Stiri economice
Profitul net al KMG Internațional a crescut cu 70% în primul trimestru
În acelaşi timp, cifra brută de afaceri a ajuns la 2,76 miliarde de dolari, cu circa 40% peste rezultatul din primul trimestru din al anului trecut. „Pentru 2018 ne-am propus să punem accent pe extinderea activităţilor de trading şi retail ale Grupului, dar şi continuarea implementării programelor interne pentru dezvoltarea etapizată şi diversificarea ulterioară a business-ului. Factorul de bază al creşterii a devenit astfel atingerea în perioada de raportare a unor noi rezultate record de performanţă operaţională şi de productivitate maximă, care depăşesc rezultatele atinse la sfârşitul lui 2017”, a declarat Alexey Golovin, vicepreşedinte Dezvoltare Corporativă şi Strategie al KMG International.
Rezultatele din primul trimestru au fost susţinute şi de creşterea cu 27% a cantităţilor de materii prime procesate în unităţile de producţie ale Grupului – rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi divizia de petrochimie. Cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari a procesat în T1 2018 o cantitate record de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) şi a atins un grad de utilizare a capacităţii de rafinare de 98,5% (+25%). „Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au fost influenţate pozitiv de condiţiile de piaţă favorabile (marja de rafinare 44,5 USD/ tonă), precum şi de continuarea programelor începute în 2014 privind optimizarea proceselor de producţie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi a consumului de energie, dar şi eficientizarea costurilor de operare”, se arată în comunicat.
În România, vânzările totale de produse petroliere s-au majorat cu circa 3% în primul trimestru până la un nivel de 576.000 tone, livrările directe ale rafinăriei Petromidia către clienţii non-Grup înregistrând o creştere de peste 40%. În acelaşi timp, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie şi-au îmbunătăţit vânzările de produse pe piaţa internă cu circa 22%, respectiv 11%. Pe fondul condiţiilor meteorologice severe din luna martie, divizia de retail a Grupului în România – Rompetrol Downstream a consemnat în T1 2018 un volum total al vânzărilor de carburanţi de 487.000 tone, în uşoară scădere faţă de nivelul din primul trimestru al anului trecut. Din această cantitate, circa 30% a fost comercializată prin staţiile Rompetrol, indicator în creştere cu 3% faţă de cel atins în perioada similară a anului trecut.
Potrivit sursei citate, compania şi-a continuat în primul trimestru extinderea prezenţei la nivel naţional dar şi a programului de rebranding al staţiilor sale (GPL, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres). La finele lunii martie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 818 puncte de comercializare carburanţi, în creştere cu 66 de unităţi faţă de martie 2017. De asemenea, Rompetrol Downstream a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor de produse din magazinele şi restaurantele aferente benzinărilor, cu circa 34% faţă de T1 2017.
La nivel regional, cantităţile totale de carburanţi comercializate prin subsidiarele Grupului din Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova în primul trimestru din aceste an s-au ridicat la peste 216.000 tone, în creştere cu 3% faţă de nivelul atins în perioada ianuarie – martie a anului trecut. Cu o cotă de 48%, Grupul este cel mai mare furnizor de produse petroliere în Moldova, fiind în acelaşi timp şi un jucător important în sectorul de retail, unde deţine prin cele 85 de staţii Rompetrol o cotă de 25%. KMG International şi-a propus atingerea în următorii 4 ani a unei cote de 24% în România, 25% în Georgia, 30% în Republica Moldova şi 12% în Bulgaria.
Planuri de dezvoltare în România şi regiunea Mării Negre
In a doua parte a lunii iunie, reprezentanţii KazMunayGas, acţionarul majoritar al KMG Internaţional, i-au prezentat ministrului Energiei, Anton Anton, planurile de dezvoltare a companiei exprimându-şi totodată angajamentul de a respecta obligaţiile asumate în Memorandumul semnat cu statul român.
„România şi românii sunt partenerii alături de care am transformat Petromidia în una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei şi nu ne vom opri nicidecum aici. Vom continua să investim în sectorul energetic românesc, vom continua să fim unul dintre cei mai mari producători şi exportatori ai ţării, vom continua să lucrăm pentru îmbunătăţirea celor mai importante sectoare sociale ale României şi, de asemenea, pentru păstrarea oamenilor valoroşi în ţară. Toate acestea, pentru că ne dorim să privim în urmă cu mândrie şi satisfacţie”, a declarat Sauat Mynbayev, preşedintele directoratului KazMunayGas.
În cadrul discuţiei cu oficialii Ministerului Energiei, KMG şi-a exprimat angajamentul ferm de a-şi respecta toate obligaţiile asumate în Memorandumul de Întelegere semnat cu statul român. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia se referă la crearea fondului mixt de investiţii româno-kazah, care va avea o durată de şapte ani şi un nivel investiţional estimat de aproximativ un miliard de dolari.
KMGI a identificat deja cel puţin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare şi care vor influenţa pozitiv economia României prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Acestea se referă la extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia.
În 2017, KMGI a prelucrat peste 6,2 milioane de tone de materie primă în unităţile sale de producţie din România – rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie. Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiune.
Evenimente
ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL
Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.
Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA.
UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.
UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Evenimente
CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE
CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați
Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.
Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.
Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.
Evenimente
TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.
Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.
Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.
Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.
Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.
Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum 2 zile
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum 2 zile
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 2 zile
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum o zi
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 23 de ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 21 de ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor