Stiri economice
Cât de profitabile au fost, în 2017, firmele vedetelor
Aproape că nu este personalitate din lumea muzicii, a filmului sau a televiziunii de peste Ocean care să nu aibă cel puţin o afacere. De multe ori este vorba de firme care îi administrează efectiv apariţiile şi relaţia cu showbizul, însă în destule cazuri imaginea vedetelor americane este pusă la lucru în alte zone. Uneori, în moduri deja banale, cum ar fi lansarea propriilor colecţii de îmbrăcăminte, încălţăminte sau cosmetice ori deschiderea propriilor restaurante – vezi lanţul Planet Hollywood deţinut, printre alţii, de Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger şi Demi Moore. Alteori, în unele cazuri mai puţin obişnuite (de exemplu, companii aeriene, firme de IT sau aplicaţii pentru telefoanele mobile). Există, desigur, şi investitori excentrici, cum ar fi rapperul Snoop Dogg, care a susţinut financiar mai multe start-up-uri dedicate canabisului (Merry Jane, LeafsBySnoop, FunkSac şi Eaze).
Deşi nu se pot compara nici ca nivel de popularitate şi nici în ceea ce priveşte veniturile, o bună parte din VIP-urile din România încearcă şi ele să-şi folosească imaginea pentru a câştiga mai mulţi bani. Iar cele din zona muzicii par a fi printre cele mai întreprinzătoare. Smiley, pe numele său real Andrei Tiberiu Maria, deţine 70% din casa de discuri Ha Ha Ha Production SRL, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei, un profit net de aproape jumătate de milion de lei şi 17 angajaţi. În 2016, compania avea şase milioane de lei cifră de afaceri, însă un profit ceva mai mare (633.000 de lei) şi numai 10 angajaţi. Allive Hub SRL, un bar deţinut de cântăreţ, a atins în 2017 venituri de aproape 450.000 de lei şi un profit net de circa 18.000 de lei. Nu la fel de bine a mers Festigal SRL, companie specializată în organizarea de spectacole. După venituri de un milion de lei şi un profit net de 80.000 de lei în 2016, anul trecut firma a mai avut încasări de doar 145.000 de lei şi a raportat o pierdere de 48.000 de lei. Smiley şi-a lansat în decembrie 2016 şi o companie specializată în fabricarea de îmbrăcăminte, IV Clothing SRL. Aceasta a terminat 2017 cu venituri de 50.000 de lei şi o pierdere de 10.000 de lei.
Muzica banilor
Delia are şi ea părţi sociale în mai multe companii. De pildă, este acţionar majoritar în Black Spirit SRL, care raportase venituri zero pentru 2016, dar a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei. Din informaţiile disponibile, se pare că firma operează un local în centrul istoric al Capitalei. Organizatorul de spectacole Deliaevent SRL nu a depus încă declaraţia fiscală pentru 2017, însă în 2016 a avut venituri de 4,6 milioane de lei şi un profit net de 1,6 milioane. Nici celelalte două companii în care apare solista, Delmedia Events SRL şi Stardelsound SRL, nu au încă publice rezultatele financiare pentru 2017. În anul precedent, ele avuseseră venituri totale de 275.000 de lei şi un profit net total de 210.000 de lei.
Andra este parteneră de afaceri cu soţul său, Cătălin Măruţă, în mai multe companii. Studio 78 SRL, specializată în producţie video, a avut anul trecut venituri de 375.000 de lei şi un profit net de 100.000 de lei, în timp ce casa de producţie şi magazinul online Andra Records au raportat venituri de peste 2,2 milioane de lei şi un profit net de 330.000 de lei. O cifră de afaceri asemănătoare (două milioane de lei), dar cu un profit dublu anul trecut (690.000 de lei) a avut şi Lemon Music SRL. Cei doi mai deţin şi Sunny Music SRL, Ocean Music SRL şi Plan B Music SRL, care au avut anul trecut venituri globale de 600.000 de lei şi un profit total de circa 180.000 de lei. În acelaşi timp, Cătălin Măruţă deţine părţi sociale în Red Music SRL, care a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei şi un profit net de două milioane.
Milioane pe portativ
Inna este şi ea implicată în lumea afacerilor. Empire Music Management SRL, unde ea este acţionară, a terminat anul trecut cu venituri de 5,6 milioane de lei şi un profit net de 580.000 de lei. Trebuie spus că cifrele, deşi impresionante, sunt mai slabe decât cele din 2016, când veniturile s-au apropiat de 5,75 milioane de lei, iar profitul a fost de circa 1,3 milioane. Dar asta nu este nimic pe lângă rezultatele altei firme având-o pe Inna printre proprietari: casa de discuri Global Records SRL, unde Inna deţine circa 51% din acţiuni, a avut în 2017 venituri de 32 de milioane de lei (mai mult decât dublu faţă de 2016) şi un profit net de peste un milion de lei. Inna mai deţine acţiuni în alte trei companii (Global Atom Publishing SRL, I Love Music&Fun SRL şi Shop Now SRL) care au raportat venituri zero anul trecut.
Solistul de la Voltaj, Călin Goia, este şi el patron. Lagoya Shop SRL, de pildă, operează un magazin în Capitală şi a terminat anul 2017 cu venituri de aproape un milion de lei şi un profit net de circa 40.000 de lei. Asta în timp ce companiile specializate în cursuri artistice Music Training SRL şi Talent Training SRL au avut anul precedent venituri globale de aproape 600.000 de lei şi un profit net de circa 80.000 de lei. Goia mai deţine acţiuni şi în firma de spectacole Tam-Tam SRL (venituri de aproape 500.000 de lei şi un profit net de 57.000 de lei în 2017), dar banii adevăraţi vin din Voltz Media SRL, o companie cu acelaşi profil. Anul trecut, aceasta a avut o cifră de afaceri de 1,55 milioane de lei şi un profit net de 430.000 de lei. Trebuie spus că cifrele sunt în scădere faţă de 2016, când cifra de afaceri a fost de 3,4 milioane de lei, iar profitul net de 1,4 milioane.
Voci în afaceri
Evenimente
MINISTRUL ENERGIEI, SEBASTIAN BURDUJA: „ROMÂNII PLĂTESC AL CINCILEA CEL MAI MIC PREŢ LA ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AL PATRULEA CEL MAI MIC PREŢ LA GAZ”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja aminteşte că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, conform News.ro.
Ministrul Energiei a explicat, joi seară, de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT.
„Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Şi sunt două cauze principale aici.
Prima este lipsa capacităţilor de producţie; acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam.
Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei.
El a adăugat că autorităţile au început să ”trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla.
”La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
REALITATEA PLUS DESCHIDE LINIA SPECIALĂ DE COMUNICARE CU ROMÂNII – TELEFONUL POPORULUI
Evenimente
SE SCUMPESC DIN NOU TIGĂRILE. CÂT VA COSTA UN PACHET
Ţigările se scumpesc din nou, de lunea viitoare, când cel mai mare jucător de pe piaţă va adăuga un leu în plus la pachetul de țigări. Astfel, românii vor plăti pentru un pachet de țigări și 30 de lei.
De pe 27 ianuarie, al doilea producător de pe piaţă va majora preţurile cu 50 de bani și chiar 1 leu, în funcție de prețul actual.
Vorbim astfel despre a şaptea scumpire a țigărilor din ultimii doi ani. Cel mai câştigat în urma acestei decizii este statul, care adună mai mulţi bani din accize.
România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cei mai mulți fumători, în jur de 4,2 milioane, potrivit statisticilor europene.
România: aceștia adoptă fumatul din ce în ce mai devreme, transformând țara noastră într-un lider european la consumul de tutun în rândul adolescenților. Aproximativ 34% din populația adultă fumează, iar procentul tinerilor fumători crește într-un ritm îngrijorător, atingând un nivel record de 48,3% la grupa de vârstă 15-24 de ani.
Mai mult, un studiu recent arată că un licean din șapte fumează în mod regulat, debutul acestui obicei nociv având loc, în medie, la vârsta de 15 ani. Spre deosebire de alte țări europene, unde legislația și programele de prevenire au dus la o scădere masivă a numărului de fumători, România continuă să se confrunte cu o tendință ascendentă.
Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, România se confruntă cu cea mai mare rată de creștere a numărului de tineri fumători. În state precum Finlanda, Norvegia sau Suedia, politicile restrictive și educația intensivă au redus semnificativ numărul de fumători tineri.
Sursa: Tabu.RO
-
Evenimenteacum 2 zile
FMI VINE LA BUCUREȘTI PE 3 FEBRUARIE PENTRU ÎNTÂLNIRI CU GUVERNUL ȘI BNR
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL CIOLACU: PLAFONAREA CĂTRE CONSUMATORI ȘI ECONOMIE VA FI MENȚINUTĂ
-
Evenimenteacum 2 zile
RAISA, FOSTA AGENTĂ DIN SERVICII CARE FACE STATUL PARALEL SĂ TREMURE, VINE LA REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
SECTORUL IT RESIMTE EFECTELE DECIZIILOR FISCALE ŞI ANTICIPEAZĂ UN 2025 DIFICIL
-
Companiiacum o zi
Reconversia spațiilor industriale în cafenele: O tendință urbană inovatoare
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL MARCEL CIOLACU: BUGETUL, APROBAT ÎN GUVERN PÂNĂ LA FINALUL LUNII IANUARIE
-
Evenimenteacum o zi
RECURSUL LUI CĂLIN GEORGESCU A FOST RESPINS DE JUDECĂTORI
-
Evenimenteacum o zi
Justiția americană a dat undă verde legii care permite închiderea rețelei TikTok. Poate bloca Donald Trump punerea în aplicare?