Connect with us

Evenimente

Despre cele 3,2 milioane de voturi ale lui Klaus Iohannis din primul tur și despre nuclee dure

Publicat

pe

Din punctul meu de vedere, un premier devine cu adevărat premier abia atunci când apucă să facă și să aplice un buget. Până atunci are încă statutul de paiață. Având în vedere cele 3,2 milioane de voturi obținute de Iohannis în primul tur, vis-a-vis de așteptările lui Ludovic Orban ,,dacă ne forțăm un pic, Iohannis câștigă din primul tur” (adică peste 9 milioane de voturi în favoarea lui în primul tur) îmi este și teamă de estimările pe care le va face Ludovic Orban în încercarea trecerii proiectului de buget. Dacă va mai fi cazul ca Orban să își treacă bugetul. De data asta chiar depinde într-o mare măsură de modul în care nucleele dure ale PNL și PSD vor reuși să aducă oamenii la vot. Estimarea mea este că domnul Klaus Iohannis va obține în turul 2 din 24 noiembrie 2019, mai puțin de 6,3 milioane de voturi, cât a obținut în turul 2 din 2014. Cam cu până la un milion de voturi mai puțin. Vom vedea pentru ce îi va fi suficient, ceea ce este de o deosebită importanță chiar pentru familia Iohannis pentru întrebarea cheie pe care și-o adreseză în fiecare toamnă: la anul, unde ne facem vacanța? Am detaliat, pe blogul personal precizeaza analistul Radu Teodor Soviani.

Despre cele 3,2 milioane de voturi ale lui Klaus Iohannis din primul tur și despre nuclee dure.

Klaus Iohannis a obținut în primul tur la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019,  în jur de 3,2 milioane de voturi (datele comunicate de BEC la ora 11, nefinale, indicau 36,91%, respectiv 3,16 milioane de voturi), în condițiile unei prezențe la vot raportată la numărul de alegători de 47,7%. Pe challanger-ul Dăncilă l-au votat un pic peste de 2 milioane, obținânând în jur de 23,5%.

În turul I al alegerilor prezidențiale precedente (2 noiembrie 2014), Klaus Iohannis a obținut 2,88 milioane de voturi (30,37%), iar Victor Ponta l-a bătut cu un milion de voturi în plus (3,83 milioane).

În al doilea tur din 2014, în 16 noiembrie, Klaus Iohannis a obținut 6,3 milioane și l-a bătut el pe Ponta cu un milion de voturi în plus.

Având în vedere votul din diaspora de atunci și de acum, ajung la concluzia că, la nivelul primului tur, în ultimii 5 ani, Iohannis și-a păstrat numărul de votanți de prim tur, respectiv 3,2 milioane.

Ajung la o prima concluzie: în 5 ani de vacanță la Cotroceni, Klaus Iohannis aparent nici nu a pierdut, nici nu a câștigat, adică votanții domniei sale de prim tur îl iubesc la fel de mult ca în urmă cu 5 ani, necontând ce a făcut în ultimii 5 ani, caz în care ar fi câștigat (sau ar fi pierdut) votanți. De unde trag o a doua concluzie: pe Klaus Iohannis l-a votat în primul tur (și atunci și acum), nucleul dur al PNL și PDL, nucleu care l-a reciclat în președinte PNL în 2014, după ce a eșuat în a fi premierul de la GRIVCO (PSD), în 2009.

Klaus Iohannis ar fi putut însă capitaliza în acești ani și lua mai multe voturi în primul tur, dacă ar fi fost un Președinte onest.

Comportamentul lui Dragnea a căzut la pace cu sistemul (care l-a și executat, ca pe orice executant pe care anterior îl ajută și îl ridică), la care se adaugă harcea parcea făcută voit pe justiție de alde Ioradache, Nicolicea, Grindeanu sau economic de alde Tudose, Teodorovici, Vâlcov, Mișa, toți avizați de SRI ca membrii ai Guvernului, ar fi trebuit să îi aducă, în opinia mea mult mai multe voturi în plus în turul 1 din 2019 față de turul 1 din 2014. Dar nu s-a întâmplat așa.

În fapt, această emoție a fost capitalizată de electoratul USR-ului creat prin Nicușor Dan, confiscat lui și dat lui Dan Barna, acum probabil în drum spre Cioloș. Candidatul USR-ului, Dan Barna, a obținut circa 1,2 milioane de voturi, în acest prim tur, care deasemenea poate fi nucleul dur al nou formatului USR, ceea ce reprezintă a treia concluzie.

O caracteristică a acestui nucleu dur timpuriu al USR poate fi aceea că mai degrabă este format de oameni cu școală și cu gândire proprie (în special cei care sunt plecați în diaspora, dar și o parte dintre cei de acasă), și, la fel ca în cazul fiecărui nucleu dur din orice partid, o parte militarizată.

Însă acest nucleu dur a refuzat să se adauge la voturile lui Iohannis în primul tur, opinez eu pentru că tinerii plecați în străinătate (dar și de aici) nu îl găsesc pe plac nici pe candidatul Iohannis, nici pe candidatul PSD. Dar, repet, înclin să cred că acest nucleu dur are într-o proporție mai mare decât alte nuclee gândire proprie.

Din acest punct de vedere înclin să cred că votul din primul tur reprezintă în mare partea manifestarea pentru partidele care susțin candidatul (nucleul dur), ajustată cu performanțele/contraperformanțele din campania electorală.

Evident că au existat contraperformanțe ale lui Dan Barna în această campanie, un anterprenor ,,inventat” (Ce belșug se anunță!!!!), și care au fost capitalizate de domnul Paleologu, opinez în principal pentru că părea și era mai interesant decât Barna.

Despre nucleul dur al PSD.

Cele un pic peste 2 milioane de votanți pentru doamna Dăncilă, reprezintă în esență cu aproape 2 milioane de votanți mai puțin decât nucleul dur al PSD, manifestat prin 3,83 milioane de voturi obținute de hoțul de cuvinte Victor Ponta în primul tur din 2014. A dispărut acest nucleu dur în numai 5 ani? Opinez că nu, pentru că tocmai asta îl face dur: rezistența. Or, de aici pot trage a patra concluzie a acestei scurte analize: nucleul dur al PSD nu a fost mobilizat la potențial la alegerile din 10 noiembrie 2019, iar potențialul este de până la 1,8 milioane de voturi. Așa se explică în opinia mea și votul mai redus în zonele rurale, chiar dacă mobilizarea superioară de la orașe mă bucură foarte mult.

Iar a cincea concluzie este despre Dan Barna. Omul acesta nu a înțeles nimic din ce i se întâmplă și din ce reprezintă electoratul USR, opinez tocmai pentru că a fost plasat la conducerea USR. Recomandarea lui făcută în urmă cu câteva minute, ca votanții lui să îl voteze pe Iohannis, în locul uneia de bun simț: îmi îndemn votanții să voteze exclusiv cum cred ei, arată, dacă îmi permiteți și o anumită formă de dispreț pentru propriul electorat. Barna nu a înțeles că a fost folosit ca momeală și a fost sacrificat.

Prin urmare, turul 2 nu este despre Iohannis sau despre Dăncilă. Ci despre nuclee dure. În opinia mea, exprimat fără dubiu în cazul candidatului PNL-PDL în turul 1 și arătat sub-potențial în turul 2.

De data asta, Iohannis nu va mai putea aplica tactica fugii de la dezbateri, întrucât arată că în ultimii 5 ani nu a câștigat nimic (nici nu a pierdut) prin Vacanța funcției, care se poate transforma în vacantarea funcției de către domnia sa, dacă nu iese la confruntare. În opinia mea, electoratul USR nu poate ține sfântă recomandarea lui Dan Barna, om care, pare că i-a dezamăgit. Ei vor gândi cu capul lor. La fel ca și simpatizanții PSD din 2014 care, puși în fața propășirii hoțului de cuvinte Victor Ponta și încercarea unui alt rău, dar la acel moment – nedovedit a fi rău – mă refer la Iohannis, l-au votat pe Iohannis.

Și încă ceva:

Din punctul meu de vedere, un premier devine cu adevărat premier abia atunci când apucă să facă și să aplice un buget. Până atunci are încă statutul de paiață. Având în vedere cele 3,2 milioane de voturi obținute de Iohannis în primul tur, vis-a-vis de așteptările lui Ludovic Orban ,,dacă ne forțăm un pic, Iohannis câștigă din primul tur” (adică peste 9 milioane de voturi în favoarea lui în primul tur) îmi este și teamă de estimările pe care le va face Ludovic Orban în încercarea trecerii proiectului de buget. Dacă va mai fi cazul ca Orban să își treacă bugetul. De data asta chiar depinde într-o mare măsură de modul în care nucleele dure ale PNL și PSD vor reuși să aducă oamenii la vot. Estimarea mea este că domnul Klaus Iohannis va obține în turul 2 din 24 noiembrie 2019, mai puțin de 6,3 milioane de voturi, cât a obținut în turul 2 din 2014. Cam cu până la un milion mai puține. Vom vedea pentru ce îi va fi suficient, ceea ce este de o deosebită importanță pentru familia Iohannis pentru întrebarea cheie pe care și-o adreseză în fiecare toamnă: la anul, unde ne facem vacanța? (Paul D.).

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Acneea la adulți: De ce continuă să apară și cum poți scăpa de ea?

Publicat

pe

De

Acneea nu mai este doar o problemă a adolescenței, ci afectează tot mai multe femei trecute de 22 de ani, influențând atât aspectul fizic, cât și încrederea în sine. Deși este adesea asociată cu schimbările hormonale din adolescență, acneea poate persista sau chiar apărea pentru prima dată la vârsta adultă. Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, de la fluctuații hormonale, stres, factori genetici și utilizarea produselor cosmetice neadecvate, până la un stil de viață care poate favoriza excesul de sebum și inflamațiile pielii. Spre deosebire de acneea adolescentină, care este cauzată în principal de supraproducția de sebum, acneea la adulți are deseori o componentă hormonală puternică, fiind mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați. Această afecțiune dermatologică poate avea un impact major asupra calității vieții, determinând anxietate, stres emoțional și chiar depresie. De aceea, tratarea corectă și personalizată a acneei este esențială pentru a obține un ten sănătos și echilibrat.

De ce continuă acneea să apară după etapa de pubertate? 

Cea mai frecventă cauză a acneei la femeile adulte este dezechilibrul hormonal. Modificările nivelurilor de estrogen și progesteron, specifice perioadei menstruale, sarcinii sau menopauzei, pot stimula excesul de sebum și pot duce la blocarea porilor. De asemenea, stresul joacă un rol esențial în declanșarea și agravarea acneei, deoarece crește nivelul de cortizol, un hormon care stimulează glandele sebacee. Stilul de viață și obiceiurile zilnice contribuie și ele la dezvoltarea acneei. Alimentația bogată în zaharuri rafinate și produse lactate poate influența secreția de insulină, ceea ce, la rândul său, poate declanșa inflamații la nivelul pielii. De asemenea, utilizarea produselor cosmetice nepotrivite, care conțin uleiuri comedogenice (de cocos și de cacao, în special) sau ingrediente iritante, poate bloca porii și agrava erupțiile cutanate. Factorii genetici joacă și ei un rol important; dacă părinții s-au confruntat cu acnee la vârsta adultă, există șanse mai mari ca și copiii să moștenească această predispoziție.

Cum tratăm acneea la adulți corect? 

Pentru a trata eficient acneea la femeile adulte, este necesară o abordare personalizată, care să includă atât tratamente topice, cât și soluții avansate de îngrijire a pielii. Tratamentele topice sunt printre cele mai utilizate metode de control al acneei. Retinoizii, precum tretinoina și adapalena, sunt eficienți în prevenirea blocării porilor și stimularea regenerării celulare. Acestea reduc inflamațiile și contribuie la uniformizarea texturii pielii. De asemenea, peroxidul de benzoil ( o substanță antiinflamatorie și antimicrobiană) este un alt ingredient activ puternic, utilizat pentru combaterea bacteriilor care cauzează acneea. Antibioticele topice, precum clindamicina și eritromicina, sunt adesea prescrise pentru acnee moderată până la severă, deoarece reduc inflamația și combat infecțiile bacteriene de la nivelul pielii. Pentru femeile cu acnee hormonală, tratamentele pe bază de contraceptive orale sau spironolactonă pot fi de ajutor, deoarece reglează nivelurile hormonale și reduc producția de sebum.

În cazul formelor severe de acnee sau a cicatricilor post-acneice, terapiile avansate și procedurile cosmetice pot oferi soluții pe termen lung. Peelingurile chimice sunt o metodă eficientă de exfoliere a pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte și la stimularea regenerării pielii. Acestea conțin ingrediente active precum acidul glicolic, acidul salicilic sau acidul lactic, care contribuie la netezirea pielii și la reducerea petelor post-acneice. Terapia cu lumină, cunoscută și sub numele de fototerapie, utilizează lumina albastră sau roșie pentru a distruge bacteriile responsabile de apariția acneei și pentru a reduce inflamația pielii. Aceasta este o opțiune non-invazivă, potrivită pentru persoanele care nu doresc să utilizeze medicamente orale. Microdermabraziunea este o altă tehnică populară care exfoliază stratul superficial al pielii, stimulând producția de colagen și îmbunătățind textura pielii. Această procedură ajută la reducerea cicatricilor și la îmbunătățirea aspectului general al pielii afectate de acnee.

Pe termen lung, cum prevenim reapariția acneei? 

În paralel cu tratamentele dermatologice, adoptarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii este esențială pentru menținerea unui ten sănătos. Curățarea tenului de două ori pe zi cu un produs delicat, non-comedogenic, ajută la eliminarea impurităților și a excesului de sebum, prevenind astfel apariția noilor leziuni acneice. Hidratarea corectă este la fel de importantă, chiar și pentru tenul gras sau predispus la acnee. Produsele hidratante pe bază de acid hialuronic sau niacinamidă mențin echilibrul pielii și previn uscarea excesivă, care poate stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum. Protecția solară nu trebuie neglijată, deoarece expunerea la soare poate agrava inflamațiile și poate duce la hiperpigmentare. Este recomandată utilizarea unui produs cu factor de protecție solară de minimum SPF 30, formulat special pentru tenul acneic.

Femeile care se confruntă cu acnee după vârsta de 22 de ani nu trebuie să ignore această problemă, considerând-o un fenomen temporar. Tratamentele moderne, fie că este vorba despre soluții topice, terapii avansate sau schimbări în rutina de îngrijire, pot contribui semnificativ la îmbunătățirea aspectului pielii și la creșterea încrederii în sine. Consultarea unui dermatolog este esențială pentru a identifica cea mai potrivită strategie de tratament, adaptată tipului de piele și severității acneei. Cu o abordare corectă, acneea la vârsta adultă poate fi gestionată eficient, permițându-le femeilor să se bucure de un ten sănătos, curat și luminos. Programează-te astăzi la o consultație cu un dermatolog în cadrul clinicii Dr. Dali și găsește cel mai potrivit tratament pentru tenul tău. 

Citeste in continuare

Evenimente

ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

Publicat

pe

In this photo illustration, an Airbnb logo seen displayed on a smartphone.,Image: 907376480, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Strictly for editorial news purposes only ***, Model Release: no

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.

Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE