Stârnit de primul viceguvernator al BNR, Florin Georgescu, pe tema introducerii mecanismului progresiv de impunere, economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru -care i-a și fost student lui Georgescu- i-a răspuns acestuia că discuțiile despre o posibilă trecere la impozitul progresiv trebuie făcută cu calculele pe masă, dar că e foarte posibil ca politicienii să nu-și dorească așa ceva.
Georgescu, cunoscut și consecvent economist de stânga, susține trecerea la impozitul progresiv care fusese de altfel inclus în programul de guvernare al PSD. Primul vice-guvernator i-a reamintit lui Ionuț Dumitru că în urmă cu mulți ani, acesta ar fi lăudat indirect mecanismul impunerii progresive și l-a întrebat într-o conferință organizată vineri dacă se dezice de ceea ce spunea în urmă cu circa 10 ani.
”Dvs spuneați că mecanismul stabilizatorilor automați funcționează cu atât mai bine cu cât sistemul de impozitare e mai progresiv. Atenție, nu dacă e progresiv, ci cu cât e mai progresiv. Vă deziceți de ceea ce spuneați atunci?”, l-a întrebat Georgescu.
”Ceea ce am spus atunci reprezintă legități economice. Când ajungem în dilema ”cotă unică sau impozitare progresivă”, toată lumea ideologizează foarte mult. Și dacă ne uităm la ”culoarea” deciziilor din ultimii ani, nu cred că reușim să identificăm o culoare foarte clară. Pe partea de cheltuieli toată lumea vrea să fie de stânga iar pe partea de venituri toți vor să fie de dreapta, chiar și partidele de stânga. Cele două viziuni nu merg împreună. Discuția cotă unică sau impozit progresiv trebuie făcută cu calculele pe masă”, a răspuns Dumitru.
Impozitarea progresivă, a mai adăugat acesta, trebuie văzută împreună cu impozitarea globală, de care vă garantez că politicienii nu vor vrea să audă vreodată! ”Întrebați-i dacă vor să plătească impozite pe averile acumulate. Pe veniturile din diverse alte forme. Marile averi în România nu s-au făcut din salarii, ca să lămurim lucrurile!”, a mai spus Dumitru.
Cunoscut apărător al impunerii pe venitul global, Georgescu i-a dedicat un întreg capitol din lucrarea sa ”Capitalul”. ”Beneficiile din înlocuirea impozitării progresive cu regimul cotei unice au fost distribuite profund inegal, agravând disparitățile sociale deja ridicate din societatea românească. Mai mult, în anul 2005 (primul an de introducere a cotei unice pentru persoanele fizice și juridice), încasările bugetului statului din impozitarea veniturilor populaţiei şi a profitului firmelor au scăzut în termeni reali, această comprimare fiind compensată prin majorarea veniturilor din TVA, ca urmare a creşterii consumului. Un sistem de impozitare progresiv, care ar avantaja cetăţenii mai săraci, ar fi condus la scăderea inegalităţii şi totodată ar fi acţionat ca un stabilizator automat pentru preţuri şi profituri”, a scris Georgescu în lucrarea sa.