EXCLUSIV Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Călăraşi

0
106

O lege din 2003, mai puţin cunoscută publicului larg, taie metodic din terenul existent în domeniul privat al statului. În ultimii 15 ani, o suprafaţă dublă faţă de cea a municipiului Urziceni a fost transferată cu titlu gratuit tinerilor care au solicitat primăriilor teren pentru a-şi construi o casă. Ca şi cum nu era suficientă gratuitatea şi scutirea de impozit, tinerii pot opta şi pentru achiziţia terenurilor primite, la nişte preţuri cel puţin suspecte. Până în 2018, s-au vândut peste 1.300 de terenuri pe care primăriile au încasat circa 20 mil. lei, adică echivalentul a circa 7 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. De reţinut că circa 40% dintre terenurile acordate gratuit sunt în oraşe unde preţurile sunt net superioare. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Revista Capital îşi propune să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai acestei legi. Astăzi reflectorul este pe judeţul Călăraşi. Analiza naţională o puteti consulta aici.

Peste 5% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Călăraşi au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Mai exact, 3.849 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut. Acesta este cel mai mare număr de beneficiar dintre toate judeţele ţării, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital. Cele mai multe loturi, respectiv 74% din total, au fost împărţite de primăriile din mediul rural, în timp ce la oraşe s-au acordat 973 de terenuri pentru casă.

Terenul oferit gratuit depăşeşte 163 de hectare şi, după judeţul Timiş, este cea mai mare suprafaţă oferită tinerilor dintre toate judeţele ţării. Faţă de alte judeţe, în Călăraşi au fost vândute foarte puţine dintre terenurile acordate gratuit. Doar şase tineri au optat pentru achiziţia terenului. Ei au plătit pentru acestea circa 120.000 de lei, adică un preţ modic de 46 de lei/mp.

Până la finalul anului trecut, aproape 15% dintre loturile împărţite de primăriile din Călăraşi tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003. Doar judeţul Vaslui are un număr mai mare de loturi returnate din acest motiv.

Conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Călăraşi, termenul mediu de soluţionare a cererilor depuse la primării este de patru luni. De altfel, doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat un număr dublu de cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În perioada 2016-2017, au beneficiat de teren gratuit doar 289 de tineri, în timp ce numărul cererilor a fost de 632.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here