Connect with us

Stiri economice

Copiii, internetul și ecranul – Pericole, părinți, negocieri și câteva soluții – IT

Publicat

pe

​Copiii din ziua de azi se nasc ”cu smartphone-ul în mână”, prind repede tot ce ține de ”mediul digital” și sunt foarte curioși și adaptabili. Dar tehnologia aduce și probleme: mulți copii stau o groază de timp pe telefon și tabletă, iar efectele negative apar câțiva ani mai târziu. Despre complicatele negocieri dintre părinți și copii, despre reguli și despre pericolul interdicțiilor severe puteți citi în articolul realizat după o conferință organizată de Kaspersky Lab și de ONG-ul Salvați Copiii.

”Copiii care se nasc în zilele noastre nu sunt genetic diferiți de cum suntem noi. Au aceleași nevoi, aceleași dorințe, dar diferența dintre noi și ei este că sunt expuși la tehnologie încă de foarte mici și atunci dobândesc anumite abilități mai devreme decât am făcut-o noi”, spune Teodora Stoica, director de proiect la organizația Salvați Copiii. Copiii din ziua de astăzi sunt practici creativi, curioși, adaptabili la schimbări și reușesc să cunoască mediul digital fără a li se arăta un set de instrucțiuni.

Dar, spune ea, informațiile și aptitudinile pe care le dobândesc informal sunt, de cele mai multe ori, incomplete sau incorecte. ”Expunerea la tehnologie și internet îi face foarte buni în a căuta diverse și în a se juca, dar asta nu echivalează cu a folosi internetul într-un mod sigur sau util”.

Puține discuții au stârnit atât de multe controverse în ultimii ani cum a fost în cazul timpului ce ar trebui petrecut de copii în fața ecranelor. Mai multe studii spun că la vârste de sub doi ani ecranele fac foarte mult rău și nu trebuie introduse în viața micuților, alte studii spun că la câțiva ani un maxim de două ore pe zi este suficient, iar alte cercetări susțin că nu poate fi indicată o limită precisă de timp, ci important este cum este petrecut acel timp. Un element de consens este că cei mici nu ar trebui să se uite în ecran cu o oră înainte de culcare.

Sunt multe cercetări cu date despre cât de mult stau copiii în fața ecranului, dar există o mare limitare, fiindcă majoritatea se bazează pe date oferite de cei chestionați și în general nu prea putem evalua cu exactitate cât timp stăm în fața ecranului. Mai mult, sunt adolescenți care, în timp ce se uită la TV, mai stau și pe smartphone. Însă, ca recomandare generală, pentru școlari se indică una-două ore pe zi în timpul săptămânii și 3-4 ore în week-end.

American Academy of Pediatrics recomandă o oră de conținut de calitate pe zi pentru copiii de 2-5 ani. După șase ani timpul poate crește, dar trebuie stabilite limite clare. Amănunt important: este bine ca părinții să urmărească video-urile alături de copiii mici și trebuie stabilite reguli clare precum cea care spune că cel mic nu trebuie să se uite la ecran în timpul mesei, spre exemplu.

De ce nu trebuie să ”abandonăm” copiii în fața ecranului?

”Este important să nu expunem copilul la ecran pentru că se creează un deficit în felul în care el se dezvoltă. Când este mic trebuie să experimenteze lumea prin atingerea unor obiecte reale și nu trebuie să blocăm această parte din dezvoltare, dându-i tableta (…) Este important ca această dezvoltare de la începutul vieții să se petreacă corect pentru că la școală le va fi mai ușor să înțeleagă logic lucruri, de exemplu geometrie sau matematică. Toate aceste lucruri se leagă și este important să nu lăsăm copiii foarte mici în fața ecranului”, explică Teodora Stoica.

Efectele pot fi devastatoare în cazul în care copii stau mult prea mult pe tabletă sau pe telefon. Copii nu se mai dezvoltă normal nici fizic, dar nici la nivel intelectual sau psihologic, avertizează și Bogdan Pismicenco, director teritorial de vânzări la Kasperky Lab.

El mai spune că părinții se pot ajuta de tehnologie pentru a-și moniotoriza copii, dar nu pe ideea de a la interzice tot timpul lucruri, ci trebuie să intervină de câte ori aceștia au probleme și au nevoie de ajutor. Dacă li se interzic mereu lucruri, relația părinte-copil va avea de suferit.

Astfel de aplicații de control parental pot fi folosite de la vârste fragede pentru ca aceștia să fie obișnuiți cu ele și trebuie să o gândim la fel cum le dăm sfaturi legate din lumea reală, cum ar fi să nu sară după o minge în stradă. Astfel de sfaturi de siguranță pot fi extinse și pentru lumea digitală și un exemplu ar putea fi: nu intra pe internet în zona aceea pentru că ar putea fi ceva ce te-ar putea speria.

Aplicațiile trebuie instalate de comun acord cu copiii, nu pe ascuns, și trebuie să li se explice că este pentru siguranța lor.

Teodora Stoica de la Salvații Copiii spune că este foarte clar că cei mici petrec extrem de mult în fața ecranului, iar când copii sunt expuși la internet, sunt expuși și la multe riscuri, dar adulții nu trebuie să ia măsuri extreme precum confiscarea telefonului pe termen lung.

Un risc este că, de multe ori, copiii au mai mare încredere în informațiile aflate de pe internet decât în cele de la părinți sau de la profesori.

Ecranul nu face însă deloc bine, mai ales când se exagerează. Un studiu al Salvații Copiii făcut la începutul anului pe 1.000 de copii români între 12 și 17 ani a arătat că cei care stau mai mult de șase ori pe zi cu ochii în ecran sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii și de viața lor din prezent. Acești copii se arată și mai puțin optimiști în legătură cu viitorul și spun că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni.

Vedem că există această relație între timpul petrecut pe internet și starea lor emoțională și ar trebui să ne întrebăm în ce măsură acești factori au o relație de cauzalitate în ideea: 1. copiii stau mult pe internet și, în consecință sunt afectate relațiile cu ceilalți SAU 2. relațiile cu ceilalți, precare deja, îi fac să stea atât de mult cu ochii în ecran.

Un lucru esențial este ca adulții să fie, și la capitolul viață digitală, un model de urmat pentru copii, fiindcă cei mici nu învață din ce li se spune, ci din ce fac cei din jurul lor. De exemplu, părinții trebuie și ei să micșoreze durata de utilizare a telefonului în preajma copiilor, spune Teodora Stoica.

Un alt sfat util este ca părinții să nu folosească telefonul sau tableta pe post de ”dădacă digitală”, practic să nu-i lase pe copii cu orele să privească în ecran. Dacă i se dă telefonul copilului când acesta este supărat și ar avea nevoie să se ”conecteze” cu părintele și să discute, se creează un mecanism prin care copilul, și în viitor, va considera că telefonul este soluția la nevoile și sentimentele sale. Continuând tot așa, copilul se va tot îndepărta de părinți fiindcă și-a autoreglat emoțiile și nevoile folosind tehnologia.”Trebuie să avem mare grijă în ce moment îi dăm copilului telefonul sau tableta, mai ales când este mic”.

Dacă cel mic face o greșeală legată de tehnologie este important să nu-l blamăm și să nu fim duri, ci să găsim moduri de a rezolva împreună problema, fiindcă aplicarea durității l-ar putea face pe copil să ascundă pe viitor ”boacănele” față de părinți.

Un capitol esențial este ca între copil și părinți să fie negociate reguli de utilizare a telefonului, tabletei sau PC-ului și aceste reguli ar trebui să fie respectate de cele mai multe ori. Interzicerea folosirii internetului nu este o soluție, mai ales că pe el sunt o mulțime de lucruri utile, educative, spre care părinții i-ar putea îndruma pe copii (tutoriale, documentare, jocuri de cultură generală).

Aplicațiile de control parental merită puse încă de când copilul este mic, dar utilizarea lor trebuie diminuată cu cât copilul crește, devine adolescent și are nevoie de mai multă intimitate și de a se axa pe grupul de prieteni.

O cercetare Kaspersky Lab arăta că, atunci când au conversații cu copiii lor despre folosirea Internetului, părinților le este cel mai greu:

– Să explice amenințările într-un mod în care copiii să poată înțelege și la care să reacționeze (60%)
– Să îi facă pe copii să ia în serios amenințările (51%)
– Să îi convingă pe copii să nu urmeze și/sau să le acorde părinților suficientă încredere încât să nu se lase influențați de alți copii (60%)

Pentru a ajuta familiile să protejeze copiii de diverse amenințări pe Internet, Kaspersky Lab recomandă:

• Discutați cu copilul despre timpul pe care îl poate petrece pe rețelele de socializare. Încercați să îl convingeți să nu folosească rețelele de socializare la școală, în timpul orelor, sau noaptea.
• Încercați să nu limitați cercul social al copilului, dar spuneți-i să aibă grijă atunci când își alege prietenii și cunoștințele.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Ciolacu anunță că nu va fi nicio creştere de cotă de TVA anul viitor

Publicat

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat miercuri asigurări că „nu va fi nicio creştere de cotă de TVA” anul viitor. El a făcut aceste precizări întrebat despre varianta, vehiculată în spaţiul public de diverşi specialişti în economie, privitoare la creşteri de taxe de anul viitor, în contextul negocierilor pe care ministrul Finanţelor le poartă la Bruxelles, la Comisia Europeană, referitoare planul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar.

„Eu vă dau o veste tristă astăzi, nu va fi nicio creştere de cotă de TVA. Tocmai s-au terminat discuţiile dintre ministrul de Finanţe şi Comisia Europeană. A avut întâlniri şi astăzi, într-o oră se urcă în avion şi vine acasă şi sunt convins că mă va informa şi pe mine şi pe domnul preşedinte Nicolae Ciucă, cum este normal”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că veştile de la Bruxelles sunt bune.

„Normal, sunt veşti bune şi le discutăm în detaliu mâine (n.r. – joi). Înseamnă că nu vom mări taxele. Domne”, noi avem o evaziune fiscală de 10% din PIB, avem cel mai mare GAP de TVA, avem anumite cheltuieli necontrolate, de exemplu în domeniul Sănătăţii, unde, din punctul meu de vedere, noua legislaţie pe care am trecut-o prin Guvern, împreună cu ministrul de Finanţe, este corectă. Respectiv, să avem achiziţii centralizate pentru tot sistemul de sănătate, nu putem cumpăra o seringă, unii o cumpără cu 1 leu, alţii o cumpără cu 3 lei, aceeaşi seringă.Trebuie să termine, suntem în 2024, s-a terminat haiducia în România. Toată această ordonare va aduce, automat, la o reducere de cheltuieli”, a arătat Ciolacu.

Elevii din teritoriile ocupate ale Ucrainei vor învăța biografia lui Putin la școală. „Profesorii vor crea un cult al personalității liderului ocupanților”

Premierul s-a declarat total de acord privind realizarea unei „reforme bugetare”.

„Nu putem să ducem în continuare, să facem digitalizare, e impusă, şi, iarăşi, îmi pare rău, până-n 2026 se va termina. Nu mai putem să ne pitim şi nu mai putem să găsim motive, pentru că, altfel, pierdem banii din PNRR. (…) România se modernizează, nu vor fi taxe şi impozite, şi mai mult, nu va fi nicio creştere de TVA pentru că ar însemna o tâmpenie. Orice punct de creştere la TVA aduce o inflaţie de 0,5%, tocmai am adus inflaţia de la două cifre, am adus-o la sub 5%. Este pentru prima oară când avem o creştere la consum şi o creştere a nivelului de trai, acum, o luăm, din nou, de la capăt?”, a menţionat Ciolacu.

Şeful Executivului a făcut precizările înainte de participare la lansarea proiectului de construcţie a unui corp nou de spital de psihiatrie pentru copii în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, proiect realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.

Citeste in continuare

Evenimente

Amânarea ratelor bancare pentru producătorii agricoli a fost adoptată de Guvern

Publicat

pe

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de urgență care prevede amânarea plății ratelor datorate băncilor de către fermierii afectați de seceta pedologică și de problemele economice generate de războiul din Ucraina.

Conform Ministerului Agriculturii, OUG prevede suspendarea de drept, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

Modificările și completările vizează următoarele aspecte:

– transmiterea către creditori a solicitării de suspendare, însoțită de copia procesului – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate

– dobânda percepută de creditor de la debitor este mai mare de 2,5% + ROBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în valută, stabilite în contracte, după caz. Nivelul ROBOR-ului se stabilește în ziua înregistrării cererii debitorului

Măsura suspendării executărilor silite se va aplica -aloric, fermieri – distribuitori – producători/furnizori, la cerere, prin raportare la prețul de achiziție, pe baza proceselor verbale emise de autoritățile competente privind constatarea și evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale și a avizelor de expediție sau a altor documente în vederea certificării cantităților livrate.

În cazul în care debitorii își achită până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare de resurse materiale destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024. Măsura se aplică pe întregul lanț valoric, respectiv fermieri – distribuitori – producători/furnizori.

Pe toată perioada aplicabilității măsurilor menționate sunt interzise orice acte sau operațiuni având ca obiect transferuri patrimoniale de către fermieri, altele decât cele făcute în cursul firesc al desfășurării activității curente, acestea fiind prezumate ca realizate în frauda creditorilor și lovite de nulitate absolută.

Termenul de aplicare a măsurilor descrise mai sus se prelungește până la data de 01 august 2025

De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care dețin copii ale proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor, încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.

Citeste in continuare

Evenimente

Alocațiile pentru copii cresc din ianuarie 2025: Noile sume anunțate

Publicat

pe

De la 1 ianuarie 2025, alocațiile pentru copii vor beneficia de o nouă majorare, conform anunțului făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

ceasta a precizat că alocațiile vor fi ajustate cu o creștere de 10,4%, în conformitate cu rata inflației, oferind astfel un sprijin financiar suplimentar familiilor din România. Măsura face parte din strategia guvernamentală de a sprijini părinții în creșterea și educarea copiilor, oferindu-le un ajutor financiar adaptat la creșterea costurilor vieții.

Noile valori ale alocațiilor pentru copii începând din 2025

Ministrul Muncii a detaliat sumele ce vor fi acordate după această ajustare. Astfel, pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, alocația va ajunge la 323 de lei lunar, în timp ce pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și cei cu dizabilități, alocația va depăși 700 de lei. „Alocațiile vor crește cu 10,4%, ceea ce înseamnă că pentru copiii mai mari de 2 ani vom ajunge la aproximativ 323 de lei, iar pentru cei sub 2 ani, valoarea va crește la peste 700 de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Această ajustare a alocațiilor continuă tendința de creștere anuală în funcție de rata inflației. În luna ianuarie 2023, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, urmând aceeași regulă stabilită prin Ordonanța de Urgență 126/2021, care prevede că, începând din 2023, alocațiile se indexează automat anual, conform inflației anuale comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea din ianuarie 2023 a dus la următoarele valori:

de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale;
de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani.

Majorarea alocațiilor vine ca o măsură de protecție socială esențială pentru familiile din România, contribuind la acoperirea unor costuri crescute în educația și îngrijirea copiilor. Indexarea automată cu inflația, conform reglementărilor în vigoare, asigură că aceste sume reflectă evoluțiile economice și ajută familiile să facă față provocărilor financiare.

Alocațiile se vor majora în fiecare an, la începutul lunii ianuarie, pe baza inflației raportate de INS pentru anul anterior, asigurând astfel o ajustare constantă a acestui ajutor esențial pentru familii.

Citeste in continuare

Trending