Studenții din UE vor primi ajutor pentru taxa de școlarizare și după BREXIT

0
93

Damian Hinds, secretar la Ministerul Educaţiei, afirmă că, începând cu toamna lui 2019,  studenţii din Uniunea Europeană vor plăti aceeaşi taxa de scolarizare ca şi studenţii englezi, iar accesul la susţinerea financiară va rămâne neschimbat, cel puţin un an după BREXIT. Această situaţie va fi valabilă pe toata perioada studiilor, asigură  Damian Hinds.

Guvernul scoţian a făcut aceeaşi declaraţie referitoare la studenţii din Uniunea Europeană care încep studiile la universităţile din Scoţia, din august 2019, aceştia fiind în continuare scutiţi de taxa de scolarizare. 

“Declaraţia ministrului britanic vine să liniştească apele în sectorul educaţiei şi în rândul tinerilor care vor să studieze la universităţi din Marea Britanie. Tinerii români care doresc să acceseze sistemul educaţional britanic vor beneficia de aceleaşi condiţii ca până acum, chiar şi după momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Declaraţia oficialului britanic era aşteptată de miile de tineri care pleacă anual la studii în afara ţării, iar momentul este bine ales pentru ca cei care au de gând să urmeze acest traseu universitar, să poată să îşi facă o proiecţie financiară sigură pentru următorii ani”, declară, Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi, IntegralEdu. 

Decizia anunţată vine şi în sprijinul universităţilor britanice, care nu mai au de ce să îşi facă griji în legătură cu numărul studenţilor şi a finanţărilor. Din punct de vedere politic, acesta poate fi văzut şi ca un gest de conciliere, înaintea începerii negocierilor cu Uniunea Europeană, având în vedere că universităţile britanice speră să menţină accesul la o finanţare de 100 miliarde de euro, finanţate din fonduri UE.

Damian Hinds a reiterat şi promisiunea primului ministru în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare din Anglia, care vor fi îngheţate la 9.250 de lire sterline, în timp ce se efectuează o revizuire. Rata dobânzii la taxe va continua să crească în toamnă la 6,3%. 

În prezent, în Marea Britanie sunt aproximativ 135.000 de studenţi din Uniunea Europeană, iar conducerile universităţilor britanice au cerut recent „clarificarea urgentă” cu privire la statutul studenţilor din UE, care ar putea candida pentru cursuri începând din toamna anului 2019.

 

Top 10 universităţi din Marea Britanie cu cea mai mare proporţie de studenţi din UE

1.       University of Aberdeen

2.       London School of Economics

3.       Imperial College London

4.       Queen Margaret University, Edinburgh

5.       School of Oriental and African Studies, London

6.       University of the Arts, London

7.       University of Cambridge

8.       University of Essex

9.       King’s College London

10.  Edinburgh Napier si University College London

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here