Connect with us

Stiri economice

Ţara care a eliminat facturile la APĂ, GAZE şi CURENT

Publicat

pe

Republica Sovietică Socialistă Turkmenă a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice până în 1991, când şi-a proclamat îndependenţa sub numele de Turkmenistan.

Sistemul politic a fost acela al unui singur partid, condus de preşedintele. Saparmurat Niyazov s-a autointitulat preşedinte pe viaţă, iar în 1991 a decis ca apa, electricitatea şi gazul să fie gratis pentru locuitorii ţării timp de 10 ani. La expirarea termenului acesta a decis prelungirea decretului până în 2020. Saparmurat Niyazov a decedat la 21 decembrie 2006. 

Actualul preşedinte al Turkmenistanului este Gurbangulî Berdimuhamedov, care a fost declarat câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din februarie 2007, cu 89% din totalul voturilor exprimate.

 

În ţara noastră, preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%. „Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menţionează în comunicatul ANRE.

Turkmenistanul ocupă o poziţie remarcabilă, locul cinci pe lista ţărilor cu cele mai rapide creşteri a produsului lor intern brut din lume. Deşi este bogată în resurse naturale în multe din zonele sale, cea mai mare parte a ţării este acoperită de deşertul Karakum. Turkmenistanul se află pe locul şase în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaze naturale.

 

Schimburi comerciale

Turkmenistan este al doilea partener economic al României în Asia Centrală.Importurile din Turkmenistan sunt constituite în exclusivitate din combustibili (motorină, gaz natural şi gaz butan). Exporturile României sunt reprezentate, în cea mai mare parte, din utilaje şi echipament electrice, precum şi metale comune şi articole din acestea.

La 31 decembrie 2015, erau înregistrate în România 3 societăţi mixte cu capital din Turkmenistan, cu un capital extern total investit de 10,69 mii dolari. Turkmenistan ocupă locul 141 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. La 30.06.2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turkmenistan a fost de 55,770 mil dolari, din care exportul a fost de 10,663 mil dolari si importul de 45,107 mil dolari, soldul fiind de 34,443 mil. dolari în favoarea Turkmenistan. La 30.06.2016, volumul schimburilor totale au crescut cu +52 %, din care exportul a scăzut cu – 13,7%, iar importul a crescut cu peste 85 %, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE