declarat că prima de risc a României este cea mai mare din regiune, după ce, până în 2017, era considerată mai sigură decât Ungaria.
„Datoria publică include un element de moralitate- generaţia prezentă decide să oblige generaţiile viitoare la plata facturilor de azi. Cum ar fi să mergem la restaurant şi când vine nota de plată să spunem că nu avem bani şi că o va plăti cel ce va sta mâine la această masă?“, susţine Anca Dragu. Ea explică faptul că în ultimul an se poate remarca o creştere a costului de finanţare pentru întreaga zonă, dar pentru România costul a crescut chiar mult mai mult. „Sunt câteva măsuri care justifică creşterea costului zonei, şi anume semnalele de întărire a politicii monetare a BCE şi mixul de politici fiscale şi monetare din SUA. Totuşi, România plăteşte o primă suplimentară faţă de aceste ţări legată de necredibilitatea şi nesustenabilitatea politicilor economice interne“, adaugă fostul ministru de Finanţe. Potrivit Ancăi Dragu, în perioada decembrie 2014 – iulie 2017, România era considerată o ţară mai puţin riscantă decât Ungaria şi Bulgaria. Începând cu iulie 2007 şi mai pregnant din ianuarie 2018, România este percepută ca fiind mai riscantă decât ţările din jur (cu excepţia Croaţiei), ceea ce a condus la un cost mai mare de finanţare, respectiv împrumuturi mai scumpe pentru stat şi privat.
Un alt element care susţine ideea decuplării de ţările din zonă, spune Dragu, este randamentul titlurilor de stat. „Astfel, în cazul României randamentele cresc în 2018 mult mai mult decât în cazul Cehiei, Poloniei şi Ungariei, ceea ce arată că factori specifici României, respectiv politica şi politicile interne, îi fac pe investitori să pretindă dobânzi mai mari“, spune fostul ministru al Finanţelor. Randamentele titlurilor de stat româneşti au crescut pentru toate maturităţile faţă de 2017 cu circa 100 de puncte de bază ajungând la 4,8% la 10 ani, în timp ce în Polonia au crescut cu maxim 10 puncte de bază şi ajung la 3,5% la 10 ani, iar în Ungaria cu peste 100 de puncte de bază dar ajung la circa 3%.
Confesiunea MFP
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut, de curând, că statul s-a confruntat în unele situaţii cu „costuri foarte mari“ la atragerea de bani de pe piaţă, dar pune acest lucru „strict“ pe seama declaraţiilor politice făcute „fără temei“.
„O să arătăm publicului larg în următoarele zile cum ieşirile în piaţă ale Ministerului Finanţelor uneori s-au soldat cu necumpărarea din piaţă a unor sume de bani pentru că erau costurile foarte mari sau chiar când a trebuit să luăm pentru finanţarea curentă ne-a costat ceva în plus şi sunt strict motivele declaraţiilor politice făcute fără temei“, a spus Teodorovici.
Evenimente
PROTESTUL SĂRĂCIEI, LA COTROCENI. PRINTRE REVENDICĂRI, REDUCEREA SUBVENȚIILOR ȘI ELIMINAREA PRIVILEGIILOR PENTRU PARTIDE ȘI PARLAMENTARI
Sute de oameni ies în stradă, astăzi, să protesteze în fața Palatului Cotroceni. Sunt revoltați din cauza traiului tot mai greu, dar și din cauza faptului că decidenții din coaliție continuă să ignore vocea poporului. Oamenii cer stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în muncitori și pensionari.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă organizarea unui protest la Cotroceni, astăzi, începând cu ora 11:00, reclamând lipsa de transparenţă a decidenţilor politici şi lipsa unei consultări reale a societăţii. Sindicaliştii cer, printre altele, o reformă fiscală echitabilă, stoparea măsurilor de austeritate, care „lovesc în lucrători şi cetăţeni”, redimensionarea „corectă” a administraţiei publice, „nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană”, reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor pentru partide şi parlamentari şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială. Potrivit Cartel Alfa, problema deficitului este esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd.
„În ciuda promisiunilor post-electorale privind transparenţa, consultarea reală şi orientarea politicilor către nevoile societăţii, decidenţii din coaliţie continuă să ignore vocea lucrătorilor şi a sindicatelor. Puterea lucrătorilor este solidaritatea, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne facem auziţi! România se află într-o criză socială şi economică profundă, iar răspunsul autorităţilor constă în măsuri de austeritate, în ciuda dovezilor clare că problema deficitului este in mod esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd care nu asigură suficiente venituri pentru a susţine în mod adecvat infrastructura publică şi cheltuielile necesare funcţionării aparatului de stat”, menţionează CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.
Potrivit sindicaliştilor, România are servicii publice esenţiale subfinanţate şi un aparat bugetar subdimensionat, nu supradimensionat.
„Tăierile de personal, blocarea angajărilor şi reducerea şi mai acută a finanţării serviciilor publice paralizează instituţiile afectează cetăţenii şi subminează orice şansă de redresare durabilă”, se arată în comunicat.
Cartel Alfa cere o reformă fiscală echitabilă, în care sarcina să fie distribuită corect între capital şi muncă, orice măsuri de reducere a cheltuielilor publice să înceapă „în primul şi în primul rând” cu decidenţii politici (partide si parlamentari) prin reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor, stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în lucrători şi cetăţeni, redimensionarea corectă a administraţiei publice, nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană, dialog social real şi incluziv, cu participarea tuturor actorilor – sindicate, patronate şi societate civilă, şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială.
„Este inacceptabil ca politica fiscală a ţării să fie dictată doar de mediul de afaceri şi de grupuri de lobby interesate exclusiv de păstrarea profitului existent. România are nevoie de un Preşedinte mediator, nu de un spectator care validează tacit politici nedrepte. În locul unei reforme fiscale construite împreună cu partenerii sociali, guvernanţii susţin măsuri care vor sărăci şi mai mult lucrătorii, fără a atinge cauzele reale ale dezechilibrelor bugetare”, precizează Cartel Alfa.
Sursa citată reaminteşte decidenţilor că România are printre cele mai mici taxe pe business din UE, contribuţia lucrătorilor la bugetul social (pensii şi sănătate) depăşeşte cu mult 50%, ceea ce contravine standardelor internaţionale, pe care România le-a ratificat, număr restrâns de funcţionari raportat la populaţie.
„Fără realizarea unei reforme energetice care să creeze competitivitatea companiilor din România inflaţia va eroda orice politică de echilibrare. Păstrând aceleaşi persoane din actualul guvern în viitorul guvern – miniştri care nu au realizat obligaţiile din PNRR la termen şi în sensul reformei reale –, noua echipă guvernamentală nu va fi mai eficientă”, subliniază confederaţia sindicală.
CNS Cartel Alfa cere Preşedintelui României să îşi asume rolul constituţional de mediator între stat şi societate, să apere interesele tuturor cetăţenilori, nu doar ale privilegiaţilor, să iniţieze un pact social pentru reconstrucţia României, bazat pe justiţie socială, solidaritate şi responsabilitate.
„Protestul din 12 iunie nu este doar despre salarii şi condiţii de muncă – este despre viitorul nostru comun. Este despre ce fel de societate vrem să construim: una a echităţii şi demnităţii, sau una a sacrificiului unora pentru privilegiile altora? Împreună suntem mai puternici. Ne vedem în stradă!”, încheie sindicaliştii Cartel Alfa.
Evenimente
Prețurile carburanților ar putea crește semnificativ. Scenariu de coșmar pentru români, toate prețurile ar sări în aer
Gaura din bugetul de stat ar putea fi plătită inclusiv de șoferi. La negocierile pentru stabilirea pachetului fiscal care are ca scop reducerea deficitului din România se discută, potrivit unor surse, și creșterea accizelor la carburanți cu 20%.
Această creștere a accizelor la benzină și motorină ar însemna că, la pompă, carburanții vor fi mai scumpi cu circa 40 de bani pe litru, potrivit Realitatea Plus.
Concret, șoferii vor plăti cu aproximativ 20 de lei mai mult la plinul de benzină și cu 18 lei mai mult cel de motorină.
Evenimente
Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei
Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.
Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.
Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.
-
Evenimenteacum 2 zile
PSD ar putea să nu intre la guvernare alături de USR. Mărul discordiei îl reprezintă măsurile de reducere a deficitului – SURSE
-
Evenimenteacum 2 zile
MONEDA EUROPEANĂ ȘI ALTE VALUTE IMPORTANTE SCAD ÎN RAPORT CU LEUL
-
Evenimenteacum 2 zile
Banii din pensii private, Pilonul II şi Pilonul III, vor putea fi încasaţi prin retragere programată sau pensie viageră
-
Evenimenteacum o zi
Dragoş Anastasiu, despre ajutorul de deces: Nu am discutat sau propus tăierea ori diminuarea acestuia
-
Evenimenteacum o zi
Datoria României, o bombă cu ceas care nu mai poate fi ignorată. Semnal de alarmă de la Mugur Isărescu
-
Evenimenteacum o zi
Teoria chibritului: Burduja, ministrul explicațiilor inutile și al facturilor uriașe. România, în beznă
-
Evenimenteacum 23 de ore
Energia solidarității, pe spinarea românilor: cum a ajuns Sebastian Burduja arhitectul unei inechități energetice
-
Evenimenteacum 20 de ore
INFLAȚIA A SĂRIT ÎN AER ÎN LUNA MAI. TĂVĂLUG DE SCUMPIRI PENTRU ROMÂNII DE RÂND, ÎNAINTE DE CATASTROFA FACTURILOR DE ENERGIE