Semnal de ALARMĂ! Mai puțin de jumătate dintre apele de suprafață sunt sănătoase

0
80

Acest lucru arată că statele membre nu şi-au luat în serios angajamentul legal de a pune în aplicare legislaţia UE privind apa pentru a obţine o stare bună pentru corpurile de apă din Europa, potrivit unui comunict de presă al WWF (World Wide Fund for Nature).

„Starea apelor dulci din Europa este şocantă. Concluziile nu sunt surprinzătoare, totuşi, având în vedere faptul că statele membre se învârt în jurul angajamentelor legale asumate în conformitate cu legislaţia UE privind apa, de aproximativ două decenii. Guvernele au evitat atingerea obiectivelor obligatorii din punct de vedere legal şi au permis deteriorarea în continuare a râurilor şi a lacurilor folosind, de multe ori şi chiar în mod abuziv, diverse derogări prevăzute de Directiva Cadru Apă. Este absurd faptul că derogările par să fi devenit o normă în punerea în aplicare a legislaţiei”, a declarat Andreas Baumüller, Director al Departamentului de Resurse Naturale la Biroul de Politici Europene al WWF.

Raportul EEA oferă o imagine de ansamblu clară şi cuprinzătoare a stării ecologice a peste 130.000 de surse de apă din UE – de la râuri, zone umede, lacuri şi estuare, până la apele subterane şi costiere. Expune, de asemenea, presiunile principale asupra acestor resurse, de la agricultură, până la construcţia de structuri nenumărate pentru apărarea împotriva inundaţiilor, navigaţie, generarea de hidroenergie şi poluarea chimică.

În întreaga UE, ecosistemele de apă dulce s-au deteriorat într-un ritm alarmant, iar acest lucru face parte dintr-o tendinţă globală.

În Europa Centrală, starea apelor este deosebit de proastă în multe ţări precum Germania, Țările de Jos şi Belgia, care au  o densitate mai mare a populaţiei şi o agricultură mai intensă. Aici, majoritatea corpurilor de apă încă nu reuşesc să atingă o stare ecologică bună.

În încercarea de a anula decenii de abuz, statele membre ale UE s-au angajat în 2000 să protejeze şi să refacă aceste ecosisteme prin adoptarea Directivei Cadru Apă – o directivă  puternică şi ambiţioasă care abordează toate presiunile identificate asupra resurselor noastre de apă într-o manieră holistică şi obligă ţările să obţină o stare bună pentru corpurile de apă din Europa până în 2015 şi cel mai târziu până în 2027. Constatările de astăzi arată, în mod evident, că această directivă nu este pusă în aplicare pe teren.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here