Stiri economice
Statul – capul rețelei de arierate din economie

În toate aceste situaţii, viteza cu care ţi se dau înapoi banii care ţi se cuvin e mult mai mică decât cea cu care au fost încasaţi de la tine. Extrapolând, aşa se umple România de arierate, ceea ce este tipic pentru o economie decapitalizată.
Problema tocmai asta este: că arieratele, întârzierile la plată, sunt de mult timp un viciu sistemic şi instituţional al României, la toate nivelurile. Mai grav este că statul şi instituţiile sale, care ar trebui să fie garanţi ai respectării legilor şi contractelor, sunt primii în capul listei de restanţieri.
Asta se vede de exemplu atunci când, an de an, pentru a „cosmetiza” cifrele deficitului bugetar şi a se încadra în magica limită de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană, Guvernul alege să amâne plăţile datorate contractorilor care şi-au adjudecat contracte de achiziţii şi lucrări publice. Din acelaşi motiv s-a încetăţenit şi practica întârzierii şi amânării rambursărilor de TVA, sub diferite pretexte, cum ar fi acela că mulţi dintre contribuabili prezintă risc de evaziune şi, ca atare, este nevoie de inspecţii şi verificări detaliate înainte de aprobarea deconturilor
Iar după cum ştim, peştele de la cap se împute. Prin arieratele sale, statul face două lucruri. În primul rând declanşează un adevărat lanţ de întârzieri la plată, care se propagă şi provoacă prejudicii în întreaga economie. Cei care au de primit bani de la stat îşi amână la rândul lor furnizorii şi contractorii, şi tot aşa. În al doilea rând, statul dă un exemplu extrem de prost din punct de vedere al eticii în afaceri, pe care altfel are pretenţia de a o promova strict, prin fel şi fel de reglementări împovărătoare pentru mediul de afaceri.
În acest fel, companiile, mai ales cele mari, cu poziţii dominante pe pieţe, sunt stimulate să-şi ducă şi ele cu vorba clienţii şi furnizorii cărora le datorează bani. Dacă statul însuşi îşi permite, de ce n-ar face-o şi ele. Iar în acest fel, se înfundă toată ţeava de cash-flow din economie. Și aşa ajung unii la concluzia că nu îţi trebuie neapărat capital ca să te lansezi în afaceri, ci e suficient să devii un punct important de lichiditate, fapt care îţi permite ulterior să funcţionezi ca o schemă Ponzi. S-ar putea spune că arieratele sunt aproape ca o ţeapă instituţionalizată.
Arierate au mai toate economiile lumii, dar ca excepţie, nu ca practică uzuală de disimulat deficitele, ca la noi. Ba chiar legitimată teoretic de la vârf, şi asta demult. Mircea Vulcănescu, şeful interbelic al Datoriei Publice, susţinea cu insolenţă în 1934, pentru a justifica de ce se împrumută statul „pe sub mână de la cei cărora la cere mărfuri şi servicii fără plată imediată”, că „în împrejurări trecătoare, de forţă majoră”, se poate ajunge la situaţii în care „recursul la credit e deghizat”: „Când lefurile nu se plătesc, sau când furnizorii aşteaptă cu lunile, în fond, statul nu face altceva decât să se împrumute”.
Arieratele sunt precum o boală contagioasă, care se răspândeşte şi denaturează fondul economiei de piaţă. Ele determină un lanţ de întârzieri la plată mai rele decât deficitele, care nu doar că alimentează recesiunea, ci o şi distorsionează prin redistribuţie. Precum lipsa pieţelor, impactul arieratelor e semnificativ şi de lungă durată. Asta în condiţiile în care distribuţia defectuosă a resurselor (pieţele alocă resursele permanent, nu cum le redistribuie bugetul, selectiv şi neuniform) afectează grav evoluţia PIB.
Mai mult articole de IONUȚ BĂLAN puteţi citi pe bloguluibalan.ro
Acest articol a fost publicat în numărul 29 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 23 – 29 iulie 2018
Evenimente
Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE
După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.
De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.
Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.
Evenimente
Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR
Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.
Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.
Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.
Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.
Evenimente
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere
Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.
Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.
Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.
De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.
Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.
În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
BURDUJA ASIGURĂ CĂ ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU PENE DE CURENT DE PAȘTE: ”PRINCIPALII FURNIZORI AI SERVICIILOR DE STOCARE DE ENERGIE SUNT PREGĂTIȚI. NU AVEM MOTIVE DE ÎNGRIJORARE”
-
Evenimenteacum 2 zile
GUVERNUL APROBĂ UN PACHET AMPLU DE MĂSURI: COMPETENȚE DIGITALE, SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UAT-URI ȘI NOI ACORDURI INTERNAȚIONALE
-
Evenimenteacum 2 zile
Deficitul bugetar atinge cote record, există riscul majorării taxelor – SURSE. Pensiile și salariile ar putea fi înghețate
-
Evenimenteacum o zi
România, „campioana” UE. Am avut cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, în martie
-
Evenimenteacum o zi
ROMÂNIA A REDEVENIT ȚARA CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UE, ÎN MARTIE
-
Evenimenteacum o zi
PROTEST AL SINDICATELOR DIN ASISTENȚA SOCIALĂ FAȚĂ DE SUBFINANȚAREA SISTEMULUI
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Gama de furaje pentru pui de la Agroland – Nutriție echilibrată pentru o creștere sănătoasă
-
Evenimenteacum 11 ore
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere