se înregistrează 1.000 de invenții pe an

0
6

Companiile care activează în România şi persoanele fizice prezente în domeniul inovaţiei trimit, anual, în jur de 1.000 de cereri de brevetare a unor invenţii către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), iat Oficiul emite în jur de 20-30 de brevete pe an.  În acelaşi timp, în jur de 4.000 de astfel de cereri sunt formulate anual către organismele europene sau internaţionale care se ocupă cu brevetarea invenţiilor. După intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, şi chiar puţin mai devreme de acest termen, în condiţiile în care sectorul de activitate al OSIM a fost unul dintre primele capitole negociate, trendul s-a mutat către înregistrarea invenţiilor direct la organismele internaţionale, mai ales că cea mai mare parte a economiei este controlată de companii multinaţionale. 

Directorul OSIM, Ionuţ Barbu, spune că este o tendinţă firească, ce nu poate fi stopată, având în vedere apartenenţa României la UE, însă instituţia pe care o conduce face tot posibilul pentru a veni în întâmpinarea celor care au intenţia de a patenta inovaţiile în România. 

„Avem specialişti de top în absolut toate domeniile, deşi nu este deloc uşor să ţii, pe 3.500 de lei, un om care ar putea oricând să câştige mii de euro pe lună, să spunem în domeniul IT, într-o companie privată. Procesul de verificare pentru înregistrarea unui pataent este unul extrem de complicat şi laborios, dar încercăm să venim în întâmpinarea celor care apelează la noi, inclusiv prin consultanţă în limitele legii. Au fost cazuri în care procedurile au durat şi zece ani, iar o perioadă de 3-4 ani este uzuală pentru cererile de patente“, a arătat, pentru Capital, directorul OSIM. 

Potrivit acestuia, Oficiul este într-un proces continuu de transformare, pentru a fi cât mai „prietenos“ cu cei care apelează la instituţie. Inclusiv site-ul a fost recent modificat şi va mai suporta modificări, astfel încât să fie cât mai uşor de accesat. 

Mecanica, energia regenerabilă, petrolul, chimia şi IT-ul aduc majoritatea cererilor 

Pe de altă parte, arată pentru Capital arată Adriana Aldescu, şef serviciu Administrare Brevete din cadrul OSIM, numărul cererilor primite de OSIM nu numai că s-a plafonat în ultimii zece ani undeva la 1.000, dar este de peste 20 de ori mai mic decât în perioada dinainte de 1989. 

 

„Înainte de 1989 primeam în jur de 20.000 de cereri pe an. Atunci existau în fiecare fabrică mare consilieri specializaţi în domeniul brevetelor, oameni care ştiau exact dacă un anume lucru reprezintă sau nu o premieră şi ştiau cum poate fi înregistrat ca brevet. Astăzi doar companiile foarte mari îşi mai permit să apeleze la astfel de specialişti. De altfel, scăderea numărului de cereri este absolut firesc, în condiţiile în care nu mai există o industrie în care să fie folosite brevete obţinute“, a explicat Adriana Aldescu. 

Potrivit acesteia, din cele 1.000 de cereri anuale, aproximativ 500 vin de la persoane fizice şi 500 de la companii. Domeniile cu cele mai multe solictări sunt, în această ordine, mecanica, energia regenerabilă (în principal eolian şi solar), chimia şi IT-ul. 

În domeniul construcţiei de automobile şi subansamble, de exemplu, se înregistrează anual câteva sute de cereri pentru patente. Oricine poate depune cereri pentru patentarea unor invenţii şi, în condiţiile în care solicitantul plăteşte taxele, OSIM va verifica justeţea solicitării, inclusiv atunci când este vorba despre cereri aberante, aşa cum sunt cele pentru inventarea „ perpetuum mobile“, fenomen care nu poate exista, după cum au demonstrate fizicienii. 

În jur de 5% dintre invenţiile care primesc brevet de la OSIM ajung să fie şi folosite, efectiv, în producţie.

Acest articol a fost publicat în numărul 29 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 23 – 29 iulie 2018

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here