Stiri economice
Acolo unde se avântă vulturii

La doi paşi de Câmpulung Muscel, pe şoseaua plină de viraje dintre barajul Râuşor şi Lereşti, acolo unde se desfăşoară şi o probă a Campionatului Naţional de Viteză pe Traseu Montan (VTM), a început aventura celei de a XVIII-a ediţii a trofeului „Cel mai 4X4”. Printre reprizele unei ploi care avea să ne însoţească întreaga zi, cele 12 vehicule intrate în concurs – Dacia Duster, Hyundai Kona, Isuzu D-Max, Jaguar E-Pace, Jeep Compass, Jeep Renegade, KIA Sportage, Land Rover Discovery, Mercedes-Benz Clasa X, Mitsubishi Eclipse Cross, Nissan Navara şi Renault Koleos – şi-au demonstrat mai întâi calităţile pe asfalt. Capitole precum preţ, manevrabilitate, confort, sisteme de asistenţă, infotainment, conectivitate sau consum au fost punctate de membri juriului care au testat, pe rând, fiecare vehicul. Scârţâitul anvelopelor, fumul degajat de frâne şi mugetul motoarelor au înlocuit pentru câteva ore liniştea zonei.
În a doua zi a testelor, cea rezervată traseelor pe drumuri neamenajate, vehiculele au fost împărţite în două categorii, una rezervată SUV-urilor cu garda la sol redusă şi trenuri de rulare adaptate mai degrabă pentru „jungla urbană”, iar cealaltă vehiculelor pentru care noroiul, nisipul sau stâncile sunt cei mai buni parteneri de „joacă”. Din cauza vremii potrivnice, cu averse de ploaie care au transformat anumite părţi ale traseului în capcane cu mâl, iar altele în patinoare din iarbă şi piatră, anvelopele s-au dovedit cuiul lui Pepelea pentru multe dintre modelele care, în teorie, se pot deplasa oricând în teren accidentat. Însă regulamentul competiţiei prevede clar ca acestea să fie cele din echiparea cu care au fost omologate vehiculele în România. De altfel, acelaşi regulament nu permite nici îmbunătăţiri ale motorului, transmisiei, trenului de rulare sau caroseriei fiind testate de juriu doar variantele standard.
Campioni pe drumuri de munte
La finalul a două zile de competiţie, cele patru secţiuni ale concursului au avut câte un învingător. Astfel la categoria „SUV”, fotoliul de lider a fost ocupat de Dacia Duster, vehiculul produs la Mioveni câştigând „la mustaţă” în faţa unor modele precum Hyundai Kona, Mitsubishi Eclipse Cross, Kia Sorento şi Renault Koleos. Avantajat în special de preţ, dar şi de capacităţile off-road recunoscute încă de la prima generaţie, Duster a dus o luptă dificilă în special în faţa vehiculelor din noul val Hyundai Kona şi Mitsubishi Eclipse Cross.
Categoria „SUV Premium” a fost câştigată de Jaguar E-Pace, primul SUV al mărcii britanice câştigând graţie unui comportament aproape fără reproş pe asfalt, dar şi unei deplasări neaşteptat de corecte pe teren accidentat. E drept că, după utilizarea la capacitate maximă timp îndelungat, modelul a dat semne de oboseală, sistemul de frânare având nevoie de ajustări.
Cel mai bun vehicul la categoria „Off-road” s-a dovedit în acest an Jeep Renegade, în echipare Trailhawk. Trebuie menţionat că maşina a participat şi la ediţia de anul trecut a competiţiei, atunci fiind depăşită în clasament de fratele mai mare, Wrangler. Renegade Trailhawk s-a dovedit foarte capabil în teren greu, datorită dimensiunilor reduse, gărzii la sol generoase şi sistemelor specifice pentru off-road perfecţionate de-a lungul timpului de legendara marcă americană.
Cel de-al patrulea câştigător al trofeului „Cel mai 4×4” a fost Mercedes-Benz Clasa X. Acesta a reuşit, mulţumită plusurilor remarcate la comportamentului pe asfalt şi la nivel de confort, să „fure” coroana fratelui său francez, Nissan Navarra.
Evenimente
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”
Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare.
Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?
Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.
În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.
Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?
Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).
La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).
Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.
La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.
n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.
Tehnologia auto, problemă de securitate națională
Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.
Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.
Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.
Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
-
Companiiacum 2 zile
Curățenie profundă și reîmprospătare a spațiului prin debarasare specializată
-
Automotiveacum 2 zile
Serviciile de inchirieri auto sunt solutii avantajoase de mobilitate pentru turisti
-
Evenimenteacum 2 zile
DEFICITUL BUGETAR AL ROMÂNIEI A CRESCUT LA 2,28% DIN PIB ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2025. STATUL A CHELTUIT MAI MULT DECÂT A ÎNCASAT
-
Evenimenteacum 2 zile
TANCZOS BARNA, DESPRE DEFICITUL RECORD ÎN PRIMELE 3 LUNI: „TREBUIE CONTINUATĂ REDUCEREA CHELTUIELILOR ȘI CREȘTEREA INVESTIȚIILOR”
-
Evenimenteacum 21 de ore
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
-
Evenimenteacum 18 ore
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”